Ben je op zoek naar een trouwambtenaar of ceremoniespreker in de gemeente Den Haag, omdat je gaat trouwen en de trouwlocatie van je bruiloft in Den Haag is? In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen. Klik op een onderwerp om er direct naar toe te gaan.

 1. Wie kan trouwambtenaar (voor 1 dag) worden voor mijn huwelijk in Den Haag?
 2. Wat zijn de voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Den Haag?
 3. Welke zelfstandig trouwambtenaren komen uit de regio Den Haag?
 4. Kosten voor het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar
 5. Gemeentelijke kosten voor het benoemen van iemand tot BABS voor 1 dag in Den Haag
 6. Beschikbare reguliere trouwambtenaren (in dienst van de gemeente Den Haag)
 7. Kosten gemeentelijke leges (inclusief gemeentelijke BABS) in Den Haag
 8. Tips: hoe zoek je naar de perfecte zelfstandig trouwambtenaar op deze site?

1. BABS voor 1 dag: wie kan je trouwambtenaar in Den Haag worden?

Weet dat er drie mogelijkheden zijn om aan je trouwambtenaar in Den Haag te komen:

 • Standaard: via de gemeente Den Haag een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) kiezen
 • Bijzonder: een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) inhuren
 • Een bekende als BABS voor 1 dag laten benoemen

De standaard BABS van de gemeente wordt betaald door de gemeente uit de leges (kosten) die je de gemeente moet betalen om officieel te mogen trouwen. Een zelfstandig trouwambtenaar huur je zelf in en wordt vervolgens benoemd voor 1 dag bij de gemeente waar je gaat trouwen, bijvoorbeeld Den Haag. Je kan in sommige gevallen ook iemand uit je eigen omgeving voor 1 dag tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand laten beëdigen en benoemen, hier zijn wel de hoogste kosten aan verbonden. Lees hier meer over hoe je iemand uit je omgeving precies BABS voor 1 dag kan laten worden.

Tussendoortje: een ceremoniespreker in Den Haag

Wellicht raak je in de war door de termen ceremoniespreker en trouwambtenaar (en ceremoniemeester). We leggen ze graag uit, zodat je weet wie je precies inhuurt voor wat 🙂 Een ceremoniespreker is immers iets anders dan een BABS, of kan dat in elk geval zijn. Een zelfstandige trouwambtenaar is vrijwel altijd ook de ceremoniespreker, hoewel hij of zij ook anderen tijdens de ceremonie aan het woord kan laten. Denk bijvoorbeeld aan de ouders van het bruidspaar of de getuigen of een gezamelijke vriend(in). Maar daarnaast is de trouwambtenaar ook officieel bij machte om het huwelijk te sluiten. Een ceremoniespreker zal ook de gehele ceremonie voor zijn of haar rekening houden (wederom met ruimte voor andere personen om ook te spreken), maar heeft niet de bevoegdheid om een officieel huwelijk te sluiten en zal dit stukje dus moeten overlaten aan een officiële zelfstandig trouwambtenaar of een trouwambtenaar van de gemeente (tenzij het bruidspaar al eerder officieel op het stadhuis zijn getrouwd). De ceremoniemeester ten slotte, is meer een 'regelneef' of 'regeltante', zoals een weddingplanner dat ook doet. Hoewel de ceremoniemeester ook een groter gedeelte van de ceremonie voor zijn of haar rekening kan nemen bestaat de rol van de ceremoniemeester er vaak uit om de ceremonie te openen en af te sluiten, praktische zaken met de gasten te delen ("gelieve na de ceremonie geen rij te vormen, het bruidspaar komt vanzelf bij u langs", etc) en contact te hebben met de verschillende leveranciers rond de ceremonie (denk aan de bar, artiesten of muzikanten, fotograaf of videograaf, locatiemanager, etc.)

 

2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Den Haag

Omdat je de gemeentelijke leges sowieso betaalt is het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar duurder, waarom zou je het dan doen?

