Trouwceremonie bruiloft: 27 ideeën van handfasting tot live muziek!

Elke trouwceremonie is uniek. Jullie gaan tenslotte trouwen en jullie trouwen maar 1 keer! Toch kan je jullie trouwceremonie nóg bijzonderder maken door te kiezen voor één of meerdere van de onderstaande ideeën voor jullie bruiloft.

Trouwceremonie volgorde: 10 stappen

Elke ceremonie bestaat uit 10 stappen: binnenkomst, welkom, speech, jawoord, afhameren, de kus, ringen uitwisselen, ondertekenen trouwakte, slotwoord en de afsluiting waarbij het bruidspaar de ceremonie verlaat.

Elk van deze 10 onderdelen kan je extra speciaal maken!

1. Binnenkomst ceremonie bruiloft

Weggeven bruid (en bruidegom)

Je kan natuurlijk op de traditionele manier binnenkomen als bruid; Aan de arm van je vader terwijl een van je favoriete nummers wordt gespeeld. Het kan echter ook anders:

  • Swing naar voren
  • Laat je weggeven door zowel je vader als moeder en loop zelf in het midden
  • De komst van de bruidegom mag ook niet onopgemerkt voorbij gaan. Laat je als bruidegom door je moeder begeleiden. Of laat je beste vrienden meelopen

Live muziek

Hoe fantastisch is het als jullie live worden toegezongen tijdens jullie trouwceremonie! Sommige trouwambtenaren zijn niet alleen een kei in het schrijven van een persoonlijke speech maar zijn ook nog eens hartstikke muzikaal! Ze zingen graag jullie favoriete nummer tijdens de aankomst van de bruid, het tekenen van de trouwakte en bij het weggaan na afloop van de ceremonie.

Onze muzikale BABSen werken vaak samen met een andere muzikant die ze begeleid op de piano, gitaar of ander instrument.

Trouwmuziek binnenkomst

Geen budget voor live muziek? Geen nood; Wij hebben een Top 50 met perfecte trouwliedjes voor de binnenkomst van het bruidspaar samengesteld; Van klassieke trouwmuziek tot Nederlandse trouwliedjes!

trouwceremonie-bruiloft-trouwmuziek
Fotograaf: Bas Driessen

2. Welkomstwoord trouwceremonie

Zodra jullie als bruidspaar jullie entree hebben gemaakt zal de trouwambtenaar jullie zelf en jullie gasten van harte welkom heten. Dit is ook het moment om stil te staan bij dierbaren die er niet bij zijn door bijvoorbeeld een kaarsje aan te steken.

3. Speech van de trouwambtenaar

Zelfstandig Trouwambtenaar

Tip 1 is; kies een zelfstandig trouwambtenaar in plaats van een trouwambtenaar van de gemeente. Een zelfstandig trouwambtenaar kan veel meer tijd en energie steken om jullie echt te leren kennen en een prachtige persoonlijke speech te schrijven. Op onze website vind je maar liefst 125+ zelfstandig trouwambtenaren. Een trouwambtenaar heeft heel veel invloed op hoe jullie, het misschien wel belangrijkste gedeelte van jullie bruiloft, gaan beleven.

Denk samen goed na hoe jullie ideale trouwceremonie eruit ziet en wat voor persoon daar bij past. Past een ceremonie met veel humor bij jullie? Of zijn jullie juist spiritueel? Willen jullie een tastbaar ritueel zoals handfasting, een zandceremonie of honing dippen?

Bekende BABS

Getrouwd worden door een BNer? Deze Bekende Nederlanders voltrekken met liefde jullie huwelijk!

Lees ook welke 29 Bekende Nederlanders trouwambtenaar zijn.

Handfasting tijdens ceremonie bruiloft

Handfasting, ook wel handvasten genoemd, is een prachtige Keltische traditie.

In dit blog legt Ivonne uit hoe handfasting precies in z’n werk gaat in de praktijk. Ivonne is één van onze trouwambtenaren die ervaring heeft met handfasting.

trouwceremonie-handfasting

Cabaretier

Lachen, gieren, brullen tijdens jullie trouwceremonie? Dat kan! Met deze trouwambtenaren, die ook cabaretiers ziin, weet je heel zeker dat het niet saai wordt!

Zandceremonie

Bij het zand ritueel krijgt iedereen uit jullie gezin een eigen kleur zand. Om en om gieten jullie jullie zand in een mooie vaas of fles. Het zandritueel is een erg mooi ritueel voor samengestelde gezinnen die voortaan samen verder gaan. Het zand staat symbool voor het samensmelten van alle losse individuen tot 1 nieuw geheel.

Deze trouwambtenaren leiden graag een zand ceremonie!

ceremonie-bruiloft-zandritueel

Spirituele trouwceremonie

Zijn jullie allebei spiritueel? Cindy gebruikt kristallen om bepaalde krachten aan te wenden. Rosita is een Medium en kan overleden dierbaren een speciaal plekje geven in jullie trouwceremonie. En Coby kan voor een humanistische ceremonie zorgen.

Hier vind je al onze spirituele trouwambtenaren.

Honing ceremonie

Een prachtige Perzische traditie waarbij het bruidspaar elkaar honing laat proeven voor een zoet en gelukkig leven samen. Na jullie JA-woord doopt de bruidegom zijn pink in de honing waarna je als bruid de honing van zijn pink afsnoept en andersom!

BABS Mathieu heeft ervaring met de honingceremonie.

trouwceremonie-honingdippen

Magisch

Een trouwceremonie met een tikkeltje magie? Richard zorgt voor een magisch moment!

magische-trouwceremonie

Poëzie

Een trouwgedicht is een mooi moment tijdens jullie ceremonie en net even anders dan normaal. Sommige van onze trouwambtenaren kunnen prachtige trouwgedichten schrijven en voordragen. Moon heeft zelfs haar eigen poëzie bundel uitgebracht!

