Als je gaat trouwen heb je naast een trouwambtenaar ook natuurlijk getuigen nodig! Maar hoeveel getuigen mag je hebben? En wie kan je vragen en wat moeten ze doen?

De afgelopen jaren hebben wij héél véél vragen over getuiges ontvangen. Wisten we het zelf niet, dan vroegen we het één van onze 125+ professionele trouwambtenaren. We delen onze opgedane kennis graag met je! We schreven ook een blog met 56 toffe cadeau ideeën om je getuige te vragen.

Getuige huwelijk: 29 vragen & antwoorden!

  1. Hoeveel getuigen huwelijk
    1. Hoeveel getuigen mag je hebben op je bruiloft?
    2. Hoeveel getuigen per persoon?
    3. Kan een getuige dubbel getuigen?
    4. Moet je 4 getuigen hebben?
    5. Kan ik trouwen zonder getuigen?
  2. Wie mogen er getuigen zijn als je gaat trouwen?
    1. Hoe oud moet een getuige zijn?
    2. Mogen kinderen getuigen zijn op je huwelijk?
    3. Kun je je moeder vragen als getuige?
    4. Moet een getuige de Nederlandse nationaliteit hebben?
    5. Moet een getuige in Nederland wonen?
    6. Moet een getuige in persoon aanwezig zijn?
    7. Is het erg als onze getuige geen Nederlands verstaat?
    8. Mag iemand die dement is onze getuige zijn?
    9. Wat als onze getuige geen handtekening kan zetten?
    10. Mag iemand die geestelijk gehandicapt is ook getuige zijn?
    11. Kan onze BABS voor 1 dag óók onze getuige zijn?
    12. Kan iemand die ernstig ziek is getuigen?
    13. Mag iemand met een strafblad getuigen?
    14. Kan iemand die in de gevangenis zit getuigen?
  3. Wat is de taak van getuigen?
    1. Wat doet een getuige tijdens de trouwceremonie?
    2. Moet een getuige speechen?
    3. Heeft een getuige nog een rol ná jullie bruiloft?
  4. Procedures & regels
    1. Welke wettelijke regels zijn er voor een getuige?
    2. Hoe lang van te voren getuige vragen?
    3. Hoe meld ik mijn getuigen aan?
    4. Kan ik de getuigen wijzigen, nadat ik ze heb vastgelegd?
    5. Wat als een getuige op het laatste moment niet aanwezig is?
  5. Getuige kiezen, vragen & bedanken
    1. Wie is er meestal getuige?
    2. Hoe vraag ik mijn getuige op een leuke originele manier?
  6. Stel een vraag!

Hieronder vertellen je alles, maar dan ook daadwerkelijk álles wat je moet weten:

Hoeveel getuigen huwelijk

Voordat jullie jullie getuiges kunnen gaan vragen moeten jullie natuurlijk eerst wel weten hoeveel mensen er eigenlijk getuige mogen/moeten zijn.

1. Hoeveel getuigen mag je hebben op je bruiloft?

Voor de officiële trouwceremonie van een huwelijk heb je minimaal 2 en maximaal 4 getuigen nodig.

Hier is wel 1 uitzondering op en dat is als de ceremonie in verband met omstandigheden (detentie, ernstig ziekbed) wordt gesloten in een zogenaamd ‘bijzonder huis’ (ziekenhuis, gevangenis, e.d.). In dat geval moeten er 6 getuigen aanwezig zijn!

2. Hoeveel getuigen per persoon?

Hoe dit tussen de bruid en bruidegom worden verdeeld mag je helemaal zelf kiezen. Hoewel het logisch klinkt dat allebei de partners 1 of 2 getuigen kiezen, is dat geen wettelijke verplichting. Het betekent dus dat je bijvoorbeeld ook de getuigen 1-3 mag verdelen, of 3 getuiges mag verdelen en 2-1 mag verdelen. Je kan zelfs extremer kiezen en 2-0, 3-0 of 4-0 kiezen (dus de ene kiest 2,3,4 getuigen en de ander niemand. Hier heb je dus alle vrijheid, zolang je maar minimaal 2 getuigen en maximaal 4 getuigen aanwijst!

