Ben je op zoek naar een trouwambtenaar of ceremoniespreker in de gemeente Amsterdam, omdat je gaat trouwen en de trouwlocatie van je bruiloft in Amsterdam is? In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen. Klik op een onderwerp om er direct naar toe te gaan.

 1. Wie kan trouwambtenaar (voor 1 dag) worden voor mijn huwelijk in Amsterdam?
 2. Wat zijn de voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Amsterdam?
 3. Welke zelfstandig trouwambtenaren komen uit de regio Amsterdam?
 4. Kosten voor het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar
 5. Gemeentelijke kosten voor het benoemen van iemand tot BABS voor 1 dag in Amsterdam
 6. Beschikbare reguliere trouwambtenaren (in dienst van de gemeente Amsterdam)
 7. Kosten gemeentelijke leges (inclusief gemeentelijke BABS) in Amsterdam
 8. Gratis trouwen in Amsterdam
 9. Goedkoop trouwen in Amsterdam
 10. Trouwlocaties in Amsterdam
 11. Tips: hoe zoek je naar de perfecte zelfstandig trouwambtenaar op deze site?

1. BABS voor 1 dag: wie kan je trouwambtenaar in Amsterdam worden?

Weet dat er drie mogelijkheden zijn om aan je trouwambtenaar in Amsterdam te komen:

 • Standaard: via de gemeente een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) kiezen
 • Bijzonder: een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) inhuren
 • Een bekende als BABS voor 1 dag laten benoemen

De standaard BABS van de gemeente wordt betaald door de gemeente uit de leges (kosten) die je de gemeente moet betalen om officieel te mogen trouwen. Een zelfstandig trouwambtenaar huur je zelf in en wordt vervolgens benoemd voor 1 dag bij de gemeente waar je gaat trouwen, bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam. Je kan in sommige gevallen ook iemand uit je eigen omgeving voor 1 dag tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand laten beëdigen en benoemen, hier zijn wel de hoogste kosten aan verbonden. Lees hier meer over hoe je iemand uit je omgeving precies BABS voor 1 dag kan laten worden.

Amsterdam Zelfstandig trouwambtenaar BABS

Tussendoortje: een ceremoniespreker in Amsterdam

Wellicht raak je in de war door de termen ceremoniespreker en trouwambtenaar (en ceremoniemeester). We leggen ze graag uit, zodat je weet wie je precies inhuurt voor wat 🙂 Een ceremoniespreker is immers iets anders dan een BABS, of kan dat in elk geval zijn. Een zelfstandige trouwambtenaar is vrijwel altijd ook de ceremoniespreker, hoewel hij of zij ook anderen tijdens de ceremonie aan het woord kan laten. Denk bijvoorbeeld aan de ouders van het bruidspaar of de getuigen of een gezamelijke vriend(in). Maar daarnaast is de trouwambtenaar ook officieel bij machte om het huwelijk te sluiten. Een ceremoniespreker zal ook de gehele ceremonie voor zijn of haar rekening houden (wederom met ruimte voor andere personen om ook te spreken), maar heeft niet de bevoegdheid om een officieel huwelijk te sluiten en zal dit stukje dus moeten overlaten aan een officiële zelfstandig trouwambtenaar of een trouwambtenaar van de gemeente (tenzij het bruidspaar al eerder officieel op het stadhuis zijn getrouwd). De ceremoniemeester ten slotte, is meer een 'regelneef' of 'regeltante', zoals een weddingplanner dat ook doet. Hoewel de ceremoniemeester ook een groter gedeelte van de ceremonie voor zijn of haar rekening kan nemen bestaat de rol van de ceremoniemeester er vaak uit om de ceremonie te openen en af te sluiten, praktische zaken met de gasten te delen ("gelieve na de ceremonie geen rij te vormen, het bruidspaar komt vanzelf bij u langs", etc) en contact te hebben met de verschillende leveranciers rond de ceremonie (denk aan de bar, artiesten of muzikanten, fotograaf of videograaf, locatiemanager, etc.)

 

2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Amsterdam

Omdat je de gemeentelijke leges sowieso betaalt is het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar duurder, waarom zou je het dan doen?