Kaarsen trouwceremonie

Als bruidspaar versmelt je 2 kaarsen. Jullie hebben allebei een eigen kaars die wordt aangestoken door je ouders of iemand anders uit je familie. Samen steken jullie met deze 2 kaarsen een grote nieuwe kaars aan. Twee vlammen worden samen één. Dit symboliseert het samenkomen van het bruidspaar en jullie families.

Trouwambtenaar Coby helpt jullie graag met een kaarsen ceremonie.

4. Ja woord uitspreken

Eigen geloften uitspreken

Als jullie jullie ceremonie nog persoonlijker willen maken is het uitspreken van jullie eigen geloften een hele bijzondere manier om te trouwen. Veel van onze trouwambtenaren helpen jullie graag met het schrijven van jullie eigen geloftes.

Lees ook deze 13 tips om eigen geloftes te schrijven.

5. Afhameren huwelijksvoltrekking

De BABS spreekt de officiële woorden uit: “Hierbij verklaar ik als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand dat jullie door het huwelijk aan elkaar zijn verbonden.”

Vervolgens volgt de klap met de hamer. Jullie kunnen ook met de trouwambtenaar afspreken dat jullie kinderen mogen afhameren!

6. De kus

Spreek van te voren met je partner af wát voor kus het wordt. Het zou jammer zijn als jij voor een keurig kusje op zijn wang gaat en hij voor een uitbundige zoen.

7. Ringen uitwisselen

Ring opwarmen ceremonie

Jullie trouwringen worden “opgewarmd” door jullie gasten. Iedereen houdt jullie ringen even vast en geeft een mooie wens mee aan de ringen. Op deze manier dragen al jullie dierbaren bij aan jullie huwelijksgeluk.

BABS Coby heeft ervaring met een ringwarming ceremonie.

Ring tattoo

Tegenwoordig zijn er steeds meer bruidsparen die kiezen voor een tattoo in plaats van ringen.

Betrek je (huis)dier

Een andere manier om jullie JA-woord extra bijzonder te maken is door jullie huisdier een rol te geven. Een hond kan bijvoorbeeld jullie ringen komen brengen. Het blijft natuurlijk wel een beetje spannend of jullie hond op het moment suprême ook wel echt luistert. Dus jullie moeten tegen een onverwacht moment kunnen.

Behalve jullie eigen hond kan je ook jullie ringen laten brengen door een uil of valk. Je moet maar durven!

8. Ondertekenen trouwakten

Ook tijdens het tekenen van de trouwakten mag mooie trouwmuziek niet ontbreken!

Getuigen ceremonie bruiloft

Het is de beurt aan jullie getuigen om in actie te komen!

Wil je weten wie er precies voor jullie mag getuigen? Lees dan ons blog met 29 vragen & antwoorden over getuigen op jullie bruiloft.

Trouwceremonie met kinderen

ceremonie-kinderen-bruiloft

Als jullie kinderen hebben willen jullie natuurlijk dat zij zich ook betrokken voelen bij de huwelijksvoltrekking. Dat kan door:

  • bloemenmeisje of bloemenjongen
  • ringdrager
  • als onderdeel van een zandceremonie
  • tekenen van een kinderakte

Lees hier meer over het betrekken van jullie kids bij jullie trouwceremonie.

9. Slotwoord ceremonie bruiloft

De trouwambtenaar zal de ceremonie afsluiten. Het officiële gedeelte zit erop!

Witte duiven op jullie bruiloft

Een iets minder spannende variant is het loslaten van een stelletje witte duiven tijdens jullie bruiloft.

10. Afsluiting trouwceremonie: Weg gaan bruidspaar

Encore: trouwmuziek

Als de huwelijksvoltrekking is afgelopen verlaat je als kersverse Mr & Mrs de trouwlocatie. Op naar de receptie om de bruidstaart aan te gaan snijden. Dat doen jullie natuurlijk onder luid applaus! Vaak wordt er ook trouwmuziek gespeeld. Wij hebben de mooiste trouwliedjes voor het weggaan op een rijtje gezet.

Strooien/blazen maar!

Jullie ceremoniemeester kan jullie gasten van te voren vragen om bellen te blazen zodat jullie door een haag van bubbels lopen. Bloemblaadjes en confetti zijn ook leuk. Wel even met de locatie overleggen of je bloemblaadjes, confetti of rijst mag strooien. Bij veel trouwlocaties is dit helaas niet toegestaan vanwege de tijd die het kost om alles weer op te ruimen na afloop.

Een alternatief zijn gevriesdroogde rozenblaadjes. Die mogen vaak wel. Let op dat rozenblaadjes lelijke vlekken kunnen veroorzaken op kleding of zelfs je bruidsjurk!

Bijzondere trouwceremonie: tot slot

Onderstaande ideeën passen niet bij een bepaald gedeelte van de trouwceremonie maar bij de gehele ceremonie.

Maak een trouwcirkel

In plaats van dat jullie gasten allemaal in keurige rijtje zitten laat je iedereen in een cirkel om jullie heen zitten. Dit maakt jullie trouwceremonie nog intiemer!

Live schilderij maken

Al een paar jaar een trend; laat jullie trouwceremonie vastleggen door een snel schilder. De live painter maakt tijdens jullie ceremonie een mooi schilderij van het bruidspaar en hun gasten. En je kan het schilderij meteen boven de bank hangen na jullie huwelijksreis!

Ken jij nog een ander mooi trouwritueel of geweldig idee? Laat het ons weten!

Meer praktische tips voor jullie bruiloft