Willen jullie dat iemand anders dan een gemeentelijke trouwambtenaar van de gemeente waarin jullie gaan trouwen jullie trouwceremonie leidt? Goed nieuws; Dat kan! Jullie kunnen een BABS voor 1 dag vragen om jullie te trouwen.

Je kan BABS voor 1 dag worden in 6 stappen:

 1. 3 opties BABS voor 1 dag worden
  1. Vriend(in) of familielid als BABS voor 1 dag
  2. Zelfstandig trouwambtenaar van een andere gemeente
  3. Ceremoniespreker
 2. Criteria BABS voor 1 dag
 3. 6 stappen BABS voor 1 dag worden
  1. Verzoekschrift BABS voor 1 dag worden indienen
  2. Verklaring omtrent Gedrag aanvragen en Identificatiebewijs meesturen
  3. (Eventueel) Op gesprek bij de gemeente
  4. Benoeming tot trouwambtenaar voor 1 dag door de gemeente
  5. Beëdiging door de rechtbank als trouwambtenaar voor 1 dag
  6. (Eventueel) Coaching of training voor jullie BABS voor 1 dag
 4. Kosten BABS voor 1 dag
 5. Termijn BABS voor 1 dag

Voor iedereen die vaker dan 1x bruidsparen wil trouwen, lees onze gids over professioneel BABS worden!

3 opties BABS voor 1 dag

Wil je dat je beste vriendin, vriend, buurvrouw of een familielid de officiële trouwceremonie op je bruiloft leidt? Dat kan in veel Nederlandse gemeenten! Want waarom zou je je beperken tot de trouwambtenaren die bij de gemeente werkzaam zijn?

In de meeste gemeenten zijn er 3 mogelijkheden voor een BABS voor 1 dag:

 1. Een familielid of vriend(in) van het bruidspaar
 2. Een zelfstandig trouwambtenaar uit een andere stad
 3. Een ceremoniespreker die geen vaste aanstelling bij een gemeente heeft

De eerste optie is om iemand die dicht bij je staat te vragen of hij of zij jullie zou willen trouwen door BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand) te worden voor 1 dag. Dat is niet altijd mogelijk, maar wel vaak! Heb je niemand die je een hele speech van 30 minuten toevertrouwt in verband met plankenkoorts? Dan zijn de tweede en derde optie – het inhuren van een trouwambtenaar uit een andere gemeente of een zelfstandig trouwambtenaar  – wellicht iets voor jou?

Bedenk dat de BABS voor 1 dag mogelijkheid alleen kan als je gemeentelijke lèges betaalt voor jullie trouwceremonie. Als je gratis trouwt bij de gemeente op een maandagochtend, dan is er geen mogelijkheid om een BABS ergens anders vandaan te halen. Je krijgt dan een BABS toegewezen door de gemeente, of je mag er wellicht 1 kiezen uit de beschikbare gemeentelijke trouwambtenaren.

BABS-worden-voor-1 dag

Optie 1 BABS voor 1 dag: Een vriend(in) of familielid als trouwambtenaar voor 1 dag

De eerste optie heeft een iets lagere slagingskans omdat helaas niet alle gemeenten er aan mee werken. Ook is het iets duurder omdat je niet alleen voor de benoeming bij de gemeente, maar ook voor de beëdiging bij de rechtbank en eventueel andere documenten, zoals de verklaring omtrent gedrag moet betalen. Maar het is wel DE oplossing als je door je moeder, beste vriend, zusje of wie dan ook getrouwd wil worden!

Optie 2: Een trouwambtenaar voor 1 dag uit een andere gemeente

De zelfstandig trouwambtenaar is iemand die in zijn of haar ‘thuisgemeente’ al bevoegd is om mensen te trouwen. Deze persoon is door de rechtbank beëdigd om huwelijken te sluiten en vervolgens door de gemeente benoemd om dat voor die gemeente te doen. Deze BABS staat in de ‘thuisgemeente’ dan ook in de lijst van trouwambtenaren waar je als bruidspaar uit kan kiezen.