 1. Meer keuze. Het aantal trouwambtenaren in Amsterdam is beperkt en van elke trouwambtenaar is niet heel veel informatie beschikbaar. Op deze site en het internet presenteren alle zelfstandig trouwambtenaren zich. Een eerste vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek om te ontdekken of er een klik is tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar behoort tot de mogelijkheden. Zo is het makkelijker om een trouwambtenaar te vinden die een perfecte match is met jullie persoonlijkheden en de sfeer die je op de bruiloft wil hebben.
 2. Meer maatwerk. Een gedeelte van de toespraak en trouwceremonie in het Engels? Een kindvriendelijke ceremonie? Een ceremonie in het buitenland of op een bijzondere plek? De zelfstandige BABS maakt het mogelijk en heeft veel flexibiliteit – binnen de grenzen van de wet – om de trouwceremonie van jullie bruiloft naar jullie wensen vorm te geven.
 3. Persoonlijker. Een gemeentelijke trouwambtenaar van de burgerlijke stand kan meestal minder persoonlijke aandacht besteden aan een bruidspaar, meestal blijft het bij een gesprek van een uur. Een zelfstandige trouwambtenaar heeft vaak meerdere gesprekken met het bruidspaar – en eventueel jullie getuigen, ouders of vrienden als je dat zou willen – zodat de toespraak jullie letterlijk op het lijf geschreven is en wellicht ook voor jullie verrassingen bevat!

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Noord-Holland

3. Zelfstandig trouwambtenaar in Amsterdam

Hieronder zie je de profielen van zelfstandige trouwambtenaren en ceremoniesprekers die in de regio Amsterdam woonachtig zijn, mocht je een trouwambtenaar zoeken die uit de buurt van jouw trouwlocatie komt. Alle trouwambtenaren uit Noord-Holland kan je in dit artikel vinden.

Noord-Holland

Wietske Bijlsma

750

Noord-Holland

Marlous Verbeek

750

Noord-Holland

Benny Hölzken

Noord-Holland

Hatice Bozyigit

Noord-Holland

Robert-Jan Knook

1,250

Noord-Holland

Mariëtte Boot

700
847

Noord-Holland

Annemarie Slagter-Kool

1,249

Noord-Holland

Judith Wiarda

Noord-Holland

Simona Biewenga

400

Noord-Holland

Titia Frijlink

555
TOP

Noord-Holland

Mildred Nijhove

TOP

Noord-Holland

Nine van Kerkvoort

975
TOP

Noord-Holland

Claudia Smits

750
TOP

Noord-Holland

Peter Lusse

1,495
995

Noord-Holland

Loekie Brommer

495

Noord-Holland

Dirk Zeelenberg

Noord-Holland

Guusta Veldman

875

Noord-Holland

Marian van Ooijen

Noord-Holland

Stanley Doorn

750
TOP

Noord-Holland

Jelle Kuiper

750
TOP

Noord-Holland

Anita Peperkamp

TOP

Noord-Holland

Josina den Burger

650
TOP

Noord-Holland

Marijke Plas

950

Vrijwel alle zelfstandig trouwambtenaren zijn beschikbaar om bruidsparen te trouwen in alle provincies van Nederland en zelfs daarbuiten! Wil je een overzicht zien van alle trouwambtenaren die beschikbaar zijn in Amsterdam? Bekijk ze hier.

4. Wat kost het om een Zelfstandige BABS in Amsterdam in te huren?

De kosten voor het inhuren van een zelfstandig Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Amsterdam verschillen behoorlijk: alles tussen €500 en €1,500 komt regelmatig voor, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Gemiddeld zal je rond de €850 kwijt zijn. Lees hier meer over de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar.
Als de extra kosten van een zelfstandig trouwambtenaar buiten je budget vallen, kan je overwegen eerder gratis op het stadhuis van Amsterdam te trouwen en vervolgens de zelfstandig trouwambtenaar in te huren voor de trouwceremonie op jullie bruiloft. Je bespaart daarmee de kosten van het voor 1 dag benoemen van de zelfstandig trouwambtenaar in Amsterdam en (grotendeels) de gemeentelijke leges voor het trouwen op je trouwlocatie. Nadeel: de officiële trouwdatum is een andere dan je feestdatum, maar op je bruiloft zal niemand daar iets van merken tijdens de trouwceremonie!
Als je iemand uit je omgeving tot BABS voor 1 dag wil laten benoemen ben je nog iets duurder uit omdat deze niet alleen door de gemeente Amsterdam benoemd moet worden, maar ook nog door de rechtbank moet worden beëdigd, terwijl professionele zelfstandige trouwambtenaren dit al zijn omdat ze voor een andere gemeente als reguliere trouwambtenaar werken.

