Zeker als het lekker weer is en je op een mooie zomers dag trouwt, wil je wellicht buiten, in de openlucht trouwen! Zelf zijn we ook in de buitenlucht getrouwd, in een prieeltje / muziekkapel. Zorg er wel voor dat je een alternatief hebt, een binnenlocatie of tent of iets dergelijks, want het Nederlandse weer kan tot op het laatste moment verraderlijk zijn! De vraag is natuurlijk of dat mag, trouwen in de buitenlucht? Helaas is er geen simpel, eenduidig antwoord te geven op die vraag. Het hangt namelijk van de gemeentelijke regels af.
In de wet staat dat een huwelijk officieel moet worden voltrokken in een huis van de gemeente. Maar wat is precies zo’n huis van de gemeente? Sommige gemeenten definiëren een huis als iets met wanden en een dak, terwijl andere gemeenten het zo nauw niet nemen met de wanden en een dak boven je hoofd voldoende vinden. In dat geval kan een muziekkapel of prieeltje of zelfs een strandtent of enorme parasol voor een intieme bruiloft op het strand dus ook als ‘huis van de gemeente’ door gaan. Steeds meer gemeenten veranderen hun beleid omdat het ‘huis van de gemeente’ weinig toevoegt en beperkend is voor bruidsparen, zonder dat de regel een echt nut heeft. Maar dat betekent dus dat je alsnog bij de gemeente waar je wil trouwen navraag moet doen of trouwen in de buitenlucht wel of niet mag en als het niet mag, wat ze definiëren als een huis van de gemeente en welke objecten daarvoor wel en niet kunnen door gaan?
Wat als je niet mag trouwen in de buitenlucht van je gemeente?
Wat nu als je een geweldige trouwlocatie hebt gevonden, maar dat de gemeente streng is en een huwelijk in de buitenlucht niet mag? Is er dan nog een oplossing? Als je een beetje creatief en flexibel bent, is die er wel! Je kan namelijk de officiële trouwceremonie goedkoop of zelfs gratis op het stadhuis laten doen, enkele dagen voor je bruiloft en de trouwceremonie in de buitenlucht laten plaatsvinden, zonder dat hij geldig is. Het mooie daarvan is dat je ook niet vast zit aan andere regels, omdat voor de wet je al getrouwd bent. Je kan dan dus zelf een trouwambtenaar kiezen en niemand hoeft te worden beëdigd of te worden benoemd tot trouwambtenaar voor 1 dag. Het enige nadeel is dus dat je trouwceremonie op de dag dat je je bruiloft viert ‘nep’ is en niet echt rechtsgeldig is, omdat je al getrouwd bent. Maar als je je daar over heen kan zetten – je vrienden en familie zullen er niets van merken – dan geeft dit alsnog een mogelijkheid om in de buitenlucht te trouwen!
Zoeken jullie een zelfstandig trouwambtenaar die jullie graag in de buitenlucht wil trouwen? Bekijk dan ook ons overzicht van wel 70+ zelfstandig trouwambtenaren! Jullie kunnen bovendien makkelijk selecteren op prijs, locatie, stijl, taal en nog veel meer!
In 't Zonnetje
Tips voor trouwen in de buitenlucht
- Houd dus niet alleen rekening met een regenbui door middel van paraplu’s en een alternatieve trouwlocatie, maar ook met het andere uiterste, een moordende, brandende zon! Dus die paraplu’s kunnen ook als zonneschermen dienst door en wellicht wil je zonnebrand crème of olie klaar hebben liggen voor je gasten.
- Bedank dat als je ook je receptie of zelfs je diner of feest in de buitenlucht hebt en het wordt later op de dag, het wellicht kan afkoelen. Niet zo erg voor de mannen in pak, aar wel voor de meeste bruiden! Zorg dus voor een vestje of iets dergelijks voor enige warmt.
- Bedenk dat er altijd insecten zoals muggen in de buitenlucht kunnen zitten, bijvoorbeeld als je in een bosrijke of waterrijke omgeving trouwt, zoals een sloot rond een kasteel of een sloot van een weiland. Be prepared voor muggen!
- Eten en drinken moet je natuurlijk juist koel houden, zodat het nog steeds verrukkelijk is als het wordt opgediend, zorg dus voor koeling, koelkasten en dergelijke
- Ook aan verlichting moet je denken als je in de buitenlucht wilt trouwen, kaarsen, lampionnen en dergelijke doen het altijd goed!
- Zorg er voor dat er een verhard stuk grond is waar gedanst kan worden ; als je trouwt in grasland, zorg er dan voor dat de dames niet wegzakken op hun naaldhakken!
- Zijn er sanitaire voorzieningen in de buurt? Je wilt niet dat iedereen telkens een heel stuk moet lopen voor een plasje
- Meerdere leveranciers, bijvoorbeeld de verhuurder van een fotohokje, maar ook de catering en DJ zullen elektriciteit en/of stromend water nodig hebben! En natuurlijk onderdak als er kans op regen bestaat!