Jullie ceremonie bestaat uit 10 stappen waarbij het JAwoord het allerbelangrijkste is. Het ja woord is tenslotte het moment waarop jij en je partner officieel tot man en vrouw worden verklaard! De trouwceremonie duurt meestal ongeveer een uur waarvan het Jawoord maar zo’n 5 minuten duurt.

Maar hoe gaat het JA-woord eigenlijk in z’n werk?

ja-woord-geven

Officiële tekst JAwoord

Na de speech van jullie trouwambtenaar volgt de officiële tekst:

Jullie zijn voor mij, ambtenaar van de burgerlijke stand verschenen, om, in tegenwoordigheid van ons allen te verklaren dat je bereid bent je aan de wettelijke verplichtingen te houden. Ik verzoek de aanstaande echtgenoten op te staan, elkaar de rechterhand te geven en mijn vraag te beantwoorden:

Verklaart u (naam) aan te nemen tot uw wettige echtgenote (naam partner) en belooft u getrouw alle plichten te zullen vervullen, die door de Wet aan de huwelijkse staat worden verbonden?

Wat is daarop uw antwoord?

Ja-woord geven

Daarop volgt een volmondig antwoord door de bruid/bruidegom:

Ja!

Je mag overigens ook “Ja, ik wil”, “Ja, héél graag” of iets anders ervan maken. Je moet echter duidelijk het woord JA zeggen!
Maak er ook geen grapje van door “Nee” te zeggen. Behalve dat je je partner een halve hartverzakking bezorgt zal de trouwambtenaar de trouwceremonie moeten afbreken om te kijken wat er aan de hand is. Wil je echt niet trouwen? Sta je onder druk? Of was het “slechts” een misplaatste grap. Zeg gewoon luid en duidelijk “JA” dus!

Vervolgens wendt de trouwambtenaar zich tot de andere partner:

Verklaart u ……… aan te nemen tot u wettige echtgenoot en belooft u getrouw alle plichten te zullen vervullen, die door de Wet aan de huwelijkse staat worden verbonden?

Wat is daarop uw antwoord?

Ook hierop volgt hopelijk een krachtig

Ja!

Vervolgens zegt de trouwambtenaar:

Als ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente (naam gemeente) verklaar ik, dat (naam) en (naam partner) vanaf dit moment door de echt aan elkaar zijn verbonden.

En op dat moment zijn jullie dus officieel GETROUWD!

jawoord-tekst

Hierna volgen dé KUS, het uitwisselen van de ringen en de afsluiting van de trouwceremonie.

Willen jullie jullie trouwceremonie nog bijzonderder maken? Overweeg dan een trouwambtenaar te kiezen die muziek kan maken, bekend is met handfasting, de zandceremonie of een ander mooi symbool/ritueel. Of laat je trouwen door een bekende BABS!

Meer praktische tips voor jullie bruiloft

WhatsApp WhatsApp Irene!