5. Kosten benoemen trouwambtenaar voor 1 dag in Amsterdam

Ook aan de benoeming voor het worden van een trouwambtenaar voor 1 dag hangen kosten. De procedure en de kosten verschillen per gemeente en de meeste gemeenten maken onderscheid tussen twee gevallen:

 • de BABS voor 1 dag is niet werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals je beste vriendin, oom, moeder, broer etc.)
 • de BABS voor 1 dag is werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals vrijwel alle zelfstandige trouwambtenaren)

5.1. Aanvraag BABS voor 1 dag in Amsterdam, niet werkzaam in een andere gemeente

Een aanvraag tot BABS moet uiterlijk 4 maanden vóór de datum van het huwelijk of de partnerschapsregistratie bij de gemeente binnen zijn.

Voor de aanvraag is nodig:

 • het aanvraagformulier eenmalige BABS. Het formulier moet worden ondertekend door 1 van de partners én door degene die het huwelijk of het partnerschap zal voltrekken (de BABS).
 • een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) van de toekomstige BABS. De verklaring mag maximaal 6 maanden oud zijn. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier VOG BABS. Dit aanvraagformulier is al grotendeels ingevuld. U hoeft alleen uw eigen gegevens in te vullen. Met het formulier en een geldig identiteitsbewijs kunt u de VOG aanvragen bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Let op: de levertijd van een VOG is op dit moment 4 tot 8 weken.
 • een kopie van een geldig paspoort of ID-kaart van de toekomstige BABS. U moet de voorkant en de achterkant kopiëren. Een rijbewijs is niet toegestaan.

Stuur het aanvraagformulier BABS met de bijbehorende documenten naar:

Gemeente Amsterdam, Dienstverlening
T.a.v. Huwelijksbureau
Postbus 2752
1000 CT Amsterdam

Na binnenkomst van uw aanvraag neemt het Huwelijksbureau binnen 5 werkdagen per e-mail contact met u op om een afspraak te maken voor de beëdiging bij de rechtbank. Ook krijgt u een handleiding eenmalige BABS toegestuurd. Ongeveer 3 weken na uw beëdiging heeft het Huwelijksbureau alle stukken van de beëdiging binnen. Dan wordt het huwelijksdossier afgemaakt.

Voor meer informatie over de benoeming kunt u bellen naar 14 020, het informatienummer van de gemeente Amsterdam (maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur).

Bron.

5.2. BABS aanwijzen voor 1 dag die al trouwambtenaar is in een andere gemeente

Is iemand al BABS (of ‘gewoon’ ambtenaar van de burgerlijke stand) in een andere gemeente, dan moet de aanvraag uiterlijk twee maanden vóór de datum van het huwelijk of registratie bij de gemeente binnen zijn.

Voor de aanvraag is nodig:

 • het aanvraagformulier eenmalige BABS voor BABS uit andere gemeente
 • een kopie van de beëdigingsakte
 • een kopie van het geldige benoemingsbesluit
 • een kopie van een geldig paspoort of ID-kaart van de BABS. U moet de voorkant en de achterkant kopiëren. Een rijbewijs is niet toegestaan.

Stuur het aanvraagformulier BABS met de bijbehorende documenten naar:

Gemeente Amsterdam, Dienstverlening
T.a.v. Huwelijksbureau
Postbus 2752
1000 CT Amsterdam

Na binnenkomst van de aanvraag wordt het huwelijksdossier binnen 1 maand in orde gemaakt. Ook krijgt de BABS een handleiding eenmalige BABS toegestuurd, met daarin informatie over de werkwijze in Amsterdam.

Bron.

5.3. Kosten trouwambtenaar voor 1 dag

De eenmalige benoeming tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand kost € 249,- (tarief 2020). Hiervoor krijgt u een factuur toegestuurd.

