Je bruiloft is een hele bijzondere dag die je nog lang zal herinneren. Wellicht heb je al een ceremoniespreker op het oog die het woord zal voeren, bijvoorbeeld tijdens de trouwplechtigheid (naast de trouwambtenaar van de gemeente) en wellicht tijdens de toast op het receptie?

Maar niet iedereen heeft iemand in zijn kennissenkring die van nature goed en leuk kan spreken en ook nog eens dicht bij jullie als bruidspaar staat. Een ceremoniespreker kan dan een optie zijn. De ceremoniespreker ‘interviewt’ jullie hoe jullie de trouwceremonie voor jullie zien, waar jullie wel en niet bij stil willen staan, of er nog mensen moeten worden genoemd – een recent overleden opa of oma – of dat juist kinderen op de een of andere manier moeten worden betrokken bij de ceremonie (bijvoorbeeld door het tekenen van een ‘kinderakte’). Ook stelt de ceremoniespreker 100 en 1 vragen om te achterhalen wie jullie zijn, wat jullie toekomstplannen zijn en hoe jullie elkaar hebben leren kennen en natuurlijk waarom jullie willen trouwen. Op deze manier kan de ceremoniespreker (vaak ook een ceremoniespreekster, maar voor de eenvoud in dit artikel hanteren we ceremoniespreker om beide geslachten aan te geven) een mooi verhaal over jullie vertellen tijdens jullie trouwdag!

Het mooiste compliment dat een ceremoniespreker kan krijgen na een mooie trouwplechtigheid is de vraag van gasten of hij/zij het bruidspaar soms kent omdat hij/zij zo mooi over het bruidspaar wist te vertellen!

Voordelen van een ceremoniespreker inhuren

 1. Je weet zeker dat het een professioneel geleide ceremonie wordt, precies op de manier die jij wilt!
 2. Je belast niemand uit je omgeving er mee, zeker geen mensen met plankenkoorts
 3. Het kan ook een goede uitkomst zijn als je bang bent dat het aanwijzen van een ceremoniespreker tot scheve gezichten binnen de families leidt
 4. Het is een leuke verassing voor je gasten als zij wellicht ook nog iets nieuws horen over jullie

Wat kost een ceremoniespreker?

Iedereen kan ceremoniespreker zijn, dus het hoeft je in principe niets te kosten, behalve misschien de kosten voor een bedankje als je een goede vrind(in) vraagt om als ceremoniespreker te spreken op je trouwdag. Je kan er echter ook voor kiezen een professionele ceremoniespreker in te huren. Een professionele ceremoniespreker kost gemiddeld rond de €700, en huur je al vanaf ongeveer €300 voor de goedkopere ceremoniesprekers. Alle ceremoniesprekers op deze site zijn officiële trouwambtenaren die bij een gemeente Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) zijn. Dat betekent dat ze al (heel) veel ervaring hebben met het spreken op bruiloften en al heel veel huwelijken hebben gesloten.

Het zijn zelfstandig trouwambtenaren, wat betekent dat ze niet alleen voor hun eigen gemeente huwelijken sluiten, maar ook daarbuiten. Ze worden dan als trouwambtenaar op 1 dag benoemd in de gemeente waar jullie willen trouwen. Je kan er dus voor kiezen om de ceremoniespreker ook het officiele ja-woord te laten vragen en officieel het huwelijk te sluiten! Maar je kan er ook voor kiezen om de ceremoniespreker naast de gemeentelijke trouwambtenaar te laten spreken: je hebt dan geen benoeming van de gemeente nodig, wat handig is omdat het kosten scheelt en niet elke gemeente een trouwambtenaar voor 1 dag toestaat.

Een ceremoniespreker vinden

Een ceremoniespreker inhuren is heel eenvoudig met behulp van AlleTrouwambtenaren.nl. We hebben een mooi overzicht van alle ceremoniesprekers gemaakt. Daarnaast zijn er een aantal filters, zodat je makkelijk kan zoeken:

 • Geslacht: als je juist op zoek bent naar een mannelijke of vrouwelijke ceremoniespreker!
 • Prijs van de ceremoniespreker: want het moet natuurlijk wel in je budget passen
 • Beschikbaarheid van de ceremoniespreker: de meeste ceremoniesprekers werken door heel Nederland, ongeacht hun woonplaats.
 • Stijl van de ceremoniespreker: zoek je een humoristische ceremoniespreker, een traditionele ceremoniespreker, een (in)formele ceremoniespreker, een enthousiaste ceremoniespreker, gezellige ceremoniespreker, moderne ceremoniespreker, ontspannen ceremoniespreker, romantische ceremoniespreker, vrolijke ceremoniespreker of wat dan ook? Ze zijn er allemaal en nog meer stijlen voor alle voorkeuren!
 • Talen die de ceremoniespreker spreekt. Wil je een ceremonie in het Engels? Of wil je een Franssprekende ceremoniespreker? Ook ceremoniesprekers die Duits, Spaans, Italiaans en een rits aan exotischere talen zoals Oekraïns, Portugees, Catalaans, Russische of Zweeds spreken zijn beschikbaar. Er zijn ook dialecten, zoals Fries en Limburgs die door sommige ceremoniesprekers kunnen worden gesproken!
 • Ceremoniesprekers met buitenland ervaring: ga je in het buitenland trouwen? De ceremoniesprekers maken het extra officieel met hun prachtige toga’s en er zijn verschillende ceremoniesprekers die (specifieke) buitenlandervaring hebben met het sluiten van huwelijken in bijvoorbeeld Frankrijk, Italië en Spanje.
 • Wil je een trouwambtenaar die uit de buurt komt? Als je filtert op de ‘Standplaats’, dan kom je de ’thuisprovincie’ van de trouwambtenaren tegen, zodat je zeker weet dat je een BABS uit jouw buurt kan vinden!

Goed om te weten: elke trouwambtenaar heeft wel een manier om kinderen te betrekken bij een ceremonie. Daarnaast vinden alle trouwambtenaren op onze site het ook leuk om homohuwelijken te sluiten!

 

WhatsApp WhatsApp Irene!