getuigen-huwelijk

3. Kan een getuige dubbel getuigen?

Als bruidspaar heb je wellicht een goede vriend of vriendin die voor jullie allebei heel belangrijk is. Een getuige kan wettelijk gezien echter niet 2x getuige zijn. Het idee achter de getuige is, historisch gezien, dat er meer dan 1 persoon later kon verklaren dat hij/zij aanwezig was en er écht een huwelijk was gesloten. Tegenwoordig is dit natuurlijk een beetje onzin aangezien er honderden foto’s worden gemaakt en er vaak tientallen gasten aanwezig zijn. Een getuige mag dan ook slechts 1x zijn/haar handtekening zetten.

4. Moet je 4 getuigen hebben?

Het is niet verplicht om 4 getuigen te hebben. Als je maar 2 mensen wil vragen om jullie getuigen te zijn kan dat. Bedenk wel dat als 1 van beide opeens ziek is en niet kan komen je last minute nog een nieuwe getuige zal moeten vinden. Anders haal je het minimum van 2 getuigen niet en kan jullie huwelijksvoltrekking niet doorgaan! Dus voor de zekerheid zouden wij voor 4 getuigen kiezen.

5. Kan ik wettelijk trouwen zonder getuigen?

Wat als je geen getuigen hebt? Helaas, je kan niet officieel trouwen zonder getuigen. Je hebt altijd minimaal 2 getuigen nodig om voor de wet te trouwen. Ga je op het laatste moment trouwen of willen jullie in het geheim trouwen? Dan heb je er toch 2 nodig. Als je zelf niemand hebt is het soms mogelijk om de gemeente 2 getuigen te laten verzorgen. Dit zullen dan meestal medewerkers van het stadhuis zijn en je betaalt hier dan een kleine vergoeding voor. Let op: dit zal je van tevoren moeten aangeven en bijvoorbeeld in Amsterdam is dit geen optie!

getuiges-huwelijk

Wie mogen er getuigen zijn als je gaat trouwen?

6. Maakt het uit hoe oud een getuige is?

De minimum leeftijd voor getuigen is 18 jaar. Er is geen maximum leeftijd voor getuiges.

7. Mogen kinderen getuigen zijn op je huwelijk?

Als je kinderen meerderjarig zijn, dan mogen ze inderdaad getuige zijn. Helaas, als je kinderen de leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt, mogen ze geen officiële getuigen zijn. Tegelijk zijn veel zelfstandig trouwambtenaren op deze site in staat om hier een mouw aan te passen en een speciale rol voor kinderen bij de trouwceremonie in te passen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld een aparte ‘kinderakte’ of ‘kindergetuigschrift’ tekenen, of op een andere manier een rol spelen bij de huwelijksceremonie, zonder dat het officieel is. Zelfstandig trouwambtenaren zoeken vaak naar een mogelijkheid – als dat gewenst is – die bij het bruidspaar, de ceremonie en natuurlijk bij het kind past, afhankelijk van leeftijd en karakter.

getuigen-kinderen

8. Kun je je moeder vragen als getuige?

Ja natuurlijk! Heb je een goede band met je moeder? Vraag haar dan vooral! Dat vindt ze het vast een hele eer!

9. Moet een getuige de Nederlandse nationaliteit hebben?

Nee! Behalve de minimum leeftijd van 18 jaar en het bezit van een geldig legitimatiebewijs, zijn er geen verdere eisen aan de getuigen verbonden! Dat betekent dus dat getuigen niet de Nederlandse nationaliteit hoeven te hebben. Goed om te weten voor als je trouwt in Nederland met een buitenlander of zelf buitenlandse familie hebt!

10. Moet een getuige in Nederland wonen?

Ze hoeven ook niet in Nederland te wonen. Je broer die in Maleisië woont mag dus ook getuige zijn evenals je tante uit Marokko.