De aanvraag van de Verklaring omtrent het gedrag kost € 41,35 (tarief 2020). Dit bedrag kunt u per pin betalen bij een Stadsloket.

De gemeente Amsterdam zal deze kosten periodiek (jaarlijks) aanpassen. Helaas meestal naar boven, dus het kan zijn dat het elk jaar enkele Euro’s duurder wordt.

6. Reguliere trouwambtenaren in de gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft in tegenstelling tot andere gemeentes geen lijst van trouwambtenaren op haar website. Een reguliere trouwambtenaar van de gemeente Amsterdam neemt contact met u op om uw wensen door te spreken nadat u uw datum en locatie heeft vastgelegd. Dit betekent dat het niet mogelijk is om een voorkeur voor een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) op te geven.

7. Wat kost trouwen door een gemeentelijke trouwambtenaar in Amsterdam?

7.1. Aankondigen huwelijk en getuigen aanmelden

Het aankondigen van een huwelijk en het aanmelden en wijzigen van de getuigen is gratis. De eventuele kosten voor het aanleveren, vertalen en/of legaliseren van aanvullende (buitenlandse) documenten moet u wel betalen.

7.2. Trouwceremonie

De kosten voor de gemeentelijke trouwambtenaar zijn onderdeel van de trouwkosten (leges) die je de gemeente betaalt als je wilt trouwen in Amsterdam. Deze zijn als volgt, en ook deze (kunnen) jaarlijks worden aangepast door de gemeente Amsterdam. Onthoud dat je deze kosten ook betaalt als je een zelfstandig trouwambtenaar inhuurt.

Kosten van de trouwceremonie
Tijd­stip Kos­ten
Gra­tis hu­we­lijk Beperkt beschikbaar Geen
Ba­lie­hu­we­lijk Beschikbaarheid € 166
Ge­meen­te­lij­ke trouw­zaal Ma-vr  08.00 – 18.00 € 779
Trouw­lo­ca­tie in de stad Ma-vr  08.00 – 20.00 € 740*
Ma-vr  20.00 – 08.00 € 959*
Za­ter­dag en zon­dag € 959*

* Dit zijn al­leen de gemeentelijke kos­ten voor het huwelijk. De kos­ten voor de lo­ca­tie re­gelt u zelf met de ei­ge­naar of be­heer­der.

Een gratis of balie huwelijksvoltrekking duurt maximaal 10 minuten. Voor een trouwceremonie in de gemeentelijke trouwzaal of een locatie in de stad staat maximaal 1 uur.

8. Gratis trouwen in Amsterdam

Gratis trouwen of een geregistreerd partnerschap registreren kan op dinsdag om 10.30, 10.50 of 11.10 uur. Hier ziet u de beschikbaarheid per Stadsloket.

8.1. Sobere ceremonie
Een gratis huwelijk is eenvoudig. De ceremonie duurt maximaal 10 minuten en bestaat alleen uit het formele gedeelte van een huwelijksvoltrekking. Er is geen ruimte voor eigen inbreng zoals muziek of een persoonlijke toespraak. U kunt maximaal 20 gasten uitnodigen, exclusief getuigen. Op sommige locaties is minder plek. Dat hangt af van de trouwzaal. U krijgt dit te horen bij het vastleggen van de datum en locatie.

8.2. Trouwboekje of partnerschapsboekje
Een trouwboekje kost € 27. De luxe uitvoering kost € 34 (tarief 2020).

8.3. Datum vastleggen: alleen op afspraak
U moet persoonlijk langskomen bij een Stadsloket om een datum te reserveren. Een datum vastleggen kan niet telefonisch of online. Ook kunt u pas een datum vastleggen als u uw huwelijk of partnerschap bij de gemeente hebt aangekondigd. Dat doet u met de Verklaring huwelijk / partnerschapsregistratie.

8.4. Trouwzaal stadhuis niet beschikbaar
Vanwege een verbouwing is de trouwzaal op het stadhuis niet beschikbaar tot eind 2018. Het gaat om de Burgemeester D’Aillyzaal, ontworpen door Wim T. Schippers. Tot eind 2018 kunt u op het stadhuis alleen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in een spreekkamer (baliehuwelijk/balieregistratie).

