Tegenwoordig trouwen mensen op latere leeftijd en is de kans dus groter dat er al kinderen zijn! Kinderen betrekken bij je trouwceremonie, hoe doe je dat, trouwen met je kind er bij? Je wilt natuurlijk dat je kinderen ook een integraal onderdeel vormen en voldoende aandacht krijgen. De manier waarop je de kinderen kan betrekken verschilt natuurlijk per leeftijd en persoonlijkheid. Maar 1 ding is zeker: kinderen betrekken bij je trouwceremonie zorgt voor een persoonlijke en alternatieve trouwceremonie.

  • Voor jongere kinderen kan het leuk zijn om de ringen te geven aan papa en mama
  • Voor oudere kinderen is het tekenen van een ‘kinderakte’ – die veel zelfstandig trouwambtenaren in hun repertoire hebben zitten – een optie
  • Voor jong volwassen kinderen is het wellicht een aardig idee om ze als getuigen te vragen? Voor kinderen vanaf 18 jaar (wettelijke geregeld)

In dit artikel geven we nog meer tips om je (eigen) kinderen bij je bruiloft en huwelijk te betrekken, niet alleen op de grote dag, maar ook tijdens de voorbereidingen in de aanloop er naar toe.

Trouwambtenaar Quirine Bordes.

Zoeken jullie een zelfstandig trouwambtenaar die graag een kindvriendelijke ceremonie organiseert? Bekijk dan ook ons overzicht van ruim 70 zelfstandig trouwambtenaren die graag jullie kinderen betrekken bij jullie trouwceremonie!

In 't Zonnetje

Tips om je kinderen te betrekken bij je bruiloft en trouwceremonie

Geef ze wegwerpcamera’s. Laat de kinderen foto’s maken. Hoewel je liever niet hebt dat al je gasten zelf foto’s gaan maken, kan het wel leuk zijn om je kinderen wegwerpcamera’s te geven. Wie weet wat voor grappige foto’s je tegen komt bij het laten ontwikkelen!?

De kinderakte. Veel freelance trouwambtenaren hebben een speciale ‘kinderakte;, zodat ze kinderen tijdens de trouwceremonie een rol kunnen geven. Dit is natuurlijk geen officieel document, maar hiermee geef je de kinderen wel een rol en voelen ze zich een onderdeel van de ceremonie en mogen ze net als net bruidspaar en de getuigen iets ondertekenen. Als kinderen hiervoor nog te klein zijn kan je ook kiezen voor een vingerafdruk met inkt of het omtrekken van een handje, dat is immers ook een handtekening.

Bruidsmeisje en bruidsjonker. Hoewel niet alle bruiloften in Nederland gebruik maken van bruidsmeisjes – laat staan bruidsjonkers – kan je er natuurlijk voor kiezen om alle kinderen de rol van bruidsmeisje of bruidsjonker te geven!

Geef ze een taak bij de photobooth. Geef alle kinderen een taak bij de photobooth. Laat ze mensen optuigen met props en feestartikelen, laat ze mensen verzamelen of printjes uitdelen. En laat ze natuurlijk heel vaak zelf op de foto gaan! Bij de Action of de Xenos kan je heel goedkoop leuke wegwerp artikelen kopen die het goed doen op foto’s! Een simpele photobooth met printer huur je al vanaf iets onder de €300. Om een photobooth te huren is deze site een goed startpunt.

De ringen natuurlijk! Laat de (jonge) kinderen de ringen brengen na het jawoord. Wellicht zelfs met een huisdier er bij die het ringendoosje om zijn nek draagt (als het familiehuisdier geen goudvis betreft)? Denk ook na of je wellicht de kinderen ook een ringetje of ander klein sieraad wilt geven, zodat ook zij iets fysieks hebben als souvenir aan DE GROTE DAG.

Freelance BABS Sophie Looijestijn

De hamer en toga. Onze zelfstandig trouwambtenaar Karin van der Ven heeft zelfs een kindertoga die de kinderen kunnen aantrekken! Daarnaast kunnen kinderen bij haar en vele collega freelance trouwambtenaren een klap met de hamer geven, waarmee ze het huwelijk echt kunnen sluiten!

Het ringendoosjes. Laat de kinderen in de weken voor de bruiloft het ringendoosje zelf in elkaar knutselen. Zo hebben ze op de dag zelf iets om over op te scheppen en wordt de trouwceremonie nog persoonlijker. Ook heb je een extra fysiek aandenken (naast de foto’s en je trouwing) aan je trouwdag, want de meeste zaken die overblijven na je bruiloft zijn immaterieel van aard, zoals herinneringen.