Wat moet er gebeuren om een zelfstandig trouwambtenaar op jouw locatie de ceremonie te laten voltrekken? Het is in elk geval een stuk overzichtelijker dan iemand die nog nergens beëdigd en benoemd is:

 1. Zelfstandig trouwambtenaar vinden en boeken
 2. Verzoek tot benoeming (‘aanwijzing’) indienen inclusief bewijsstukken

Het bruidspaar neemt in principe initiatief bij de ”melding voorgenomen huwelijk” (het vroegere ondertrouw) waarin zij aangeven een “eigen trouwambtenaar mee te nemen”. Wat deze trouwambtenaren zelfstandig maakt is dat ze hun diensten ook buiten hun eigen gemeente aanbieden aan bruidsparen die op zoek zijn naar een leukere trouwambtenaar, die meer tijd voor ze neemt, dan wat de gemeente kan bieden.

Je hebt de volgende documenten nodig:

 • kopieën geldige identiteitsbewijzen bruidspaar
 • kopie geldig identiteitsbewijs trouwambtenaar voor 1 dag
 • kopie van het bewijs van beëdiging bij de rechtbank
 • kopie van het benoemingsbesluit in de andere gemeente

Als je een zelfstandig trouwambtenaar boekt, zal deze naar de gemeente waar je gaat trouwen gaan en deze verzoeken hem of haar voor 1 dag te benoemen. Hij of zij wordt dan voor die dag in die gemeente Buitengewoon Ambtenaar van Burgerlijke Stand. Na de benoeming is de trouwambtenaar bevoegd om op de aangevraagde dag een huwelijk te voltrekken. Zie hier ons overzicht van wel 125+ zelfstandig trouwambtenaren! De zelfstandige trouwambtenaar wordt ook niet door de gemeente betaald en dat is de reden dat de trouwambtenaren de bruidsparen kosten in rekening brengen.

In 't Zonnetje

Optie 3: Een trouwambtenaar voor 1 dag die niet verbonden is aan een gemeente

Dit zijn ceremoniesprekers die geen vaste aanstelling hebben bij een gemeente maar wél veel ervaring hebben met het trouwen van bruidsparen. De procedure verloopt bijna hetzelfde als voor een vriend of familielid. Stap 6 (training volgen) kan natuurlijk worden overgeslagen.

BABS-voor-1-dag-worden

Criteria BABS voor 1 dag

Om als trouwambtenaar voor 1 dag op te mogen treden moet je voldoen aan de volgende eisen:

 • Je bent minimaal 18 jaar oud
 • Je staat niet onder curatele

BABS voor 1 dag: Je regelt het in 6 stappen

Ben je gevraagd als BABS voor 1 dag? Begin dan zo snel mogelijk om alles goed te regelen. Zodat je je met een gerust hart volledig op de trouwceremonie zelf kan gaan richten.

 1. Verzoekschrift BABS voor 1 dag worden indienen
 2. Verklaring omtrent Gedrag aanvragen en Identificatiebewijs meesturen
 3. Eventueel: Op gesprek bij de gemeente gaan
 4. Benoeming tot trouwambtenaar voor 1 dag door de gemeente
 5. Beëdiging
 6. Eventueel: Coaching of stoomcursus BABS voor 1 dag

Stap 1 BABS voor 1 dag worden: Verzoekschrift BABS voor 1 dag worden indienen

Degene die graag trouwambtenaar voor 1 dag wil worden, zal zich eerst moeten aanmelden bij de gemeente waar jullie willen trouwen en een verzoekschrift daartoe moeten indienen. Het bruidspaar kan dit ook doen, het moet immers van twee kanten komen! Hierin leg je uit wat je wil en voor welk huwelijk je BABS voor 1 dag wilt worden.

Stap 2: Verklaring omtrent Gedrag aanvragen en Identificatiebewijs meesturen

De gemeente zal naast een identificatiebewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart) om een ‘Verklaring omtrent Gedrag’ (VoG) vragen. De VoG kan je bij de gemeente van je woonplaats aanvragen. De gemeente wil zeker weten dat degene die ze zullen benoemen van ‘onbesproken gedrag’ is en niet op een negatieve manier bij politie of justitie bekend is. Het is dus handig om de VoG eerst aan te vragen in je eigen woonplaats, zodat je alle benodigde documenten hebt die nodig zijn voor het verzoekschrift om BABS voor 1 dag te worden. De VoG mag meestal niet ouder zijn dan 3 maanden.