11. Moet een getuige in persoon aanwezig zijn?

Ja! Dit is een harde eis. Een getuige moet fysiek aanwezig zijn tijdens jullie Ja-woord. Helaas is het niet mogelijk om online te getuigen!

getuige-huwelijk

12. Is het erg als onze getuige geen Nederlands verstaat?

Stel je voor, je trouwt als Nederlandse vrouw met een Franse man en je toekomstige echtgenoot wil graag zijn moeder laten getuigen. Zij spreekt echter alleen Frans en Engels maar geen Nederlands. Mag zij dan wel jullie getuige zijn? Ja dat mag! Zolang het bruidspaar én de trouwambtenaar zelf maar wel kan communiceren met de getuige en de getuige weet waarvoor hij/zij tekent!

Gelukkig vind je op onze site vele meertalige trouwambtenaren met een talenknobbel zodat jullie BABS jullie getuige goede instructies kan geven. Vind een BABS die vloeiend Engels, Duits, Frans, Spaans of één van 12 andere talen spreekt.

Let wel op dat de regels per gemeente kunnen verschillen of de huwelijksvoltrekking in een andere taal dan het Nederlands mag zijn. Meestal moet eerst het officiële gedeelte in het Nederlands. Daarnaast zijn er sommige gemeentes die een beëdigde tolk verplicht stellen.

13. Mag iemand die dement is onze getuige zijn?

Heb je een fijne band met je opa en lijkt het je fantastisch als hij zijn handtekening mag zetten onder jullie trouwakte? Gelukkig is er geen maximale leeftijd voor getuiges. Het is echter wel belangrijk dat jullie getuige zich daadwerkelijk bewust is van zijn rol. Iemand die last heeft van geheugenverlies maar nog in de beginfase zit van dementie kan prima getuigen. Lees hier het persoonlijke verhaal van een mantelzorger en haar dementerende vader die getuige was op de bruiloft van haar broer.

Als iemand dement is in een vergevorderd stadium én handelingsonbekwaam is mag hij/zij tekenen maar telt hij/zij niet echt mee voor de wet. Deze persoon is dan een soort van “bonus getuige”. Let op: je mag in totaal nog steeds maar maximaal 4 getuigen hebben. Iemand die dement is telt wél mee voor het aantal getuigen. Zorg ervoor dat de overige 2-3 getuigen wél handelingsbekwaam zijn.

14. Wat als onze getuige geen handtekening kan zetten?

Laatst kregen we een vraag van een bruidspaar waarvan de vader van de bruid Parkinson had. Hij trilde erg en kon helaas niet meer netjes zijn handtekening zetten. Gelukkig is dit geen probleem.

getuige-bruiloft-jawoord

15. Mag iemand die geestelijk gehandicapt is ook getuige zijn?

Iemand die geestelijk gehandicapt is, en bijvoorbeeld Down heeft, is niet (altijd) handelingsbekwaam. Hij/zij kan onder curatele staan en kan daardoor zonder expliciete toestemming van de curator geen getuige zijn.

Maar als de geestelijk gehandicapte wel meerderjarig is (dus 18 jaar of ouder) en in het bezit is van een geldig legitimatiebewijs, mag hij toch als getuige optreden bij jullie huwelijk. De extra voorwaarde die hieraan verbonden is, is dat je naast deze geestelijk gehandicapte getuige nog steeds aan de voorwaarde van minimaal 2 handelingsbekwame (dus ‘reguliere’) getuigen moet voldoen. Je mag een geestelijke gehandicapt iemand dus als getuige vragen, maar hij telt niet ‘echt’ mee voor de wet. Hij of zij telt wel mee in het maximum van 4 getuiges. Dat betekent dat je maximaal 2 geestelijk gehandicapte getuigen kan vragen, naast 2 handelingsbekwame getuigen.

16. Kan onze BABS voor 1 dag óók onze getuige zijn?

Helaas, dit mag niet. Iemand kan maar 1 van beiden rollen hebben.

getuige-bruiloft

17. Kan iemand die ernstig ziek is getuige zijn?

Ja, iemand die terminaal ziek is kan prima jullie getuige zijn. Zolang degene in kwestie nog kan begrijpen wat er gebeurt tenminste. Mensen die in coma liggen of niet meer aanspreekbaar zijn, zijn helaas wettelijk gezien niet toegestaan.

18. Mag iemand met een strafblad getuigen?

Mocht een van je beste vrienden of een belangrijk familielid een strafblad hebben dan is dit geen probleem. Hij/zij kan gewoon getuigen.