9. Goedkoop trouwen in Amsterdam

Een baliehuwelijk is een goedkope manier om te trouwen. De kosten zijn € 166 (tarief 2020). De ceremonie vindt plaats in een kleine spreekkamer in het Stadsloket en duurt maximaal 10 minuten. Er kunnen geen gasten bij aanwezig zijn en geen fotograaf. U hebt minimaal 2 en maximaal 4 getuigen nodig.

Hieronder ziet u per Stadsloket op welke dagen en tijden u een baliehuwelijk kunt boeken.

Stadsloket Dag en tijd voor baliehuwelijk
Cen­trum
 • dinsdag tussen 08.30 en 13.00 uur
 • woensdag tussen 13.00 en 17.30 uur
Nieuw-West
 • maandag tussen 08.30 en 13.00 uur
 • dinsdag tussen 13.00 en 17.30 uur
Noord
 • donderdag tussen 13.30 en 15.30 uur
 • vrijdag tussen 14.30 en 16.30 uur
Oost
 • woensdag tussen 08.30 uur en 13.00 uur
 • donderdag tussen 13.00 en 17.30 uur
West
 • vrijdag tussen 08.30 en 13.00 uur
 • maandag tussen 13.00 en 17.30 uur
Zuid
 • donderdag tussen 08.30 en 13.00 uur
 • vrijdag tussen 13.00 en 17.30 uur
Zuid­oost
 • maandag tussen 13.30 en 15.30 uur
 • woensdag tussen 14.30 en 16.30 uur

10. Trouwlocaties gemeente Amsterdam

U kunt in Amsterdam trouwen in het stadhuis of een van de Stadsloketten. Maar u kunt ook een keuze maken uit een van de vele goedgekeurde trouwlocaties in de stad. De gemeente Amsterdam heeft maar liefst 275 goedgekeurde trouwlocaties!

U kunt bijvoorbeeld trouwen op een boot, in een tram, een molen of kerk, in een knus huiskamerrestaurant of een chic hotel. Genoeg mogelijkheden om een persoonlijk tintje te geven aan deze speciale dag.

Als u op een van deze locaties wilt trouwen, is het belangrijk dat u eerst bij het Huwelijksbureau nagaat of er een trouwambtenaar beschikbaar is, voordat u de locatie boekt.

Als u zelf een locatie op het oog heeft die niet tussen de 275 goedgekeurde locaties staat kunt u voor €302 een verzoek indienen om deze locatie aan te laten wijzen voor trouwlocatie voor 1 dag. Let wel, wordt uw ver­zoek af­ge­we­zen, dan krijgt u geen geld te­rug. De kos­ten zijn voor het in be­han­de­ling ne­men van uw aan­vraag.

11. Hoe zoek je naar de perfecte BABS op AlleTrouwambtenaren?

In het overzicht van alle trouwambtenaren staan aan de linkerkant van het scherm een aantal handige filters. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar alle vrouwelijke trouwambtenaren of naar alle mannelijke trouwambtenaren. Ook kan je zoeken naar de stijl van de desbetreffende trouwambtenaar, bijvoorbeeld humoristisch, ingetogen, enthousiast, interactief, romantisch, modern, traditioneel of informeel.
Goed om te weten is dat bovendien elke Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand de mogelijkheid biedt voor een kindvriendelijke ceremonie. Dat betekent dat trouwambtenaren eventuele kinderen van het bruidspaar een rol kunnen geven in de trouwceremonie en ze bijvoorbeeld bij sommige trouwambtenaren een kinderakte krijgen die ze zelf mogen ondertekenen. Daarnaast sluiten alle trouwambtenaren op deze site met veel plezier een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht! Geen weigerambtenaren hier, sterker nog, onze trouwambtenaren zijn er dol op, het belangrijkste is dat de liefde wordt gevierd!
Heb je een bruiloft in het buitenland? Veel gaan graag met je mee en trouwen in het buitenland! Zit er een internationaal element in jullie huwelijk of zijn er gasten uit het buitenland die geen Nederlands spreken? Veel trouwambtenaren kunnen het ja-woord of zelfs de hele ceremonie ook in andere talen leiden. Veel voorkomende talen zijn natuurlijk Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans, maar ook de meer exotische talen zoals Zweeds, Russisch en zelfs Oekraïens!

WhatsApp WhatsApp Irene!