Je eigen trouwgelofte – of trouwbelofte – schrijven is natuurlijk superromantisch! Wij geven je alle tips, tricks én heel veel voorbeelden voor een persoonlijke trouwgelofte! Waarom eigenlijk je eigen trouwgeloften schrijven? Omdat het je trouwceremonie een stuk persoonlijker maakt!

Wat zijn trouwgeloften?

Je trouwbeloften – of trouwgeloften/trouwgeloftes, zelfs Google is er nog niet uit – is de belofte die je tegenover elkaar doet voordat je gaat trouwen, tijdens de trouwceremonie. In de trouwbelofte spreek je uit wat je voor elkaar voelt, hoe je de toekomst samen ziet en wat je voor elkaar over hebt. Het is natuurlijk een belofte, dus je belooft elkaar een aantal dingen, of het nu gaat over verse sinaasappelsap, reizen naar het einde van de wereld, het dopje van de tandpasta of alle 3.

De officiële trouwgelofte

Voordat je gaat beginnen met het schrijven van je eigen trouwbelofte nog even een opfrisser van de traditionele officiële trouwgeloftes (gebaseerd op de Amerikaanse wedding vows):

Ik (naam), neem jou (naam) aan als mijn wettige echtgenoot/echtgenote,
Vanaf deze dag,
In voor- en in tegenspoed,
In rijkdom en in armoede,
In ziekte en gezondheid,
Je lief te hebben en te koesteren,
Vanaf vandaag tot de dood ons scheidt

“I, (name), take you (name), to be my lawfully wedded (wife/husband), to have and to hold from this day forward, for better or for worse, for richer, for poorer, in sickness and in health, to love and to cherish; from this day forward until death do us part.”

Hoe lang duurt een trouwbelofte?

Een trouwbelofte duurt gemiddeld ongeveer 2 tot 5 minuten. Dat lijkt misschien kort maar dat is het niet! Als je je trouwbelofte van te voren uitschrijft mik dan op zo’n 500 woorden. Als je op een normaal tempo spreekt dan kom je op zo’n 4 tot 5 minuten praten. Heb je ook nog tijd zat om te lachen of een traantje weg te pinken!

trouwbelofte-trouwgeloftes

Wat kan ik zeggen in een trouwgelofte?

Geloften schrijven: Het eerste gedeelte:

In het eerste gedeelte vertel je waarom je met elkaar wil trouwen en wat je zo bijzonder vindt aan elkaar:

 • Dingen die jullie samen hebben meegemaakt: verre reizen, vakanties, schooltijd, etc
 • Waarom jullie eigenlijk willen trouwen!
 • Waarin hoop je je geliefde te kunnen steunen?
 • Wat zijn dingen die je graag samen doet?
 • Wanneer jullie verliefd op elkaar werden
 • Wat jullie van plan zijn om samen in de toekomst te doen
 • Hoe je je voelt als je bij elkaar bent thuis op de bank
 • Wat zijn je favoriete herinneringen en anekdotes?
 • Waarom is het leven beter geworden sinds je je aanstaande kent?
 • Is er iets dat je geleerd hebt van je geliefde?
 • Waarmee maak je je geliefde gelukkig?
 • Elkaars beste eigenschappen (en wellicht een plagerige verwijzing naar een minder perfecte eigenschap als je partner dat aan kan?)
 • Waarin jullie verschillen en op elkaar lijken

Trouw geloften schrijven: Het tweede gedeelte

In het tweede gedeelte vertel je wat je voor elkaar over hebt omdat je zoveel van elkaar houdt:

 • …je altijd lief te hebben, te vertrouwen en te respecteren
 • …er voor je te zijn in voor- en tegenspoed
 • …je alle ruimte te geven die je nodig hebt
 • …je altijd te steunen

trouwgeloftes-schrijven-bruiloft

14 tips voor mooie en persoonlijke geloften

Tip 1 trouwgeloftes: Praat tegen elkaar, niet tegen het publiek

De hele trouwceremonie is eigenlijk een uitleg hoe jullie elkaar hebben leren kennen en waarom het zo’n goed idee is dat jullie gaan trouwen. Het is een uitleg aan het publiek en je trouwt met getuigen als bewijs voor je liefde. Maar de trouwbelofte is anders. Dan is het even van belang dat je het publiek vergeet en dat je je richt op je aanstaande echtgenoot. Je mag best iets zeggen over iets waar het publiek geen weet van heeft. Je hoeft het publiek niet aan te kijken: net als bij het ja-word kijk je je partner aan en praat je tegen hem of haar. Dit is het moment voor jullie. Het publiek mag toeschouwer zijn, maar zijn niet het ’target audience’.

