Wil je weten wat een trouwambtenaar kost op je bruiloft? Als je gaat trouwen is dit een van de kosten waar je maar moeilijk onder uit kan komen. Er zijn wel mogelijkheden om het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar goedkoper te maken en dat leggen we uit op het eind van dit artikel. Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende mogelijkheden om officieel door een trouwambtenaar te trouwen, omdat aan elke optie verschillende kosten verbonden zijn.

In dit artikel onderscheiden we de kosten van een trouwambtenaar in 5 verschillende scenario’s:

 1. Maandagochtend trouwen
 2. Een trouwambtenaar van de gemeente
 3. Een bekende, als BABS voor 1 dag
 4. Een zelfstandig trouwambtenaar die je officieel trouwt
 5. Een zelfstandig trouwambtenaar die je ceremonie leidt

1. De goedkoopste manier om officieel te trouwen

Elke gemeente is wettelijk verplicht om twee maal per week de gelegenheid te bieden om gratis te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Omdat er veel vraag is naar deze mogelijkheid, zijn de opties vaak al voor de komende 8 tot 10 maanden volgeboekt. Dat betekent dat is het meest gunstige geval je helemaal niets kwijt bent aan een trouwambtenaar. Helaas zijn hier wel allerlei beperkingen aan verbonden, die het niet echt gezellig en feestelijk maken. Meestal wordt dan de maandagochtend aangeboden (maar ook andere dagen komen voor) en zijn er een aantal andere beperkingen die het er niet gezelliger op maken. Zo is de ceremonie in een vloek en een zucht voorbij: soms binnen 5-10 minuten. Daarnaast mag je meestal enkel je wettelijke getuigen of een miniem aantal gasten meenemen en is er soms zelfs geen plek voor je fotograaf, laat staan voor persoonlijke toespraken of getuigen Daarnaast kan het zijn dat je niet in een elegante zaal, maar in een hokje of aan het loket getrouwd wordt.

Dit is dus een hele zakelijke manier om te trouwen en we zullen later op deze manier terugkomen, omdat het een optie is in combinatie met een zelfstandig trouwambtenaar op locatie. Als voorbeelden, zullen we kijken naar de 4 grote steden, Amsterdam, Rotterdam, DenHaag en Utrecht. Maar ook kleinere steden zullen over het algemeen de ‘gratis’ huwelijken beperken tot ochtend gedurende (het begin van) de werkweek, met een minimum aan extra’s, en dus een zeer korte en formele ceremonie. Ook heb je mogelijk te maken met een (lange) wachtlijst en kan je niet kiezen welke trouwambtenaar van de gemeente jullie trouwt.

Gratis trouwen in Amsterdam

Laten we bijvoorbeeld Amsterdam eens als voorbeeld nemen. Zoals je hier kan lezen is gratis trouwen mogelijk op dinsdagen om 10:30, 10:50 en 11:10. Geen officieel huwelijk dus op de zo begeerde en populaire dagen als vrijdag of zaterdag. Ook merk je aan de tijdstippen dat er maximaal 20 minuten voor staat. Ook zijn veel plekken al minimaal 4 – 6 maanden volgeboekt! Daarnaast schrijft de gemeente dat er enkel plek is voor een sobere ceremonie:

Een gratis huwelijk is eenvoudig. De ceremonie duurt maximaal 10 minuten en bestaat alleen uit het formele gedeelte van een huwelijksvoltrekking. Er is geen ruimte voor eigen inbreng zoals muziek of een persoonlijke toespraak. U kunt maximaal 20 gasten uitnodigen, exclusief getuigen. Op sommige locaties is minder plek. Dat hangt af van de trouwzaal. U krijgt dit te horen bij het vastleggen van de datum en locatie.

Sterker nog, soms trouw je in een spreekkamer, waar helemaal weinig plek is!

Gratis trouwen in Rotterdam

Voor de gemeente Rotterdam betekent gratis trouwen o.a. dat: “Voor een gratis of eenvoudig huwelijk wijst de gemeente een beschikbare trouwambtenaar toe. Hiervoor kunt u geen voorkeur aangeven.” Dat betekent dus dat je geen enkele keus hebt uit trouwambtenaren, terwijl er meer dan 20 bij de gemeente Rotterdam werken! In Rotterdam is een gratis huwelijk mogelijk op meer dagen dan in Amsterdam, maar nog steeds is het erg beperkt, kort en zakelijk:

“De eenvoudige huwelijksvoltrekking duurt maximaal 15 minuten en vindt plaats op maandag, dinsdag of woensdag tussen 10.00 en 12.00 uur.”

