Ben je op zoek naar een trouwambtenaar of ceremoniespreker in de gemeente Kampen omdat je gaat trouwen en de trouwlocatie van je bruiloft in Kampen is? In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen. Klik op een onderwerp om er direct naar toe te gaan.

 1. Wie kan trouwambtenaar (voor 1 dag) zijn voor mijn bruiloft in Kampen?
 2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Kampen?
 3. Welke zelfstandig trouwambtenaren komen uit de regio Kampen?
 4. Kosten voor het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar
 5. Gemeentelijke kosten voor het benoemen van iemand tot BABS voor 1 dag in Kampen
 6. Beschikbare reguliere trouwambtenaren (in dienst van de gemeente Kampen)
 7. Kosten gemeentelijke leges (inclusief gemeentelijke BABS) in Kampen
 8. Tips: hoe vind ik de perfecte BABS op deze site?

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Kampen

1. BABS voor 1 dag: wie kan je trouwambtenaar in Kampen worden?

Er zijn drie mogelijkheden om een trouwambtenaar in Kampen te vinden:

 • Standaard: via de gemeente Kampen een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) kiezen
 • Bijzonder: een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) inhuren
 • Een bekende als BABS voor 1 dag laten benoemen

De standaard BABS van de gemeente wordt betaald door de gemeente uit de leges (kosten) die je de gemeente moet betalen om officieel te mogen trouwen. Een zelfstandig trouwambtenaar huur je zelf in en wordt vervolgens benoemd voor 1 dag bij de gemeente waar je gaat trouwen, bijvoorbeeld Kampen. Je kan in sommige gevallen ook iemand uit je eigen omgeving voor 1 dag tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand laten beëdigen en benoemen, hier zijn wel de hoogste kosten aan verbonden. Lees hier meer over hoe je iemand uit je omgeving precies BABS voor 1 dag kan laten worden.

Tussendoortje: een ceremoniespreker in Kampen

Wellicht raak je in de war door de termen ceremoniespreker en trouwambtenaar (en ceremoniemeester). We leggen ze graag uit, zodat je weet wie je precies inhuurt voor wat 🙂 Een ceremoniespreker is immers iets anders dan een BABS, of kan dat in elk geval zijn. Een zelfstandige trouwambtenaar is vrijwel altijd ook de ceremoniespreker, hoewel hij of zij ook anderen tijdens de ceremonie aan het woord kan laten. Denk bijvoorbeeld aan de ouders van het bruidspaar of de getuigen of een gezamelijke vriend(in). Maar daarnaast is de trouwambtenaar ook officieel bij machte om het huwelijk te sluiten. Een ceremoniespreker zal ook de gehele ceremonie voor zijn of haar rekening houden (wederom met ruimte voor andere personen om ook te spreken), maar heeft niet de bevoegdheid om een officieel huwelijk te sluiten en zal dit stukje dus moeten overlaten aan een officiële zelfstandig trouwambtenaar of een trouwambtenaar van de gemeente (tenzij het bruidspaar al eerder officieel op het stadhuis zijn getrouwd). De ceremoniemeester ten slotte, is meer een 'regelneef' of 'regeltante', zoals een weddingplanner dat ook doet. Hoewel de ceremoniemeester ook een groter gedeelte van de ceremonie voor zijn of haar rekening kan nemen bestaat de rol van de ceremoniemeester er vaak uit om de ceremonie te openen en af te sluiten, praktische zaken met de gasten te delen ("gelieve na de ceremonie geen rij te vormen, het bruidspaar komt vanzelf bij u langs", etc) en contact te hebben met de verschillende leveranciers rond de ceremonie (denk aan de bar, artiesten of muzikanten, fotograaf of videograaf, locatiemanager, etc.)

 

2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Kampen

Omdat je de gemeentelijke leges sowieso betaalt is het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar duurder, waarom zou je het dan doen?

