Hoe gaaf is een destination wedding? Heerlijk naar het buitenland, Italië, Frankrijk, Spanje of nog verder weg! Vrijwel verzekerd van geweldig weer, heerlijk eten en iedereen er even helemaal uit en na de bruiloft direct op honeymoon! Bij trouwen in het buitenland komt wel heel wat kijken. Feitelijk zijn er twee opties als je wilt trouwen in het buitenland:

  1. Rechtsgeldig trouwen in het buitenland
  2. Rechtsgeldig trouwen in Nederland en een ceremonieel huwelijk in het buitenland.

Als je wilt weten welke freelance trouwambtenaren beschikbaar zijn om jullie in het buitenland te trouwen: daar hebben we een filter voor in het overzicht van alle freelance trouwambtenaren: hier vind en vergelijk je ruim 50 zelfstandig trouwambtenaren die in het buitenland trouwen!

In 't Zonnetje

‘Echt’ trouwen in het buitenland

Je kan er voor kiezen om echt te trouwen in het buitenland. Als een van de partners uit het land komt waar jullie gaan trouwen, of jullie er wonen en er bekend mee zijn of het qua huwelijksrecht op Nederland lijkt, kan dit ook het overwegen waard zijn. Bedenk dat het lang niet altijd mogelijk is om zomaar in enig buitenland te gaan trouwen. Als je bijvoorbeeld in Nederland wilt trouwen moet je ofwel de Nederlandse nationaliteit hebben, of je moet er wonen – dat wil zeggen dat je officieel ingeschreven staat bij een gemeente als woonachtig, met alle gevolgen en verplichtingen van dien. Een Amerikaans bruidspaar kan niet zomaar besluiten dat ze in Nederland willen trouwen voor de wet, als ze verder helemaal geen band hebben met Nederland. Een Nederlands bruidspaar kan wellicht in Las Vegas trouwen voor de wet, maar andersom hoeft dus niet waar te zijn. In Amerika kan het zelfs per staat verschillen. Ook als Nederlands bruidspaar kan je dus niet per definitie besluiten dat je in Bali trouwt, daarvoor moet je naar het Indonesisch trouwrecht kijken.

Tegelijk betekent trouwen naar Indonesisch recht ook dat een huwelijk wordt gesloten onder de voorwaarden van Indonesisch recht en ook enkel kan worden ontbonden naar Indonesisch recht. Het huwelijksrecht in sommige culturen kan in dergelijke gevallen nadelig uitpakken voor (meestal) de vrouw, denk bijvoorbeeld aan voorwaarden, bewijslast, alimentatie en dergelijke.

Als je in het buitenland wilt trouwen heb je ook een trouwambtenaar nodig die volgens de wetten van dat land erkend is, beëdigd is, benoemd is en wat dies meer zij. Dat zal vrijwel nooit een Nederlandse trouwambtenaar zijn, omdat die in het buitenland niet worden erkend. Je zit dus ‘vast’ aan een buitenlnadse trouwambtenaar.

Als je gewoon in Nederland woont en werkt en naar Nederlands recht wilt trouwen omdat je dan weet waar je aan toe bent, is ‘echt’ trouwen in het buitenland dan ook niet een hele aantrekkelijke optie. Logisch dat veel mensen die voor een ‘destination wedding’ gaan dan ook kiezen voor een ceremonieel trouwen in het buitenland…

Een ceremonieel huwlijk in het buitenland

de oplossing voor het bovenstaande ‘probleem’ is om officieel te trouwen in Nederland. Dat kan gewoon op het stadshuis, eventueel zelfs gratis als je op een doordeweekse dag in de ochtend reserveert. Het is dan een vrij zakelijke trouwceremonie, zonder veel mensen en ruimte voor toespraken, fotomomenten en feestelijkheden. Maar als je je daar over heen zet, dan kan je in  het buitenland trouwen, precies zoals jij het wilt! veruit de meeste trouwambtenaren trouwen graag in het buitenland en zijn al regelmatig de halve en hele wereld over gereisd om Nederlandse bruidsparen te ’trouwen’. De trouwceremonie is niet van ‘echt’ te onderscheiden, er is alleen geen rechtsgeldigheid, want je bent immers al ‘voor de wet’ getrouwd. De zelfstandig trouwambtenaar fungeert dan als ceremoniespreker en doet verder alles zoals hij of zij dat bij een bruiloft in Nederland zou doen, zodat het voor alle aanwezigen net zo ‘echt’ aanvoelt als een bruiloft in Nederland.