Tip 2 trouwbelofte schrijven: Geef je trouwbelofte structuur

Niet alleen een verhaal – of een blog – heeft een kop, middenstuk en staart, ook je wedding vows moeten er aan geloven! Zorg er voor dat het een logisch, vloeiend geheel is, met een begin en een einde. Chronologisch is logisch om te gebruiken. Je wil niet dat mensen de draad verliezen en besef dat hoewel alle gebeurtenissen en ervaringen uit je trouwbelofte voor jou heel helder voor de geest staan, je gasten iets minder weten over jullie relatie en dus eerder de draad zullen kwijtraken.

Tip 3 trouwgeloften schrijven: Laat een trouwambtenaar je helpen

Onze trouwambtenaren hebben natuurlijk al heel veel bruiloften meegemaakt. Ze hebben dus ook al vele bruidsparen hun eigen geloften horen uitspreken. Veel trouwambtenaren kunnen je dan ook hele handige tips geven en meelezen met het schrijven van je geloften. Dit kan jullie helpen om jullie trouwbelofte aan elkaar nog mooier te maken. Onze trouwambtenaar Ria Kuipers heeft zelfs een speciale training ontwikkeld waarin je in een dagdeel je eigen geloften leert schrijven. Aan het einde van de training loop je naar buiten met je eigen persoonlijke gelofte.

Tip 4 trouwgelofte: Oefen je trouwgeloftes!

Zorg er voor dat je bij het altaar tijdens de trouwceremonie niet met je mond vol tanden staat en je weet wat je wilt zeggen, zodat de trouwambtenaar je niet uit de brand hoeft te helpen. Oefen je trouwgelofte dus, zodat je weet hoe lang hij duurt (mensen onderschatten of overschatten vaak hoe lang een tekst is) en er geen zinnen in zitten waar je je tong over breekt. Tegelijk: oefen niet zo vaak, dat als je je trouwgelofte straks in het echt doet het te gemaakt of ingestudeerd overkomt. Je wil het wel authentiek houden!

trouwbelofte-schrijven-voorbeeld

Tip 5: Test je trouwgelofte voor publiek

Je bruidsjurk ga je toch ook niet in je eentje kopen? Zodra je het gevoel hebt dat je trouwbelofte een enigszins vaste vorm begint aan te nemen, kan je je trouwgeloftes testen bij je beste vrienden of vriendinnen. Te zoetsappig? Te lang? Niet grappig? Warrig? Echte vrienden vertellen je de waarheid voor de bruiloft!

Tip 6 geloften schrijven: Bepaal de toon van je trouwgelofte

Ga je voor humoristisch, ironisch, romantisch of wil je iedereen echt aan het huilen krijgen? Bedenk van tevoren welke stijl en sfeer en gevoelens je wilt oproepen en bespreek dat met je wederhelft, zodat jullie op 1 lijn zitten en jullie en jullie gasten niet door een emotionele achtbaan gaan.

trouwen-gelofte-schrijven

voorbeeld-trouwbelofte-humor
Voorbeeld trouwgelofte met humor

Tip 7 trouwgeloftes: Stem af met je wederhelft

Het staat een beetje gek als je zelf 5 minuten aan het woord ben en je wederhelft is na 3 zinnen al klaar. Vooral mannen hebben aan weinig woorden genoeg om hun gevoelens te uiten :-).

Naast de lengte van de trouwgeloften zou je ook de stijl (zie hierboven tip 5) afstemmen, je wil wellicht niet dat de een met grappige trouwbeloften komt, terwijl de ander bloedserieus is. Je kan er voor kiezen om de tekst ook al aan je aanstaande wederhelft te laten zien, of enkel zaken als lengte en toon met elkaar af te stemmen.