19. Kan iemand die in de gevangenis zit getuigen?

Het wordt wel iets lastiger als de getuige to be in de gevangenis zit. Aangezien het een vereiste is dat alle getuiges fysiek in persoon aanwezig zijn zal de getuige of met speciaal verlof moeten gaan op de dag dat jullie trouwen óf jullie moeten in de gevangenis trouwen.

Wat is de taak van getuigen op een bruiloft?

20. Wat doet een getuige tijdens jullie trouwceremonie?

Officieel gezegd, zorgen de getuigen van het huwelijk ervoor dat een huwelijk rechtsgeldig is. Doordat de getuigen hun handtekeningen onder de trouwakte zetten, maken ze hem rechtsgeldig. Daarmee bevestigen de getuigen dat het bruidspaar heeft ingestemd met het huwelijk. Verder kan je ze natuurlijk inzetten om als een soort van ceremoniemeesters die je helpen met organiseren, maar dat is niet hun officiële taak. Ook zaken als ringen brengen of de bruid weggeven of een speech houden zijn allemaal niet wettelijk vastgelegd en dus niet verplicht voor de getuigen! Enkel aanwezig zijn en de krabbel zetten!

21. Moet de getuige speechen?

Dat hoeft zeker niet! Is je getuige die je op het oog hebt erg verlegen? Dat is zeker geen reden om geen getuige te zijn.
Het is natuurlijk wel hartstikke leuk om als getuige een korte speech te geven tijdens bijvoorbeeld het diner. En met kort bedoelen we een minuut of 3, niemand zit te wachten op ellenlange speeches terwijl je eten koud wordt. Wij verzamelden 11 tips voor een goede speech van onze trouwambtenaren.

getuige-ondertekening-trouwakte

22. Heeft een getuige nog een rol na jullie bruiloft?

Tegenwoordig worden trouwaktes en je burgerlijke staat digitaal bewaard en is de kans dat deze informatie verloren gaat minuscule, om niet te zeggen nihil. Maar vroeger hadden getuigen ook de officiële taak om in geval van een dispuut of twijfel over het huwelijk en bij gebrek aan een trouwakte te getuigen en te bevestigen dat jullie inderdaad met elkaar zijn getrouwd! Nu bestaat deze taak officieel nog steeds, maar is het meer een theoretische, dan een praktische taak waar nog beroep op wordt gedaan.

Procedures & Regels

23. Welke wettelijke regels zijn er voor een getuige?

In het Burgerlijk Wetboek Artikel 63 lid 1 staat:

“Een huwelijk wordt in het openbaar in het gemeentehuis voltrokken ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand van de door de aanstaande echtgenoten aangewezen gemeente in tegenwoordigheid van ten minste twee en ten hoogste vier meerderjarige getuigen.”

In principe mag dus iedereen getuigen zijn, zolang ze meerderjarig zijn en een geldig legitimatiebewijs hebben. Meerderjarig betekent 18 jaar of ouder. Een paspoort, rijbewijs of ID-kaart zijn allemaal geldige legitimatiebewijzen. In de trouwakte, het trouwboekje en de gemeentelijke trouwarchieven wordt opgeschreven wie er precies de getuigen waren van jullie huwelijk.

24. Hoe lang van te voren getuigen vragen?

Uiterlijk twee weken voor jullie bruiloft moet je de namen en identiteitsbewijzen doorgeven aan de gemeente. Het is natuurlijk wel handig en leuker om jullie getuigen een stuk eerder dan dat te vragen. Dan kan de voorpret beginnen! Bovendien hebben ze dan nog wat meer tijd om een eventuele speech voor te bereiden. Of samen met de andere getuigen een leuk kado voor jullie als bruidspaar te bedenken.