Voor dochters: De trouwjurk uitzoeken. Heb je een dochter? Overweeg om haar mee te nemen als je je bruidsjurk gaat uitzoeken.

Voor zonen: weggeven. heb je geen vader eer om je weg te geven? Waarom je niet laten weggeven door je jonge of oudere zoon? of misschien wil jullie stoere peuter wel voor de bruid uitlopen met een bordje “Papa hier komt je bruid”

De toespraak. Afhankelijk van de leeftijd kan je de trouwceremonie ook van een vrolijke en schattige noot voorzien door je zoon of dochter een korte toespraak of gedichtje of toespraak voor te laten dragen.

Tijdens de receptie. geef jezelf wat rust tijdens de receptie: zoveel mensen willen je feliciteren en je bent net getrouwd, zodat je wellicht even je kinderen wilt vergeten. Organiseer een kinderhoek met acts zoals een steltloper, goochelaar, ballonnenclown of iemand die de kinderen schminkt. Laat de ceremoniemeester het regelen en je hebt even geen omkijken meer aan je eigen en andere kinderen op je bruiloft.

Trouwambtenaar Georgette Wekking

Niet te missen: de rozeblaadjes strooien: Een klassieker: laat je kinderen met een schattig mandje rozeblaadjes strooien: in tegenstelling tot confetti en rijst meestal niet verboden en worden zaken er minder vies van.

Openinsgdans. Laat je kinderen eerst een dansje doen, voordat jullie je wagen aan de openingsdans. Nadat je kinderen de sterren van de hemel dansen ben je zelf vast minder zenuwachtig voor ‘all the right moves’. Toch?

Trouwambtenaar Eva Schuurman

Een verhaaltje tijdens de ceremonie. Zelfstandig trouwambtenaar Mariëlle Jongmans: “Ik  sluit ik aan bij de kinderen en hou ik rekening met hun concentratieboog, die korter is dan bij volwassenen. Dus mogen kinderen bij mij lekker vooraan op de grond zitten (op bijvoorbeeld leuke gekleurde kussentjes) zodat ze alles goed kunnen zien. En kruip ik er ook weleens bij om ze tijdens de ceremonie iets voor te lezen. Ik heb verschillende verhaaltjes die aansluiten bij verschillende leeftijden en die natuurlijk allemaal over de liefde gaan. En ik kom graag voor het huwelijk thuis bij het bruidspaar mee-eten om zo op een ongedwongen manier met de kinderen kennis te maken en alvast te oefenen voor de grote dag. Dan wordt het allemaal iets minder spannend en dat merk je op de trouwdag. Kortom, trouwen met kinderen kan heel erg leuk zijn!”

De gezins-trouwgelofte. Ik ben dol op mijn eigen kinderen, maar bij de gezins-trouwgelofte gaan mijn haren rijzen, want sommige dingen zijn nu eenmaal tussen jouw en je partner. Maar goed, smaken verschillen en ook dit idee wil ik niemand onthouden. Dus waarom stel je niet samen met je kinderen een mooie gelofte op die jullie samen kunnen voorlezen tijdens het huwelijk?

Zelfstandig trouwambtenaar Robert Nas

Optreden. Kan je kind toevallig goed een muziekinstrument spelen of goed zingen? Dan is een korte performance natuurlijke een leuke uitkomst om de trouwceremonie of receptie te onderbreken!

Kleding. Betrek je kinderen bij het uitzoeken van hun feestkleding tijdens de bruiloft. Zo voorkom je drama als ze hun feestkleding plots opd e grote dag niet willen aantrekken en voelen ze zich meer betrokken.

De uitnodiging. Ook een manier om je kinderen te betrekken: laat ze helpen met het uitzoeken van de uitnodigingskaarten en benoem ze in de uitnodiging. Zo is het duidelijk dat als papa en mama gaan trouwen de kinderen niet vergeten worden.

Het trouwvervoer. wellicht is dit het hoogtepunt voor de kinderen: of het nu een koets een snelle auto of een klassieker zoals een Rolls Royce is, kinderen vinden trouwvervoer geweldig, dus besteed wellicht iets meer van je budget aan dit onderdeel, zodat je kinderen dit een onvergetelijke ervaring vinden.

Bruidstaart. Laat je kinderen helpen bij het uitzoeken (en proeven!) van de bruidstaart, dat is een ‘easy win’, want welk kind houdt er niet van taart?

WhatsApp WhatsApp Irene!