 1. Meer keuze. Het aantal trouwambtenaren in Den Haag is beperkt en van elke trouwambtenaar is niet heel veel informatie beschikbaar. Op deze site en het internet presenteren alle zelfstandig trouwambtenaren zich. Een eerste vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek om te ontdekken of er een klik is tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar behoort tot de mogelijkheden. Zo is het makkelijker om een trouwambtenaar te vinden die een perfecte match is met jullie persoonlijkheden en de sfeer die je op de bruiloft wil hebben.
 2. Meer maatwerk. Een gedeelte van de toespraak en trouwceremonie in het Engels? Een kindvriendelijke ceremonie? Een ceremonie in het buitenland of op een bijzondere plek? De zelfstandige BABS maakt het mogelijk en heeft veel flexibiliteit – binnen de grenzen van de wet – om de trouwceremonie van jullie bruiloft naar jullie wensen vorm te geven.
 3. Persoonlijker. Een gemeentelijke trouwambtenaar van de burgerlijke stand kan meestal minder persoonlijke aandacht besteden aan een bruidspaar, meestal blijft het bij een gesprek van een uur. Een zelfstandige trouwambtenaar heeft vaak meerdere gesprekken met het bruidspaar – en eventueel jullie getuigen, ouders of vrienden als je dat zou willen – zodat de toespraak jullie letterlijk op het lijf geschreven is en wellicht ook voor jullie verrassingen bevat!

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Noord-Holland

3. Zelfstandig trouwambtenaar in Den Haag

Hieronder zie je de profielen van zelfstandige trouwambtenaren en ceremoniesprekers die in de regio Den Haag woonachtig zijn, mocht je een trouwambtenaar zoeken die uit de buurt van jouw trouwlocatie komt. Alle trouwambtenaren uit Zuid-Holland kan je in dit artikel vinden.

Vrijwel alle zelfstandig trouwambtenaren zijn beschikbaar om bruidsparen te trouwen in alle provincies van Nederland en zelf daarbuiten! Wil je een overzicht zien van alle trouwambtenaren die beschikbaar zijn in Den Haag? Bekijk ze hier.

4. Wat kost het om een Zelfstandige BABS in Den Haag in te huren?

De kosten voor het inhuren van een zelfstandig Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Den Haag verschillen behoorlijk: alles tussen €500 en €1,500 komt regelmatig voor, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Gemiddeld zal je rond de €850 kwijt zijn. Lees hier meer over de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar.

Als de extra kosten van een zelfstandig trouwambtenaar buiten je budget vallen, kan je overwegen eerder gratis op het stadhuis van Den Haag te trouwen en vervolgens de zelfstandig trouwambtenaar in te huren voor de trouwceremonie op jullie bruiloft. Je bespaart daarmee de kosten van het voor 1 dag benoemen van de zelfstandig trouwambtenaar in Den Haag en (grotendeels) de gemeentelijke leges voor het trouwen op je trouwlocatie. Nadeel: de officiële trouwdatum is een andere dan je feestdatum, maar op je bruiloft zal niemand daar iets van merken tijdens de trouwceremonie!

Als je iemand uit je omgeving tot BABS voor 1 dag wil laten benoemen ben je nog iets duurder uit omdat deze niet alleen door de gemeente Den Haag benoemd moet worden, maar ook nog door de rechtbank moet worden beëdigd, terwijl professionele zelfstandige trouwambtenaren dit al zijn omdat ze voor een andere gemeente als reguliere trouwambtenaar werken.

5. Kosten benoemen trouwambtenaar voor 1 dag in Den Haag

Ook aan de benoeming voor het worden van een trouwambtenaar voor 1 dag hangen kosten. Deze verschillen per gemeente en de meeste gemeenten maken onderscheid tussen twee gevallen (Den Haag lijkt dat niet te doen):

 • de BABS voor 1 dag is werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals vrijwel alle zelfstandige trouwambtenaren)
 • de BABS voor 1 dag is niet werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals je beste vriendin, oom, moeder, broer etc.)

De kosten in de gemeente Den Haag voor een BABS voor 1 dag is:

 • Een trouwambtenaar die niet in de gemeente Den Haag is benoemd als trouwambtenaar kost € 183,35 in 2020.