Gratis trouwen in Den Haag

Kosteloos trouwen of uw partnerschap registreren kan in de gemeente Den Haag alleen op maandag om 9.00 en 9.15 uur. U krijgt dan een bescheiden plechtigheid. Houdt u rekening met een wachttijd voor de boeking. Dit is wat je kan verwachten in Den Haag.

 • In de trouwruimte is alleen plaats voor het bruidspaar, de trouwambtenaar, 2 tot 4 getuigen en eventueel een fotograaf.
 • Er zijn geen gereserveerde parkeerplaatsen.
 • U kunt geen muziek afspelen.
 • De trouwambtenaar neemt van tevoren geen contact op en houdt geen toespraak.
 • Honden mogen niet mee naar binnen. Dit geldt niet voor blindengeleidehonden.
 • De ceremonie duurt in totaal ongeveer 10 minuten.

Gratis trouwen in Utrecht

Ook in Utrecht is er weinig plek voor feestelijkheden; 10 mensen lijkt misschien nog best veel, maar een bruidspaar, ouders en getuigen zijn al 10 mensen, en dan heb je geen plaats voor broers, zussen, fotografen, videografen, ceremoniemeesters etc.

 • Op het stadskantoor
 • Maandagochtend om 10.00 uur of om 10.30 uur
 • Er kunnen maximaal 10 personen naar binnen (dit is inclusief het bruidspaar, de getuigen en een eventuele fotograaf)
 • U trouwt zonder ceremonie (5-10 minuten)
 • De trouwambtenaar houdt geen toespraak en heeft vooraf geen contact met u

2. Wat kost een trouwambtenaar van de gemeente?

Elk bruidspaar dat niet kiest voor gratis trouwen, betaalt in elk geval gemeentelijke leges, dat zijn de kosten die de gemeente in rekening brengt voor de administratieve handelingen die zij verricht om jullie huwelijke officieel te maken: het opmaken van een akte en het inschrijven van het huwelijk in de gemeentelijke basisadministratie. De kosten verschillen per gemeente en gemeenten kunnen verschillende tarieven hebben voor een reeds aangewezen trouwlocatie en een nog aan te wijzen trouwlocatie. Ook verschillende de kosten per dag en tijdstip: weekenden, zondagen en buiten kantooruren is meestal (aanzienlijk) duurder! Deze kosten kunnen zo €400 tot €1,000 bedragen. Kijk maar hoe de gemeente Wijk bij Duurstede haar naam eer aan doet en de hoofdprijs vraagt voor trouwen in het Kasteel van Wijk bij Duurstede (waar wij trouwden). Gemeentes zullen over het algemeen proberen extra geld te verdienen aan het sluiten van huwelijken op externe (duurdere) trouwlocaties. Dit terwijl de kosten voor de gemeente bij een externe locatie zelfs lager zijn (geen schoonmaak, onderhoud, personeel etc.), waar er ook in hun gemeente wordt getrouwd. Alas, hier is weinig aan te doen, behalve er rekening mee houden als je een trouwlocatie uitkiest.

De kosten kunnen en zullen in de meeste gevallen ook per dag verschillen, wederom een manier om onderscheid te maken tussen mensen met een groot en klein budget. Als we bijvoorbeeld kijken naar de gemeenten Eindhoven, zien we dat de gemeentelijke kosten voor het trouwen verschillen per dag:

 • Maandag t/m donderdag elk uur van 09.00 tot 22.00 uur €500
 • Vrijdag elk uur van 09.00 tot 22.00 uur €655
 • Zaterdag elk uur van 09.00 tot 22.00 uur €755
 • Zondag elk uur van 10.00 tot 15.00 uur €945

Bij deze kosten, zijn de kosten voor een trouwambtenaar die in dienst is van de gemeente opgenomen. Dat betekent dat je – afhankelijk van beschikbaarheid – een trouwambtenaar uit de lijst kan kiezen om je door te laten trouwen. Besef wel dat deze trouwambtenaren meestal maar beperkt de tijd voor je hebben op het gebied van voorbereiding. Natuurlijk zullen ze hun best doen, maar de gemeente verwacht dat ze hooguit enkele uren bezig zijn met alle voorbereidingen per huwelijk, inclusief kennismakingsgesprek. Gelukkig zitten er hele leuke trouwambtenaren bij, die met heel veel passie en met weinig financiële compensatie hun uiterste best zullen doen om jullie trouwceremonie tot een succes te maken. Tegelijk hoor je meestal slechts enkele weken voor je bruiloft of de door jou gekozen trouwambtenaar daadwerkelijk beschikbaar is, er is namelijk geen garantie dat je de door jouw gekozen gemeentelijke trouwambtenaar ook toegewezen krijgt.