De gemeente zal ook een recent (meestal maximaal 1 maand oud) uittreksel uit het bevolkingsregister vragen ten behoeve van de beëdiging.

Tussenstap 3 BABS voor 1 dag worden: Op gesprek bij de gemeente

Vervolgens zal de aanvrager soms worden uitgenodigd om op gesprek te komen bij de gemeente. Dit gebeurt niet meer heel vaak. Soms wordt je wel begeleid door een gemeentebabs, die ook de spelregels toelicht en er tijdens de ceremonie bij zit. Echter, het gebeurt niet altijd dat er iemand van de gemeente bij de ceremonie is. Tijdens dat gesprek wordt verteld wat je wel en niet mag doen en waar je op moet letten. Ook zullen ze je een aantal basiszaken uit het Burgerlijk Wetboek vertellen, zodat je weet waar je mee bezig bent. Zie het als een ‘minicursus trouwambtenaar’. Ook kan de gemeente vragen om een integriteitscode te tekenen en je de gedragscode voor ambtenaren laten onderschrijven. Je wordt immers ambtenaar voor 1 dag bij die gemeente en dit is een serieuze taak!

BABS-voor-1-dag-worden

Stap 4Benoeming tot trouwambtenaar voor 1 dag door de gemeente

Ben je op gesprek geweest, heb je geleerd wat je moet doen en zeggen, dan ben je klaar voor de benoeming, indien je voldoet aan alle voorwaarden om trouwambtenaar voor 1 dag te worden. De benoeming heet tegenwoordig (sinds 1 januarie 2020) een ‘aanwijzing’, maar je zal in veel teksten en woordgebruik nog de term benoeming tegenkomen.

Stap 5 BABS voor 1 dag: Beëdiging door de rechtbank als trouwambtenaar voor 1 dag

Ben je benoemd door de gemeente, dan kan je met die benoeming naar de rechtbank, je bent er namelijk nog niet! Na de benoeming door de gemeente voor BABS voor een dag, zal de kersverse Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) ook nog (in persoon) naar de rechtbank moeten, om te worden beëdigd. Hij zal dan bij de rechtbank een eed of belofte moeten afleggen.

Bedenk dat je hier ruim de tijd voor neemt, want een beëdiging bij de rechtbank kost tijd, en gemeentes vragen een lange voorbereidingstijd. De gemeente Amsterdam bijvoorbeeld vraagt of je minimaal 4 maanden van tevoren het verzoek wilt indienen! Dat betekent dat een babs voor 1 dag worden zich niet echt leent voor last minute acties en creativiteit!

Vervolgens sta je er alsnog niet helemaal alleen voor. Bij de huwelijksvoltrekking zal een ‘extra’ getuige aanwezig zijn van de burgerlijke stand van de gemeente waarin het huwelijk plaats vind om er zeker van te zijn dat alles inderdaad volgens de regeltjes verloopt en er dus een geldig huwelijk is gesloten. Je hebt dus nog steeds 1 ‘vreemde’ bij je trouwceremonie, maar deze speelt geen actieve rol en zal de meeste gasten waarschijnlijk niet eens opvallen!

Ten tijden van corona ging de beëdiging door middel van videobellen.

Stap 6: Coaching of training voor jullie BABS voor 1 dag

Om jullie zelfgekozen BABS voor 1 dag goed voor te bereiden op jullie trouwceremonie kunnen jullie professionele hulp inschakelen van een echte trouwambtenaar. Onderstaande trouwambtenaren hebben vele jaren ervaring en kunnen in een dagdeel of hele dag een stoomcursus BABS voor 1 dag geven. Tijdens de coaching krijgt de BABS voor 1 dag allerlei handige tips & tricks. De training bestaat vaak uit het doornemen van de verschillende elementen van de trouwceremonie. En je kan oefenen ook voor het officiële gedeelte van de trouwceremonie om ervoor te zorgen dat jullie BABS voor 1 dag zich helemaal aan alle regeltjes houdt en er een geldig huwelijk wordt gesloten. Natuurlijk kan de trouwambtenaar ook helpen met het schrijven of controleren van de speech. Zo komt jullie BABS voor 1 dag zeker weten goed beslagen ten ijs!