Überhaupt: stem af met je partner om persoonlijke trouwgeloftes tegen elkaar uit te spreken, want hij (of zij?) zit hier wellicht helemaal niet op te wachten. Het is namelijk wel een beetje gek als jij je trouwbelofte doet aan je verloofde en hij vervolgens niet aan jou.

trouwgelofte-schrijven

Tip 8 trouwgeloftes schrijven: Ben je zelf snel ontroerd? Kies korte trouwbelofte

Zit je al met een doos Kleenex te janken bij de reclame voor een Disney film? Wellicht wil je je trouwgelofte kort houden, zodat – mocht je zelf ook vol schieten en beginnen te snikken – je niet nog 5 minuten onhoorbaar door hoeft te snotteren. Ga je toch huilen? Geeft niets! Het is jouw bruiloft en dat maakt je trouwgeloften alleen maar mooier en ‘echter’.

Tip 9 trouwgeloften: Geen hele speech, maar een “Ja, …”

Wellicht zie je op tegen het houden van een hele speech, maar wil je je trouwceremonie toch iets persoonlijker maken. Bedenk dat je in plaats van “Wat is daarop uw antwoord?” > “Ja” ook “Ja, heel graag” of “Ja, ik wil” of “Ja, omdat x altijd zo” inclusief een kleine anekdote of iets dergelijks, zodat je jawoord toch nog een persoonlijk tintje krijgt.

Tip 10 trouwbeloftes: Spieken? Je huwelijksgeloften op papier

Moet je je trouwgeloftes helemaal uitschrijven op papier? We raden niet aan om ze helemaal uit te schrijven. Als je je spiekbriefje gebruikt, is de kans dat je het gaat voorlezen alleen maar groter. Ook bestaat het risico dat je vergeet waar je bent en je niet meer kan terugvinden waar je gebleven bent. Hooguit wat steekwoorden op papier zetten werkt beter en die heb je waarschijnlijk – na een beetje oefenen en sowieso veel nadenken over wat je überhaupt gaat zeggen – niet eens nodig. Het spiekbriefje kan je aan een getuige, ceremoniemeester of zelfs je wederhelft geven, die heeft waarschijnlijk een zak in zijn pak!

trouwgeloftes-schrijven

Tip 11 trouwbelofte: Vertel het de trouwambtenaar!

Vooraf kun je vast aan de trouwambtenaar doorgeven dat jullie graag eigen geloften willen voorlezen aan elkaar. Hier kan jullie trouwambtenaar dan rekening mee houden en zo krijgen jullie genoeg tijd voor deze persoonlijke toevoeging.

Tip 12 trouwbeloftes: Bewaar ze

Laat het filmen of bewaar een kopie van je trouwgeloftes op papier! Later zal je er blij mee zijn als je bent vergeten wat je precies ook al weer tegen elkaar zei…

voorbeeld-trouwbelofte

Tip 13 trouwgeloftes: gedichten zijn tijdloos

Sommige trouwambtenaren kunnen jullie niet alleen trouwen en helpen met geloften schrijven, maar kunnen ook goed gedichten schrijven. Wij verzamelden alvast 12 mooie trouwgedichten voor je.

Tip 14 trouwgeloftes: Wacht niet te lang met schrijven

Begin ruim op tijd om iets op papier te zetten. Bij voorkeur al een maand of 2-3 voor jullie bruiloft. Zo zet je jezelf niet onder druk en heb je voldoende tijd om je verhaal bij te schaven. Je kan je geloftes een weekje wegleggen en er daarna weer met frisse blik naar kijken. Het helpt ook om op tijd te starten als je anderen nog naar je tekst wil laten kijken.

voorbeeld trouwgeloftes-schrijven
Auteur: Heidi Priebe

21 voorbeelden trouwgeloftes

Trouwbelofte voorbeeld: romantische trouwgeloften

 • Wij zijn allebei niet perfect maar wij zijn wél perfect voor elkaar.
 • Ik houd zo verschrikkelijk veel van jou: nu en altijd.
 • Hoe geweldig is het om met mijn beste vriend(in) te mogen trouwen.
 • Ik zal er altijd voor je zijn, op mij kan je rekenen.
 • Ik beloof je om altijd te luisteren naar wat je te zeggen hebt en open te staan voor jouw mening.
 • Met deze ring beloof ik dat ik voor je zal zorgen en dat je in mijn armen veilig bent.