Er is helaas geen website voor handen, waar de gemeentelijke trouwambtenaren reviews verzamelen of iets dergelijks, waardoor het moeilijk in te schatten hoe goed een bepaalde trouwambtenaar zal zijn op jullie bruiloft. Je zal dus moeten kiezen op basis van een lijstje namen met wellicht een fotootje en een kort stukje tekst als je mazzel hebt. Hierdoor wordt de trouwceremonie, misschien wel het belangrijkste gedeelte van jullie trouwdag, een hit or miss. Je besteedt uren of zelfs dagen aan het vinden van de juiste trouwauto, de perfecte jurk en de mooiste locatie. Maar over de persoon die jullie het JA-woord zal vragen weet je bijna niets totdat je hem/haar in het echt ontmoet. Als het echt niet klikt kan je je nog proberen een andere gemeentelijke trouwambtenaar te regelen maar er moet nog maar net iemand anders beschikbaar zijn.

3. Kosten van een BABS voor 1 dag (bekende)

Hoe gaaf is het als je kan worden getrouwd door je beste vriendin, broer of moeder? Veel gemeenten werken hier inmiddels aan mee! Lees hier hoe iedereen een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand kan worden (voor 1 dag). Hoewel het duidelijk duurder is dan de gemeentelijke leges die je standaard betaalt, maakt het je trouwceremonie natuurlijk wel een stuk persoonlijker. In dit geval betaal je voor 3 afzonderlijke dingen:

 • De standaard gemeentelijke leges om te trouwen
 • Documenten voor het verzoekschrift om je bekende voor 1 dag tot BABS te laten benoemen
 • Kosten voor de benoeming door de gemeente en beëdiging door de rechtbank

Waar het bruidspaar de gemeentelijke leges betaald, betaalt degene die trouwambtenaar voor 1 dag wil worden voor de benoeming en beëdiging, eventueel doorgerekend aan het bruidspaar natuurlijk. Om door de gemeente te worden benoemd zal je meestal een verzoekschrift moeten indienen en een Verklaring omtrent Gedrag moeten aanvragen, zodat de gemeente weet wat voor vlees zij in de kuip heeft. Meestal betaal je €20-€40 om de Verklaring omtrent Gedrag aan te vragen. De voorwaarden zijn grofweg gelijk voor alle gemeenten, dis zijn als voorbeeld de voorwaarden van het worden voor een BABS voor 1 dag van de gemeente Maastricht:

 • 18 jaar of ouder zijn
 • van onbesproken gedrag zijn (niet bekend zijn bij justitie of politie)
 • de eed of belofte afleggen bij de rechtbank Limburg in Maastricht (als de trouwambtenaar voor 1 dag nog geen buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand is in een andere gemeente)
 • akkoord gaan met de gedragscode voor ambtenaren en een integriteitsverklaring ondertekenen
 • een toespraak kunnen houden
 • Bij de ceremonie is altijd een trouwambtenaar van de gemeente Maastricht aanwezig. Deze trouwambtenaar leidt de ceremonie in.

Omdat een bekende het doet, bespaar je de kosten van het inhuren van een professionele trouwambtenaar, hoewel dit door de benoeming en beëdiging wel duurder is dan een trouwambtenaar van de gemeente. Je krijgt namelijk geen ‘geld terug’ van de gemeente omdat ze zelf geen trouwambtenaar hoeven te sturen. Bedenk ook dat er altijd alsnog bij de plechtigheid een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente aanwezig is, die erop toe ziet dat de ceremonie goed en officieel verloopt.

Nadat je op gesprek bent geweest, zal de gemeente je voor 1 dag benoemen. De kosten van de benoeming verschillen per gemeente, Maastricht vraagt €347, Noordwijk vraagt €168 en Amsterdam vraagt €188. Zoals je aan de prijzen ziet, is er niet echt een eenduidige lijn te trekken, welke gemeente duurder of goedkoper is qua kosten voor het benoemen tot een BABS voor 1 dag. Dit zijn de prijzen voor iemand die nog niet is beëdigd door de rechtbank. Meestal zal de gemeente de afspraak bij de rechtbank voor je maken, omdat de rechtbank een vast tijdstip heeft (bijvoorbeeld dinsdagochtend, om de week) waarop beëdigingen plaatsvinden.

4. Wat zijn de prijzen voor een zelfstandig trouwambtenaar?

Niet iedereen heeft iemand in de buurt die niet alleen heel veel betekent voor zowel bruid als bruidegom en ook nog eens goed kan speechen. Een trouwceremonie leiden is immers geen gemakkelijke opgave! Je zal de sfeer moeten aanvoelen, de gasten bij de ceremonie moeten betrekken en je wil wellicht de ouders een traantje laten wegpinken. Kijk uit met een zus of vriend die plankenkoorts heeft, maar geen ‘nee’ durft te zeggen als je hem of haar vraagt om te spreken. Of misschien heb je juist 2 van dat soort mensen en kan / wil je niet kiezen!  Een oplossing in beiden gevallen is dan een zelfstandig trouwambtenaar. Welke kosten ben je dan kwijt?