De kosten van een training verschillen per BABS en variëren van zo’n €150 tot €600.

Kosten BABS voor 1 dag worden

De kosten om BABS voor 1 dag te worden verschillen per gemeente en worden meestal jaarlijks verhoogd. Voor 2024 rekent de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld €280,60 voor een benoeming. In Utrecht betalen jullie €293,55. Deze kosten komen bovenop de normale kosten voor jullie trouwceremonie. In Venray ben je slechts €84,70 kwijt maar dat is voor een BABS voor 1 dag die al een benoeming heeft in een andere gemeente. De kosten verschillen dus nogal en kunnen uiteenlopen van €50 tot wel €400. Helaas ontkom je er niet aan tenzij jullie besluiten om jullie alleen ceremonieel te laten trouwen.

Naast de kosten voor de benoeming moet je ook nog denken aan andere kosten:

 • Kosten voor een toga: Het is natuurlijk niet verplicht maar als jullie iemand uit jullie familie of vriendenkring vragen heeft diegene natuurlijk geen toga. Hij of zij kan jullie trouwen in een feestelijke outfit of een toga. De toga kan over het algemeen niet geleend worden van de gemeente,
 • Kosten voor een training of cursus om jullie BABS voor 1 dag goed voor te bereiden. Afhankelijk van de training betaal je hier €150 tot €600 voor.
 • Kosten voor de VOG

Bovengenoemde kosten heb je natuurlijk niet als jullie voor een zelfstandig trouwambtenaar kiezen. De kosten voor een zelfstandig trouwambtenaar liggen tussen de €500 en €2000.

Termijn voor het aanvragen om BABS voor 1 dag te worden

Veel gemeenten geven er de voorkeur aan dat een trouwambtenaar van buiten de gemeente lang voor de trouwdatum bekend zijn. Typisch is dat minstens 2-3 maanden, maar de precieze termijnen zullen per gemeente verschillen. De gemeente Maastricht bijvoorbeeld heeft een uitgebreide procedure voor iemand die nog nergens trouwambtenaar is (zie hierboven) en een verkorte procedure voor iemand die in een andere gemeente als trouwambtenaar is benoemd. De Gemeente Amsterdam hanteert een termijn van 4 maanden voor de trouwdatum voor iemand die nog nergens trouwambtenaar is (zoals de meeste vrienden en familieleden) en een termijn van 2 maanden voor (zelfstandig) trouwambtenaren uit een andere gemeente. Ook in Utrecht zijn de termijnen respectievelijk 8 weken en 4 maanden.

De zelfstandig trouwambtenaar zal dan bewijs stukken moeten indienen:

 • Kopie van beëdiging bij de rechtbank
 • Kopie van het benoemingsbesluit van de gemeente waar hij / zij al trouwambtenaar is
 • Als derde bewijsstuk wordt ook wel een verklaring van de gemeente waar de BABS werkzaam is, dat hij/zij dat nog steeds is. Mocht dat niet zo zijn, dan is immers ook de beëdiging niet meer geldig.

You’ve got this!

Naast de gemeentelijke trouwambtenaren zijn er dus nog drie mogelijkheden voor degene die jullie gaat trouwen! Mocht je iemand uit je omgeving vragen, zorg er dan wel voor dat diegene het niet alleen een hele eer vindt, maar ook dat diegene zich op zijn of haar gemak voelt met spreken in het openbaar. En zorg er voor dat je iemand vraagt, waar je ook over tien of twintig jaar nog met veel liefde aan terug denkt! Maar óók iemand die een ceremonie kan leiden…….dat wordt wel eens onderschat.

WhatsApp WhatsApp Irene!