Gastblog geschreven door Ellie Norden

‘‘Ellie wat doe jij nou precies?’’

“Ben je trouwambtenaar van de burgerlijke stand?”
“Ben je babs?” “Werk je in het gemeentehuis”? “Ben je beëdigd?”
“Doe je alleen ceremonies?” Dit zijn vragen die ik heel vaak krijg als ik vertel dat ik zelfstandig trouwambtenaar ben.
Ik merk dat er heel veel onduidelijkheid over is. Wat is eigenlijk een trouwambtenaar? Wat zijn de verschillen en wat kun je allemaal kiezen?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar ook geen antwoorden op had voordat ik de cursusdag voor zelfstandig trouwambtenaren volgde. Ik had best wel wat gezocht op internet, maar de vragen bleven. Ik begreep gewoon niet goed wat de verschillen waren en welke opties er zijn. Zowel voor bruidsparen als voor trouwambtenaren.

Daarom heb ik het nog even voor jullie op een rijtje gezet.

Bij de gemeente werken buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand. Als je contact opneemt met een gemeente kun je vaak kiezen uit een aantal babsen die voor hen werken. Zij zijn beëdigd door de rechtbank en hebben een benoeming bij die gemeente. Zo’n buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand trouwt jullie dan in het gemeentehuis, of op een andere officiële trouwlocatie in die gemeente. Je betaalt daar een bepaald bedrag voor aan de gemeente. Afhankelijk van welke gemeente het is, de dag en de tijd. Ik heb niet zo’n benoeming bij een gemeente. ‘‘Waarom niet?’’ Omdat ik graag mijn eigen zaak wil runnen met mijn eigen gemaakte beslissingen, met bruidsparen die mij bewust hebben gekozen als trouwambtenaar!

Je kunt als bruidspaar ook een eigen trouwambtenaar kiezen die dan “babs voor een dag is”. Die term heb je misschien wel eens gehoord. Stel dat ik die trouwambtenaar zou zijn, word ik eenmalig voor jullie trouwdag benoemd bij die gemeente. De beëdiging vindt dan daarvoor al plaats in een bepaalde rechtbank, of is al eens eerder gedaan. (Een beëdiging is eenmalig en daarna geldig voor alle burgerlijke huwelijken die een trouwambtenaar doet.)
Je betaalt dan de gemeente leges en nog een extra bedrag voor de eenmalige benoeming van mij als babs. En je betaalt dan ook nog mijn kosten. Een vrij dure optie dus. Bovendien hebben niet alle gemeentes de optie om een babs voor een dag te benoemen.

Wat je dan als bruidspaar ook nog kunt kiezen is een ceremonieel trouwambtenaar.

Je kiest dan een trouwambtenaar helemaal naar jullie keuze. Misschien heb je gezocht op Instagram. Met mij als ceremonieel trouwambtenaar kun je alles naar wens organiseren. Waar je bij een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand vast zit aan locaties, tijden en dagen, kun je bij mij alles zelf kiezen. Dus de locatie (strand, tuin, tentje, bos, luchtballon, enz), de lengte van de ceremonie, de datum (alles is mogelijk; 26 december, de jaarwisseling enz) en de tijd ( dus ook ’s avonds bijvoorbeeld).
Het wettelijke deel zou je dan op een gratis dag van de gemeente kunnen doen. Bij de meeste gemeenten is dit op maandag. Je neemt dan je getuigen mee en ondertekent de akte. Daarmee is je huwelijk wettelijk geldig. Tijdens de ceremonie (op een andere- of dezelfde dag) maken we er dan een persoonlijke, warme ceremonie van. Helemaal naar jullie wens. Inclusief een moment van ondertekening van een akte met de rol van jullie getuigen. En het moment van jullie (persoonlijke) beloftes en de ringen.  Bij deze optie betaal je dus alleen je zelf gekozen trouwambtenaar.

Best ingewikkeld he?

Misschien ben je me al lang kwijt in dit verhaal. En dat begrijp ik best. Ik heb het zelf ook eerst een paar keer moeten horen voor ik het begreep.
Maar als je dit stukje goed begrijpt kun je beter kiezen wat uiteindelijk het beste bij jullie past.

Wil je hier graag iets meer over weten?

Dan kun je altijd contact met me opnemen via het contactformulier.
En je bent altijd welkom voor een kennismakingsgesprek. Die is geheel vrijblijvend en gratis!

WhatsApp WhatsApp Irene!