De gemeente Den Haag zal deze kosten periodiek (jaarlijks) aanpassen. Helaas meestal naar boven, dus het kan zijn dat het elk jaar iets duurder is dan het jaar er voor. Bedenk dat de procedure om iemand voor 1 dag te benoemen tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand al snel enkele weken tot maanden in beslag kan nemen. Meestal gelden er aparte termijnen voor iemand die al wel in een andere stad BABS is en iemand die nog nergens BABS is. Meestal is de eerste termijn korter dan de tweede termijn. Vroeg starten is dus noodzaak!

6. Reguliere trouwambtenaren in Den Haag

De trouwambtenaar, officieel Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS), speelt een belangrijke rol bij de huwelijksvoltrekking. Het is dan ook fijn als het klikt met het bruidspaar. Zo kan hij of zij er een onvergetelijke gebeurtenis van maken.

De gemeente Den Haag heeft een divers samengestelde groep trouwambtenaren. Hier stellen zij zich voor.

7. Wat kost een gemeentelijke trouwambtenaar in Den Haag?

De kosten voor de gemeentelijke trouwambtenaar zijn onderdeel van de trouwkosten (leges) die je de gemeente betaalt als je wilt trouwen in Den Haag. Deze zijn als volgt, en ook deze (kunnen) jaarlijks worden aangepast door de gemeente Den Haag. Onthoud dat je deze kosten ook betaalt als je een zelfstandig trouwambtenaar inhuurt.

1. Kosten trouwen in Den Haag Centrum

De kosten om te trouwen in de gemeentelocatie Den Haag Centrum bedragen:

 • Maandag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 18.00 uur: €455,55
 • Vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur: €590,95

In de zaal hangt een  kunstzinnig ontworpen wandscherm vol huwelijkssymboliek. De felicitatieruimte ernaast heeft dezelfde sfeer.
Bij een gewone ceremonie zijn dit de mogelijkheden:

 • De ceremonie duurt in totaal 45 minuten, gerekend vanaf het moment dat het bruidspaar binnen komt tot en met de felicitatie.
 • In de trouwzaal is plaats voor 90 personen (waarvan er 80 kunnen zitten).
 • Er is parkeergelegenheid voor 5 auto’s.
 • U kunt muziek meenemen en afspelen.

2. Kosten trouwen in Den Haag Groenmarkt

De kosten om te trouwen in de gemeentelocatie Den Haag Groenmarkt:

 • Maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 18.00 uur: € 674
 • Donderdag vanaf 18.00 tot 21.00 uur: € 819,90
 • Vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur: € 721,55
 • Vrijdag vanaf 18.00 tot 21.00 uur: € 867,47
 • Zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur: € 1.326,30
 • Zaterdag vanaf 18.00 tot 21.00 uur: € 1.472,20
 • Zondag van 9.00 tot 18.00 uur: € 1.522,30
 • Zondag vanaf 18.00 tot 21.00 uur: € 1.668,20

De voormalige ‘Vierschaar’ is nu felicitatieruimte. De ruimte is genoemd naar de 4 ‘scharen’ of banken, waarbinnen vroeger de rechtspraak plaatsvond. Het is de oudste zaal van het gebouw. De rijk met bladgoud belegde Schepenbank was de zetel van de schepenen, die als rechters optraden. Bij een gewone ceremonie zijn dit de mogelijkheden:

De ceremonie duurt in totaal 45 minuten, gerekend vanaf het moment dat het bruidspaar binnen komt tot en met de felicitatie.

 • In de trouwzaal is plaats voor 75 personen (waarvan er 27 kunnen zitten).
 • Er is parkeergelegenheid voor 5 auto’s.
 • U kunt muziek meenemen en afspelen.

3. Kosten trouwen in Den Haag Escamp

De kosten om te trouwen in de gemeentelocatie Den Haag Escamp:

 • Maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 18.00 uur: €485,55
 • Vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur: €590,95

Bij een gewone ceremonie zijn dit de mogelijkheden:

 • De ceremonie duurt in totaal 45 minuten, gerekend vanaf het moment dat het bruidspaar binnen komt tot en met de felicitatie.
 • In de trouwzaal is plaats voor 65 personen (waarvan er 40 kunnen zitten).
 • Er is parkeergelegenheid voor 3 auto’s.
 • U kunt muziek meenemen en afspelen.