 • Gemeentelijke leges
 • Kosten zelfstandig trouwambtenaar
 • Kosten benoeming (‘aanwijzing’) van ‘jouw’ Babs voor 1 dag

De kosten van de gemeentelijke leges zijn hierboven al uitgelegd. De kosten voor de benoeming van een zelfstandig trouwambtenaar zijn meestal aanzienlijk (€100-€200) lager dan de benoeming voor een bekende van het bruidspaar omdat de zelfstandig trouwambtenaar al is beëdigd. Zo rekent Maastricht geen €347 voor het benoemen van een zelfstandig trouwambtenaar, zoals zojuist vermeld, maar slechts €85. De zelfstandig trouwambtenaar heeft meestal een bepaalde gemeente als ‘uitvalsbasis’, waar hij of zij een ‘gewone’ trouwambtenaar is. Om in een andere gemeente een bruidspaar te mogen trouwen hoeft dan alleen een benoeming te worden aangevraagd, omdat de trouwambtenaar al beëdigd is. Natuurlijk komen er wel kosten bij, omdat je de zelfstandig trouwambtenaar apart moet boeken.

Op basis van ons eigen onderzoek op basis van meer dan 150 trouwambtenaren, lijken de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar over het algemeen tussen de €600 tot €3,000 te liggen, met het zwaartepunt tussen de €800 en €1500. Tegelijk zijn er ook enkele goedkopere zelfstandig trouwambtenaren die je al kan inhuren vanaf €500. Vaak zijn dit startende ceremoniesprekers die (nog) geen vaste aanstelling hebben bij een gemeente. Ook zijn er trouwambtenaren die meer dan €3000 vragen. Dit zijn vaak erg ervaren trouwambtenaren of Bekende Nederlanders.

Besef dat de voorbereiding en het maken van een persoonlijke speech geen sinecure is en een zelfstandig trouwambtenaar vaak al snel 15-40 uur bezig is met het voorbereiden van een ceremonie! Het aantal uur voorbereiding hangt o.a. af van hoeveel gesprekken de trouwambtenaar heeft met the happy couple maar ook of hij/zij input verzamelt van andere belangrijke mensen zoals de getuigen, de ouders van de bruid/bruidegom en/of goede vrienden. Vervolgens gaat de trouwambtenaar schrijven én meerdere keren schaven en herschrijven. Daarnaast heeft een trouwambtenaar natuurlijk ook nog reistijd en zorgt hij/zij voor de correcte administratieve afhandeling.

Naast het tarief voor de trouwceremonie zelf kan het zijn dat er nog een reiskostenvergoeding bovenop komt. Als je de ceremonie in een andere taal of in het buitenland wil houden, je meer begeleiding wenst, of je speciale wensen hebt kan het bedrag ook hoger uitvallen. Dit kan je natuurlijk allemaal bespreken tijdens de eerste kennismaking.

Mochten jullie nog op zoek zijn naar een zelfstandig trouwambtenaar bekijk dan ook ons overzicht van wel 125+ zelfstandig trouwambtenaren! Je kan makkelijk op prijs, locatie, stijl en nog veel meer selecteren!

In 't Zonnetje

5. De goedkopere manier om te trouwen met een trouwceremonie naar wens

Je wilt de persoonlijke ceremonie, maar het past niet in het budget? Kan het toch niet goedkoper op de een of andere manier? De gemeentelijke leges zijn een groot deel van de kosten om ‘officieel’ te trouwen. Deze kan je wegnemen, door het officiële trouwen gratis op het stadhuis te doel, zoals uitgelegd in deel (1). Door gratis te trouwen op het stadhuis en de zelfstandig trouwambtenaar enkel te vragen voor een ceremonieel huwelijk. Een ceremonieel huwelijk is, net als een kerkelijk huwelijk, niet ‘echt’ (als in: het verandert niets aan de rechtspositie van de echtgenoten, maar daarvoor ben je al op het stadhuis geweest) en daarom goedkoper omdat je de gemeentelijke leges van rond de €800 – €1,100 bespaart. Ook bespaar je de kosten voor de benoeming en beëdiging voor 1 dag.

Zo ben je volledig vrij om de trouwceremonie op de bruiloft op de locatie en tijdstip en met de personen die jij wilt te doen, helemaal naar je eigen wens. Het betekent wel dat je ‘officiële’ trouwdatum een andere datum is dan de datum waarop je het met je familie en vrienden viert. Hopelijk valt het boeken van een zelfstandig trouwambtenaar hiermee binnen je budget en is het onmogelijk voor je gasten om een verschil te zien!

WhatsApp WhatsApp Irene!