Ben je op zoek naar een trouwambtenaar of ceremoniespreker in de gemeente Lelystad omdat je gaat trouwen en de trouwlocatie van je bruiloft in Lelystad is? In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen. Klik op een onderwerp om er direct naar toe te gaan.

 1. Wie kan trouwambtenaar (voor 1 dag) zijn voor mijn bruiloft in Lelystad?
 2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Lelystad?
 3. Welke zelfstandig trouwambtenaren komen uit de regio Lelystad?
 4. Kosten voor het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar
 5. Gemeentelijke kosten voor het benoemen van iemand tot BABS voor 1 dag in Lelystad
 6. Beschikbare reguliere trouwambtenaren (in dienst van de gemeente Lelystad)
 7. Kosten gemeentelijke leges (inclusief gemeentelijke BABS) in Lelystad
 8. Tips: hoe vind ik de perfecte BABS op deze site?

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Lelystad

Tussendoortje: een ceremoniespreker in Lelystad

Wellicht raak je in de war door de termen ceremoniespreker en trouwambtenaar (en ceremoniemeester). We leggen ze graag uit, zodat je weet wie je precies inhuurt voor wat 🙂 Een ceremoniespreker is immers iets anders dan een BABS, of kan dat in elk geval zijn. Een zelfstandige trouwambtenaar is vrijwel altijd ook de ceremoniespreker, hoewel hij of zij ook anderen tijdens de ceremonie aan het woord kan laten. Denk bijvoorbeeld aan de ouders van het bruidspaar of de getuigen of een gezamelijke vriend(in). Maar daarnaast is de trouwambtenaar ook officieel bij machte om het huwelijk te sluiten. Een ceremoniespreker zal ook de gehele ceremonie voor zijn of haar rekening houden (wederom met ruimte voor andere personen om ook te spreken), maar heeft niet de bevoegdheid om een officieel huwelijk te sluiten en zal dit stukje dus moeten overlaten aan een officiële zelfstandig trouwambtenaar of een trouwambtenaar van de gemeente (tenzij het bruidspaar al eerder officieel op het stadhuis zijn getrouwd). De ceremoniemeester ten slotte, is meer een 'regelneef' of 'regeltante', zoals een weddingplanner dat ook doet. Hoewel de ceremoniemeester ook een groter gedeelte van de ceremonie voor zijn of haar rekening kan nemen bestaat de rol van de ceremoniemeester er vaak uit om de ceremonie te openen en af te sluiten, praktische zaken met de gasten te delen ("gelieve na de ceremonie geen rij te vormen, het bruidspaar komt vanzelf bij u langs", etc) en contact te hebben met de verschillende leveranciers rond de ceremonie (denk aan de bar, artiesten of muzikanten, fotograaf of videograaf, locatiemanager, etc.)

 

1. BABS voor 1 dag: wie kan je trouwambtenaar in Lelystad worden?

Er zijn drie mogelijkheden om een trouwambtenaar in Lelystad te vinden:

 • Standaard: via de gemeente Lelystad een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) kiezen
 • Bijzonder: een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) inhuren
 • Een bekende als BABS voor 1 dag laten benoemen

De standaard BABS van de gemeente wordt betaald door de gemeente uit de leges (kosten) die je de gemeente moet betalen om officieel te mogen trouwen. Een zelfstandig trouwambtenaar huur je zelf in en wordt vervolgens benoemd voor 1 dag bij de gemeente waar je gaat trouwen, bijvoorbeeld Lelystad. Je kan in sommige gevallen ook iemand uit je eigen omgeving voor 1 dag tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand laten beëdigen en benoemen, hier zijn wel de hoogste kosten aan verbonden. Lees hier meer over hoe je iemand uit je omgeving precies BABS voor 1 dag kan laten worden.

2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Lelystad

Omdat je de gemeentelijke leges sowieso betaalt is het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar duurder, waarom zou je het dan doen?