4. Kosten trouwen in Den Haag op een ‘vrije locatie’

De kosten om te trouwen in Den Haag op je ‘eigen’ locatie bedragen:

 • Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur: € 599,45
 • Maandag tot en met vrijdag vanaf 18.00 uur tot 21.00 uur: € 745,35
 • Zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur: € 696,65
 • Zaterdag vanaf 18.00 tot 21.00 uur: € 842,55
 • Zondag van 9.00 tot 18.00 uur: € 734,40
 • Zondag vanaf 18.00 tot 21.00 uur: € 880,30
 • Aanwijzing trouwlocatie: € 183,35 extra

Als je locatie nog geen trouwlocatie is, moet je behalve het betalen van de ‘aanwijzingskosten’ hierboven aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • De locatie moet voldoende toegankelijk zijn, ook voor minder validen.
 • De locatie moet voldoende openbaar zijn.
 • De locatie mag niet in strijd zijn met de openbare orde of goede zeden.
 • De locatie moet veilig genoeg zijn.
 • Er moeten sanitaire voorzieningen op de locatie zijn.
 • Er moet een kleedruimte zijn voor de trouwambtenaar.
 • Het mag niet gaan om een woonhuis, kerk of andersoortig gebedshuis. Een kerkgebouw kan alleen als trouwlocatie worden aangewezen als het langer dan 5 jaar niet als kerk is gebruikt.

Voor alle locaties van de gemeente Den Haag geld dat confetti, rijst of iets dergelijks strooien, vuurwerk afsteken en bellen blazen is om praktische redenen in en rondom de gemeentelijke trouwlocaties niet toegestaan. Het kost veel geld om gestrooide kleine deeltjes op te ruimen en bellenblaas kan schade aan bijvoorbeeld schilderijen veroorzaken.

Er kunnen helaas geen hapjes en drankjes worden genuttigd bij de gemeentelijke trouwlocaties. De gemeentelijke trouwlocaties zijn niet toegankelijk voor huisdieren. Geleidehonden mogen wel mee naar binnen. De gemeente Den Haag raadt het loslaten van sierduiven bij huwelijken af, omdat dit nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid en het welzijn van deze dieren.

Bron 1, Bron 2.

8. Hoe zoek je naar de perfecte BABS op AlleTrouwambtenaren?

In het overzicht van alle trouwambtenaren staan aan de linkerkant van het scherm een aantal handige filters. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar alle vrouwelijke trouwambtenaren of naar alle mannelijke trouwambtenaren. Ook kan je zoeken naar de stijl van de desbetreffende trouwambtenaar, bijvoorbeeld humoristisch, ingetogen, enthousiast, interactief, romantisch, modern, traditioneel of informeel.

Goed om te weten is dat bovendien elke Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand de mogelijkheid biedt voor een kindvriendelijke ceremonie. Dat betekent dat trouwambtenaren eventuele kinderen van het bruidspaar een rol kunnen geven in de trouwceremonie en ze bijvoorbeeld bij sommige trouwambtenaren een kinderakte krijgen die ze zelf mogen ondertekenen. Daarnaast sluiten alle trouwambtenaren op deze site met veel plezier een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht! Geen weigerambtenaren hier, sterker nog, onze trouwambtenaren zijn er dol op, het belangrijkste is dat de liefde wordt gevierd!

Heb je een bruiloft in het buitenland? Veel gaan graag met je mee en trouwen in het buitenland! Zit er een internationaal element in jullie huwelijk of zijn er gasten uit het buitenland die geen Nederlands spreken? Veel trouwambtenaren kunnen het ja-woord of zelfs de hele ceremonie ook in andere talen leiden. Veel voorkomende talen zijn natuurlijk Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans, maar ook de meer exotische talen zoals Zweeds, Russisch en zelfs Oekraïens!

WhatsApp WhatsApp Irene!