Voorbeelden trouwgeloftes mét humor

 • Ik beloof dat ik je zal vertrouwen zelfs als je afwijkt van ons boodschappenlijstje of de aanwijzingen van het navigatiesysteem.
 • Ik zal op je wachten zodat we ons favoriete serie samen kunnen bingewatchen.
 • Ik beloof je dat ik zij aan zij met jou zal vechten als er een zombie Apocalyps komt en dat je mij mag bijten als jij per ongeluk een zombie wordt zodat we samen kunnen blijven.

Trouwbelofte voorbeeld 1

Ik wil geen huisje-boompje-beestje. Ik wil er vandoor met jou – naar verre landen, vreemde landschappen en de uithoeken van de wereld die maar half zo mooi zouden zijn geweest als jij niet bij me was. Als ik mijn backpack op mijn rug sjor en me naar het vliegveld begeef, dan ben jij de enige met wie ik aan boord van het vliegtuig wil gaan. Jij bent degene met wie ik wil verdwalen, een tent wil opzetten en door verlaten straten wil lopen om vijf uur in de morgen na een bizarre, dronken nacht in een stadje waarvan we de naam niet eens kunnen uitspreken. Als ik weer thuis kom van deze reis en vol verhalen zit die ik allemaal aan mijn vrienden wil vertellen dan wil ik dat jij bij me bent om te bevestigen dat het echt zo fantastisch was als ik schets. Omdat jij de enige bent die dat weet. Jij bent degene bij wie ik thuis wil komen en met wie ik wil ontsnappen. Ik wil dat je bij me bent tijdens alle avonturen die nog gaan komen. Alles wat ik wil, wil ik met jou.

Trouwgeloftes voorbeeld 2

Begrijp me goed, ik wil niet dat je het altijd met me eens bent. Laat me de persoon zijn die je wil uitdagen – om te veranderen, om te groeien, om mijn blik op de wereld te verbreden op manier waarvan ik niet eens wist dat die bestond voordat ik jou ontmoette. Ik wil verhitte gesprekken om drie uur in de nacht. Ik wil enorme meningsverschillen als ik over de grens ga. Ik wil gepassioneerde ruzie’s over de manier waarop we leven, want jouw vuur wakkert het mijne aan en ik wil dat die vonk nooit uitdooft. Ik wil iemand zijn die jij durft uit te dagen, want soms heb ik dat gewoon nodig. En echt waar, ik zal hetzelfde doen voor jou.

Trouwgelofte voorbeeld 3

Ik zal mezelf niet laten gaan nu ik met jou ben. Om liefde te laten voortbestaan moet je het blijven voeden – Ik wil mezelf opbouwen, terwijl ik naast je sta. Iets in jou inspireert me om groter, mooier en brutaler te zijn dan ik ooit had bedacht. En ik hoop dat ik jou ook inspireer. Dat we elkaar kunnen aanmoedigen om uit te groeien tot de sterkste, stoerste en meest complete versie van onszelf. Dat we over tien jaar nog steeds ongelofelijk trots naast elkaar staan en dat we over twintig jaar trotser dan ooit zijn.

Trouwbelofte voorbeeld 4

Als er iets is waarvan ik zeker ben, is het dat deze liefde nooit overgaat. Ik ben erin gestapt met zekerheid, vastberadenheid en zonder ooit nog om te kijken. Ik heb voor jou gekozen vanaf de eerste dag dat ik je ontmoette en schat, ik beloof dat ik voor je zal blijven kiezen. Bij elke ruzie, zal ik voor je kiezen. Bij elke verleiding die op ons pad komt, zal ik voor je kiezen. Bij elke bocht en hobbel op ons pad die ons samenzijn zal bemoeilijken, zal ik voor je kiezen met de zekerheid die ik voelde sinds de allereerste keer dat ik je zag. Mijn liefde voor jou is niet onbezonnen. Het was een bewuste keus en het is er een die ik zal blijven maken totdat mijn hart ermee ophoudt.”

Voorbeeld weddings vows in het Engels

gelofte-voorbeeld

Auteur: Heidi Priebe

Meer praktische tips voor jullie bruiloft

WhatsApp WhatsApp Irene!