Wellicht ben je gevraagd om te speechen op een bruiloft of ben je zelfs ‘BABS voor 1 dag’ geweest op de bruiloft van vrienden en heb je nu de smaak te pakken. Of wellicht wil je gewoon het roer omgooien en heb je altijd al ‘iets’ met bruiloften willen doen en vind je het leuk om je in mensen te verdiepen en over hen een mooi verhaal te vertellen.

Je wil in elk geval (zelfstandig) trouwambtenaar worden, hoe pak je dat aan? Er zijn twee ‘routes’:

  1. ‘enkel’ zelfstandig trouwambtenaar zijn
  2. Trouwambtenaar worden bij een gemeente en vervolgens ook zelfstandig je diensten aanbieden

Beide ‘routes hebben voordelen en nadelen en daar zullen we hier kort op in gaan. Ook zullen we praten over verschillende manieren dat je het vak kan leren.

‘Enkel’ zelfstandig trouwambtenaar zijn

In dit geval ben je niet verbonden aan een gemeente en zal je voor elk huwelijk dat je sluit dezelfde weg qua procedures moeten bewandelen als een reguliere ‘BABS voor 1 dag’:

  1. Controleren of de gemeente een BABS voor 1 dag die niet bij een andere gemeente is beëdigd toestaat
  2. Bij de gemeente een verzoekschrift aanvragen en indienen, beëdigen door de rechtbank en benoeming door de gemeente voor 1 dag

Het voordeel hiervan is dat je direct kan beginnen en niet eerst hoeft te zoeken naar een gemeente die jou wil aannemen als trouwambtenaar, zodat je standaard al beëdigd bent. je kan dus snel van start en bent niet afhankelijk van een gemeente als werkgever. Hierin schuilt ook direct het nadeel, het proces voor bruidsparen om jou in te schakelen is langer dan als je al beëdigd bent bij je ‘eigen’ gemeente. Sterker nog, sommige gemeenten staan dit type van ‘BABS voor 1 dag’ niet toe en laten alleen trouwambtenaren die al zijn beëdigd in een andere gemeente toe om in hun gemeente huwelijken te sluiten. Het kan dus zo zijn dat je niet eens aan trouwen toe komt in bepaalde gevallen!

Trouwambtenaar bij een gemeente worden

Als een gemeente (hopelijk bij jou in de buurt!) op zoek is naar nieuwe trouwambtenaren en je solliciteert en je wordt aangenomen, zal je worden beëdigd en benoemt tot trouwambtenaar voor die gemeente. Dat betekent dat je in andere gemeenten (indien die dat toestaan), nadat je een verzoekschrift hebt ingediend en bent benoemd door de gemeente, ook bruidsparen kan trouwen. Je hoeft dan dus niet voor elke huwelijkssluiting te worden beëdigd door een rechtbank. Daarnaast zijn er (veel) meer gemeenten die elders beëdigde trouwambtenaren toestaan in hun gemeente te trouwen dan gemeenten die iedereen BABS voor 1 dag laten worden.

Als je trouwambtenaar wil worden, zou ons advies ook zijn om zeker voor de lange termijn op zoek te gaan naar een gemeente waar je permanent trouwambtenaar kan zijn, zodat je in meer gemeenten bruidsparen kan trouwen en het proces van benoeming korter duurt en goedkoper is. Alleen op de korte termijn, wanneer je geen positie bij een gemeente kan vinden, zou je kunnen overwegen om telkens door de hoepels te springen van het aanvragen van een ‘BABS voor 1 dag’ beëdiging en benoeming bij verschillende gemeenten.

Een derde (tijdelijke) oplossing zou eventueel zijn om het bruidspaar niet officieel te trouwen, maar ze dat al eerder op het stadhuis te laten doen. Dan is jouw trouwplechtigheid niet officieel en hoef je dus ook niet benoemd te worden. Het spreekt voor zich dat het bruidspaar zich hier wel in moet kunnen vinden.

Opleidingen tot trouwambtenaar

Er zijn verschillende ervaren zelfstandig trouwambtenaren die coaching en training sessies voor beginnende trouwambtenaren of tips en adviezen voor BABS voor 1 dag en sprekers op bruiloften geven.

Er zijn geen officiële trouwambtenaar diploma’s of titels. Als je wordt aangenomen bij een gemeente ben je van rechtswege een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) en dus een trouwambtenaar. En ook door de beëdiging van de rechtbank en benoeming door de gemeente kan je een ‘BABS voor 1 dag’ worden. Hoewel er eisen worden gesteld, zoals een VOG (verklaring omtrent gedrag), zijn er geen opleidingseisen.