 1. Meer keuze. Het aantal trouwambtenaren in Kampen is beperkt en van elke trouwambtenaar is niet heel veel informatie beschikbaar. Op deze site en het internet presenteren alle zelfstandig trouwambtenaren zich. Een eerste vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek om te ontdekken of er een klik is tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar behoort tot de mogelijkheden. Zo is het makkelijker om een trouwambtenaar te vinden die een perfecte match is met jullie persoonlijkheden en de sfeer die je op de bruiloft wil hebben.
 2. Meer maatwerk. Een gedeelte van de toespraak en trouwceremonie in het Engels? Een kindvriendelijke ceremonie? Een ceremonie in het buitenland of op een bijzondere plek? De zelfstandige BABS maakt het mogelijk en heeft veel flexibiliteit – binnen de grenzen van de wet – om de trouwceremonie van jullie bruiloft naar jullie wensen vorm te geven.
 3. Persoonlijker. Een gemeentelijke trouwambtenaar van de burgerlijke stand kan meestal minder persoonlijke aandacht besteden aan een bruidspaar, meestal blijft het bij een gesprek van een uur. Een zelfstandige trouwambtenaar heeft vaak meerdere gesprekken met het bruidspaar – en eventueel jullie getuigen, ouders of vrienden als je dat zou willen – zodat de toespraak jullie letterlijk op het lijf geschreven is en wellicht ook voor jullie verrassingen bevat!

3. Zelfstandig trouwambtenaar in Kampen

Hieronder zie je de profielen van zelfstandige trouwambtenaren en ceremoniesprekers die in de regio Kampen woonachtig zijn, mocht je een trouwambtenaar zoeken die uit de buurt van jouw trouwlocatie komt. Alle trouwambtenaren uit Overijssel kan je in dit artikel vinden.

Vrijwel alle zelfstandig trouwambtenaren zijn beschikbaar om bruidsparen te trouwen in alle provincies van Kampen en zelf daarbuiten! Wil je een overzicht zien van alle trouwambtenaren die beschikbaar zijn in Kampen? Bekijk ze hier.

4. Wat kost het om een Zelfstandig BABS in Kampen in te huren?

De kosten voor het inhuren van een zelfstandig Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Kampen verschillen behoorlijk: alles tussen €500 en €1,500 komt regelmatig voor, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Gemiddeld zal je rond de €850 kwijt zijn. Lees hier meer over de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar.

Als de extra kosten van een zelfstandig trouwambtenaar buiten je budget vallen, kan je overwegen eerder gratis op het stadhuis van Kampen te trouwen en vervolgens de zelfstandig trouwambtenaar in te huren voor de trouwceremonie op jullie bruiloft. Je bespaart daarmee de kosten van het voor 1 dag benoemen van de zelfstandig trouwambtenaar in Kampen en (grotendeels) de gemeentelijke leges voor het trouwen op je trouwlocatie. Nadeel: de officiële trouwdatum is een andere dan je feestdatum, maar op je bruiloft zal niemand daar iets van merken tijdens de trouwceremonie!

Als je iemand uit je omgeving tot BABS voor 1 dag wil laten benoemen ben je nog iets duurder uit omdat deze niet alleen door de gemeente Kampen benoemd moet worden, maar ook nog door de rechtbank moet worden beëdigd, terwijl professionele zelfstandige trouwambtenaren dit al zijn omdat ze voor een andere gemeente als reguliere trouwambtenaar werken.

5. Kosten benoemen trouwambtenaar voor 1 dag in Kampen

Ook aan de benoeming voor het worden van een trouwambtenaar voor 1 dag hangen kosten. Deze verschillen per gemeente en de meeste gemeenten maken onderscheid tussen twee gevallen (de gemeente Kampen lijkt dat ook te doen):

 • de BABS voor 1 dag is werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals vrijwel alle zelfstandige trouwambtenaren)
 • de BABS voor 1 dag is niet werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals je beste vriendin, oom, moeder, broer etc.)