Tips voor ‘echt’ en ceremonieel trouwen in het buitenland

  • Wil je ‘echt’ trouwen in het buitenland? Dan moet je uitzoeken of dit uberhaupt mag volgens de rechten van het land (als vreemdeling). Dit doe je bij de buitenlandse instantie waar u trouwt of een partnerschap sluit.
  • Je kan niet op een Nederlandse ambassade in het buitenland trouwen!
  • Wil je weten welke documenten je nodig hebt voor het buitenlandse huwelijk? De buitenlandse instantie waar je trouwt, kan dit vertellen. Denk bijvoorbeeld aan een afschrift van je geboorteakte en een verklaring over je huidige burgerlijke staat.
  • Woon je in Nederland? Dan moet je het in het buitenland gesloten huwelijk registreren in de Basisregistratie Personen (BRP), zodat het ook in Nederland officieel van kracht wordt.
  • Wil je de buitenlandse huwelijksakte in Nederland laten inschrijven (zie tip hierboven)? Dan moet je de buitenlandse akte eerst laten legaliseren. Dit laat je in 2 stappen. Eerst door de autoriteiten van het land waar je getrouwd bent, daarna moet de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging (Nederlandse ambassade of consulaat) van dat land de huwelijksakte of partnerschapsakte legaliseren. Aan beide zijn kosten verbonden. Soms is ook een vertaling nodig, die zelf ook zowel door de buitenlandse overheid, als door de Nederlandse vertegenwoordiging moet worden gelegaliseerd.
  • Sommige landen vragen de plaatselijke autoriteiten om een verklaring van huwelijksvoornemen. De Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar je wil trouwen, kan deze verklaring voor je regelen.
  • In sommige landen moet je bewijzen dat je nog niet getrouwd bent. Of dat je geen geregistreerd partnerschap hebt met iemand anders. Hiervoor heb je een ongehuwdverklaring of een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. De buitenlandse instantie waar je gaat trouwen kan jouw vragen naar een van deze verklaringen. Beide verklaringen kan je aanvragen via de burgerlijke stand van je (laatste Nederlandse) woonplaats.
  • Bedenk dat een bruiloft in het buitenland meer organisatie, geld en tijd vergt. Het is niet alleen cool of romantisch. Het vraagt ook (veel) meer van je gasten. Wellicht dat je beste vrienden niet je rijkste vrienden zijn. Ook op het gebied van tijd en moeite kost het meer. Denk aan je oude oma en hoogzwangere vriendin en je vader met vliegangst. En meestal zal het ook vakantiedagen kosten van je gasten!
  • Bedenk of je vakmensen en leveranciers – denk vooral aan je fotograaf en videograaf – uit Nederland of ter plekke wilt huren. Met een Nederlandse leverancier is het makkelijker communiceren en deel je dezelfde cultuur, maar ben je meer kwijt aan transportkosten en heb je een vakman in een ook voor hem nieuw gebied, waardoor hij wellicht de mooie fotoplekjes niet kent. Huur je iemand ter plekken, dan is dat misschien meer risicovol, maar het kan ook een stuk goedkoper zijn en je kan hele bijzondere, traditionele, lokale  foto’s krijgen, die het gemiddelde Nederlandse bruidspaar niet zullen hebben.
  • Denk na over alles wat je van uit Nederland mee wilt nemen. Elke vliegtuigmaatschappij heeft zijn eigen restricties wat betreft bagage en je wilt wellicht best veel spullen meenemen uit Nederland naar je bruiloft in het buitenland, dus is het handig om wellicht elke keer als je naar de locatie gaat om te kijken al vast spullen mee te nemen, zodra dat mogelijk is.
  • Maak een budget en bespreek heel goed met elkaar (en communiceer dat ook naar je gasten toe), welke kosten de gasten zelf moeten dragen en welke kosten jullie als bruidspaar ‘kado’ doen. Bijvoorbeeld de vlucht moet iedereen zelf betalen, maar jullie huren een hotel af voor alle gasten voor 2 nachten. Hiermee krijg je ook al snel een kijk op de totale kosten van je bruiloft!
WhatsApp WhatsApp Irene!