Dat gezegd hebbende, zijn er natuurlijk wel cursussen die claimen je te kunnen helpen. We kunnen je helaas niet vertellen hoe goed of slecht die curssussen zijn en of ze het geld waard zijn. Onze tip zou zijn dat enkele avonden op internet Googlen in combinatie met veel speechen oefenen en enkele uren 1 op 1 gesprekken / coaching / training met ervaren zelfstandig trouwambtenaren waarschijnlijk waardevoller zijn, althans, zo zouden we het zelf aanpakken 🙂 Voor de volledigheid willen we de cursussess die wij kennen in Nederland niet onvermeld laten:

Flexible coaching – training om trouwambtenaar te worden

Flexible coaching geeft cursussen die helpen om trouwambtenaar te worden. Wilt u trouwambtenaar worden? Zelfstandig, bij een vaste gemeente of allebei? U kunt kiezen uit een 1, 2, of 3-daagse Masterclass training. Trainingsdagen zijn geschikt voor personen die willen solliciteren als trouwambtenaar bij een vaste gemeente en/of liever als zelfstandig trouwambtenaar aan de slag willen. Een combinatie is ook mogelijk.
Na afloop van de training ontvangt u het certificaat van deelname van Flexible Coaching. De trainer/coach is zelf jarenlang trouwambtenaar in Amsterdam geweest. Tijdens deze aanvullende trainingsdagen wordt uitgebreid geoefend met diverse trouwceremonies, speeches, voorgesprekken en verschillende soorten oefenbruidsparen.

NCOD – opleiding trouwambtenaar

Ook het NCOD geeft een opleiding voor trouwambtenaar. De (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand is het visitekaartje van uw gemeente. Voor het bruidspaar en hun gasten moet de huwelijksvoltrekking een onvergetelijk moment zijn. Van u als trouwambtenaar wordt tegenwoordig veel verwacht; een goede dosis humor, de ceremonie moet luchtig zijn, stijlvol en tegelijkertijd aan de juiste juridische regels voldoen. De training voor trouwambtenaren haakt aan bij de wensen die bruidsparen hebben. Deskundigheid met betrekking tot vele (o.a. juridische) aspecten van een huwelijksvoltrekking of een geregistreerd partnerschap. Er is ruim aandacht voor gesprekstechnieken en presentatievaardigheden. Ook inspelen op onverwachte situaties en de nieuwste trends bij huwelijken zullen aan bod komen. (Buitengewone) ambtenaren van de burgerlijke stand die belast zijn met het voltrekken van huwelijken resp. het tot stand brengen van geregistreerde partnerschappen. Maar ook zij die graag trouwambtenaar willen worden of een eenmalige benoeming gekregen hebben.

In de ochtend worden de juridische en theoretische aspecten die betrekking hebben op huwelijken en partnerschappen behandeld. Tevens wordt ingegaan op onverwachte situaties tijdens de ceremonie. Er is aandacht voor de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de babs ten aanzien van de digitale burgerlijke stand. Daarbij is de identiteitsvaststelling een belangrijk onderdeel. ’s Middags wordt ingegaan op de ceremonie. Welke vragen stel je een bruidspaar en op welke manieren kun je dat doen. Hoe kun je creatief zijn in je ceremonie. We wisselen ervaringen en tips met elkaar. Na deze basiscursus kunt u als trouwambtenaar zelfverzekerd de eerste ceremonie voltrekken en daar dan ook zelf van genieten!

Segment – training trouwambtenaar

Ook bij Segment opleidingen kan je terecht. Deze cursus gaat kort in op zowel de theoretische als de juridische aspecten van huwelijken en partnerschappen. Het grootste gedeelte van de cursus wordt besteed aan basisvaardigheden die je als trouwambtenaar (BABS) moet hebben.

Bestuursacademie Nederland – training (zelfstandig) trouwambtenaar

Ook bij Bestuursacademie Nederland kan je een opleiding tot (zelfstandig) trouwambtenaar volgen. Na deze training bezit u kennis over alle aspecten van een huwelijksvoltrekking en het registreren van partnerschappen. U kent de belangrijkste wet- en regelgeving rondom de ceremonie en weet wat er besproken moet worden tijdens de voorgesprekken. Ook beschikt u over tips en trucs voor een professionele speech.

WhatsApp WhatsApp Irene!