Het is ook mogelijk om uw huwelijk door een trouwambtenaar van buiten de gemeente Kampen te laten voltrekken. Dit kan alleen op aanvraag en als die persoon al een geldige aanstelling als trouwambtenaar bij een andere gemeente heeft.

Bron.

6. Reguliere trouwambtenaren in Kampen

De trouwambtenaar, officieel Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS), speelt een belangrijke rol bij de huwelijksvoltrekking. Het is dan ook fijn als het klikt met het bruidspaar. Zo kan hij of zij er een onvergetelijke gebeurtenis van maken. 

Op dit moment zijn er in de gemeente Kampen zes ambtenaren van de burgerlijke stand. Als u besluit om in de gemeente Kampen te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, mag u zelf een ambtenaar van de burgerlijke stand kiezen. Het lukt niet altijd om aan uw voorkeur te voldoen. U kunt daarom ook een andere trouwambtenaar toegewezen krijgen. In de gemeente Kampen worden geen familieleden of andere personen van buitenaf benoemd voor een incidentele huwelijksvoltrekking. De reguliere rouwambtenaren van de gemeente Kampen zijn hier te vinden.

7. Wat kost trouwen (inclusief gemeentelijke trouwambtenaar) in Kampen?

De kosten voor de gemeentelijke trouwambtenaar zijn onderdeel van de trouwkosten (leges) die je de gemeente betaalt als je wilt trouwen in Kampen. Deze zijn als volgt, en ook deze (kunnen) jaarlijks worden aangepast door de gemeente Kampen. Onthoud dat je deze kosten ook betaalt als je een zelfstandig trouwambtenaar inhuurt.

Gratis trouwen in Kampen

 • Een kosteloos huwelijk of partnerschapsregistratie is alleen mogelijk als één van de partners is ingeschreven in de Basisregistratie personen van de gemeente Kampen.
 • Daarnaast moet u in het bezit zijn van een Meedoenbon.
 • Een Meedoenbon kunt u aanvragen bij de balie inkomen en zorg in het stadhuis als uw netto-inkomen maximaal 10% boven bijstandsniveau ligt.

Goedkoop trouwen in Kampen:

 • administratieve verbintenis (spreekkamer) / verkorte ceremonie: €112

Kosten trouwen in Kampen:

 • ceremonie maandag-donderdagmiddag: € 265
 • ceremonie zaterdag, zondag, goede vrijdag: € 589

Bron.

8. Hoe zoek je naar de perfecte BABS op AlleTrouwambtenaren?

In het overzicht van alle trouwambtenaren staan aan de linkerkant van het scherm een aantal handige filters. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar alle vrouwelijke trouwambtenaren of naar alle mannelijke trouwambtenaren. Ook kan je zoeken naar de stijl van de desbetreffende trouwambtenaar, bijvoorbeeld humoristisch, ingetogen, enthousiast, interactief, romantisch, modern, traditioneel of informeel.

Goed om te weten is dat bovendien elke Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand de mogelijkheid biedt voor een kindvriendelijke ceremonie. Dat betekent dat trouwambtenaren eventuele kinderen van het bruidspaar een rol kunnen geven in de trouwceremonie en ze bijvoorbeeld bij sommige trouwambtenaren een kinderakte krijgen die ze zelf mogen ondertekenen. Daarnaast sluiten alle trouwambtenaren op deze site met veel plezier een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht! Geen weigerambtenaren hier, sterker nog, onze trouwambtenaren zijn er dol op, het belangrijkste is dat de liefde wordt gevierd!

Heb je een bruiloft in het buitenland? Veel gaan graag met je mee en trouwen in het buitenland! Zit er een internationaal element in jullie huwelijk of zijn er gasten uit het buitenland die geen NKampenrlands spreken? Veel trouwambtenaren kunnen het ja-woord of zelfs de hele ceremonie ook in andere talen Kampen. Veel voorkomende talen zijn natuurlijk Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans, maar ook de meer exotische talen zoals Zweeds, Russisch en zelfs Oekraïens!

WhatsApp WhatsApp Irene!