getuigen-huwelijk

25. Hoe meld ik mijn getuigen aan?

Het aanmelden van getuigen volgt in grote lijnen hetzelfde proces in elke gemeente. Van elke getuige moet u een kopie inleveren van een geldig identiteitsbewijs. Bijvoorbeeld een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Op de kopie moet de pasfoto en handtekening zichtbaar zijn. Het is meestal handig om de kopieën van de legitimatiebewijzen van getuigen al mee te nemen naar de afspraak op het stadhuis of stadskantoor waar je de trouwdatum en trouwlocatie vast legt. Het is ook mogelijk om pas later je getuigen te kiezen (bijvoorbeeld als je er nog niet uit bent, of het de getuigen nog niet hebt gevraagd, of je nog niet zeker weet dat ze beschikbaar zijn), maar dan moet (soms) je een nieuwe afspraak op het stadhuis van de gemeente maken om de kopieën te overhandigen aan iemand van de burgerlijke stand. Het precieze proces verschilt per gemeente, dus kijk hier goed naar!

26. Kan ik de getuigen wijzigen, nadat ik ze heb vastgelegd?

Ja, het is mogelijk om op een later tijdstip, voordat je gaat trouwen, de getuigen te wijzigen. Hoe je dit doet hangt af per gemeente. Bij sommige moet je langskomen met of zonder afspraak, bij andere kan het per email (of fax, haha!). Je moet dan een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de nieuwe getuige meesturen en duidelijk vermelden welke getuige komt te vervallen, zodat er geen onduidelijkheid op je bruiloft ontstaat over welke getuigen aanwezig behoren te zijn!

27. Wat als een getuige op het laatste moment niet aanwezig is?

Het is natuurlijk heel spijtig als een getuige op het laatste moment niet aanwezig kan zijn op je bruiloft of te laat is voor de trouwceremonie, maar het is meestal geen ramp – zolang er maar minimaal 2 getuigen ‘over’ blijven! Dat betekent dat als je iets meer zekerheid wil hebben dat de bruiloft door gaat, je beter als buffer 3 of 4 getuigen kan vragen, zodat zelfs als er 1 of zelfs 2 niet op tijd aanwezig zijn, je alsnog officieel kan trouwen!

bruiloft-getuige

Getuige kiezen, vragen & bedanken

28. Wie is er meestal getuige?

Zoals je inmiddels hebt gelezen zijn er eigenlijk heel weinig regeltjes waar je rekening mee hoeft te houden. Kies vooral iemand die je dierbaar is!
Vaak kiezen bruidsparen voor hun beste vriend of vriendin, broers en/of zussen, ouders of meerderjarige kinderen. Het is echt een eervolle taak.

Het is ook mooi om te kiezen voor mensen die voor jullie allebei belangrijk zijn. In ons geval was dat mijn beste vriendin die mijn toekomstige man al kende en ons aan elkaar voorstelde.

Daarnaast is het fijn als jullie getuigen jullie echt goed kennen. Mocht het ooit minder gaan tussen jou en je aanstaande dan kunnen de getuige wellicht helpen om jullie door het dal heen te slepen. Getuige in goede en slechte tijden dus.

Verder nog een laatste advies: doe vooral wat goed voelt voor jullie! Heb jij een geweldige band met je kapper, je ex of oom Hans? Dan kies je die toch gewoon! Kan jou het schelen wat de rest van de familie ervan denkt, het is jullie bruiloft 🙂

29. Hoe vraag ik mijn getuige op een leuke originele manier?

Als je eenmaal hebt bedacht wie je als getuige wil vragen rest alleen nog het daadwerkelijk vragen van die persoon. Natuurlijk kan je hem of haar gewoon vragen tijdens een gezellig etentje of een hang avondje voor de buis. Je kan er ook een bijzonder moment van maken. Wij zetten 56 ideeën om je getuige te vragen op een rijtje! Inclusief betaalbare cadeaus, DIY ideeën en mooie teksten als voorbeeld.

hartje-getuige

Stel een vraag!

Heb je na het lezen van dit blog nog steeds een vraag? No worries! Stuur ons een berichtje (irene@alletrouwambtenaren.nl) en krijg snel antwoord! Weten wij het zelf niet dan vragen wij hulp aan onze 125+ trouwambtenaren zodat jij gegarandeerd weet hoe het zit!

Speaking of which; Mochten jullie nog op zoek zijn naar een fijne trouwambtenaar bekijk dan ook ons overzicht van wel 125+ trouwambtenaren!

In 't Zonnetje

WhatsApp WhatsApp Irene!