Ik lees uw website over trouwambtenaren en daarbij moet me toch één ding van het hart. Waarop u zich baseert dat ambtenaren die bij de gemeente werken, maar een paar uurtjes besteden aan een trouwerij, dat gaat echt niet op. Deze stelling irriteert mij mateloos. Het klopt niet.
Bij deze kosten, zijn de kosten voor een trouwambtenaar die in dienst is van de gemeente opgenomen. Dat betekent dat je – afhankelijk van beschikbaarheid – een trouwambtenaar uit de lijst kan kiezen om je door te laten trouwen. Besef wel dat deze trouwambtenaren meestal maar beperkt de tijd voor je hebben op het gebied van voorbereiding. Natuurlijk zullen ze hun best doen, maar de gemeente verwacht dat ze hooguit enkele uren bezig zijn met alle voorbereidingen per huwelijk, inclusief kennismakingsgesprek.
Ik ben zelf BABS, al bijna 25 jaar, dus voldoende ervaring, en je zou zeggen, dan rafel je wel wat af. NEE dus. Ik zit een hele avond, middag of morgen bij een bruidspaar voor een gesprek, Echt niet alleen een uurtje, maar vaak van 19.30 tot 22.30 uur om alles met betrekking tot hun huwelijk door te spreken. Mochten de getuigen of ouders contact met mij willen, dan kan dat altijd. Mijn e-mail adres is beschikbaar en vaak word ik nog gebeld, door of het bruidspaar en/of familie. Ieder toespraak die ik schrijf is super persoonlijk. Dat kost me ongeveer 4 uur, want een toespraak van een half uur is ongeveer 7 a viertjes typen.
Dus hierbij kom ik al op minimaal 3 uur voor een gesprek, 4 uur voor een toespraak, en als het bruidspaar om 13.30 uur trouwt, ben ik voor 13.00 uur aanwezig om alles goed te verzorgen en klaar te zetten, en ook na afloop, ben ik de laatste die vertrekt. Bij ons in de gemeente is het niet zo, 13.30 trouwen, 14.00 sta je al weer buiten. Nee wij nemen ruim de tijd. Mochten er familieleden wat willen zeggen. mocht het bruidspaar zelf wat willen zeggen, wil iemand wat zingen, een gedicht oplezen etc. Daar is overal tijd en ruimte voor , want voor ieder huwelijk wordt een uur uitgetrokken.
Dus voor 13.00 uur aanwezig en met een beetje goede wil kan ik om 14.30 uur de deur achter me dicht trekken, dat is weer 1.30 uur. Al met al zit ik nu al ruim over de 8 uur, en daarbij nog niet mee gerekend, de contacten tussendoor.
En ik ben niet de enige die op deze manier werkt. Bijna al mijn collega babsen in onze gemeente werken op deze manier. Zetten zich volledig in voor het bruidspaar en willen bijna alles doen om het bruidspaar een mooie dag te bezorgen. En dat tegen een netto vergoeding, loon mag je dit haast niet noemen van € 65,00. Juist wij, doen het werk NIET voor het geld, zo als allerlei zelfstandige ambtenaren, wij willen er juist niet aan verdienen, maar doen dit uit liefde voor het werk en het bruidspaar. Dat is voor ons het voornaamste.
En dit mag ook wel eens op uw website gezegd worden.
Met vriendelijke groet
Emmie Polman van de Maat
WhatsApp WhatsApp Irene!