 1. Meer keuze. Het aantal trouwambtenaren in Lelystad is beperkt en van elke trouwambtenaar is niet heel veel informatie beschikbaar. Op deze site en het internet presenteren alle zelfstandig trouwambtenaren zich. Een eerste vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek om te ontdekken of er een klik is tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar behoort tot de mogelijkheden. Zo is het makkelijker om een trouwambtenaar te vinden die een perfecte match is met jullie persoonlijkheden en de sfeer die je op de bruiloft wil hebben.
 2. Meer maatwerk. Een gedeelte van de toespraak en trouwceremonie in het Engels? Een kindvriendelijke ceremonie? Een ceremonie in het buitenland of op een bijzondere plek? De zelfstandige BABS maakt het mogelijk en heeft veel flexibiliteit – binnen de grenzen van de wet – om de trouwceremonie van jullie bruiloft naar jullie wensen vorm te geven.
 3. Persoonlijker. Een gemeentelijke trouwambtenaar van de burgerlijke stand kan meestal minder persoonlijke aandacht besteden aan een bruidspaar, meestal blijft het bij een gesprek van een uur. Een zelfstandige trouwambtenaar heeft vaak meerdere gesprekken met het bruidspaar – en eventueel jullie getuigen, ouders of vrienden als je dat zou willen – zodat de toespraak jullie letterlijk op het lijf geschreven is en wellicht ook voor jullie verrassingen bevat!

3. Zelfstandig trouwambtenaar in Lelystad

Hieronder zie je de profielen van zelfstandige trouwambtenaren en ceremoniesprekers die in de regio Lelystad woonachtig zijn, mocht je een trouwambtenaar zoeken die uit de buurt van jouw trouwlocatie komt. Alle trouwambtenaren uit Flevoland kan je in dit artikel vinden.

Vrijwel alle zelfstandig trouwambtenaren zijn beschikbaar om bruidsparen te trouwen in alle provincies van Nederland en zelf daarbuiten! Wil je een overzicht zien van alle trouwambtenaren die beschikbaar zijn in Lelystad? Bekijk ze hier.

4. Wat kost het om een Zelfstandige BABS in Lelystad in te huren?

De kosten voor het inhuren van een zelfstandig Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Lelystad verschillen behoorlijk: alles tussen €500 en €1,500 komt regelmatig voor, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Gemiddeld zal je rond de €850 kwijt zijn. Lees hier meer over de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar.

Als de extra kosten van een zelfstandig trouwambtenaar buiten je budget vallen, kan je overwegen eerder gratis op het stadhuis van Lelystad te trouwen en vervolgens de zelfstandig trouwambtenaar in te huren voor de trouwceremonie op jullie bruiloft. Je bespaart daarmee de kosten van het voor 1 dag benoemen van de zelfstandig trouwambtenaar in Lelystad en (grotendeels) de gemeentelijke leges voor het trouwen op je trouwlocatie. Nadeel: de officiële trouwdatum is een andere dan je feestdatum, maar op je bruiloft zal niemand daar iets van merken tijdens de trouwceremonie!

Als je iemand uit je omgeving tot BABS voor 1 dag wil laten benoemen ben je nog iets duurder uit omdat deze niet alleen door de gemeente Lelystad benoemd moet worden, maar ook nog door de rechtbank moet worden beëdigd, terwijl professionele zelfstandige trouwambtenaren dit al zijn omdat ze voor een andere gemeente als reguliere trouwambtenaar werken.

5. Kosten benoemen trouwambtenaar voor 1 dag in Lelystad

Ook aan de benoeming voor het worden van een trouwambtenaar voor 1 dag hangen kosten. Deze verschillen per gemeente en de meeste gemeenten maken onderscheid tussen twee gevallen (de gemeente Lelystad lijkt dat niet te doen):

 • de BABS voor 1 dag is werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals vrijwel alle zelfstandige trouwambtenaren)
 • de BABS voor 1 dag is niet werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals je beste vriendin, oom, moeder, broer etc.)

Voor de gemeente Lelystad geld het volgende tarief:

 • Aanwijzing Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand: €116. Bron.

6. Reguliere trouwambtenaren in Lelystad

De trouwambtenaar, officieel Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS), speelt een belangrijke rol bij de huwelijksvoltrekking. Het is dan ook fijn als het klikt met het bruidspaar. Zo kan hij of zij er een onvergetelijke gebeurtenis van maken.

De gemeente Lelystad beschikt over een enthousiast team van trouwambtenaren. Ieder van ons geeft op geheel eigen wijze vorm en inhoud aan de huwelijksceremonie. In alle gevallen proberen we zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de persoonlijke wensen en ideeën die het bruidspaar heeft over de ceremonie. Op basis van beschikbaarheid wordt de planning van de trouwambtenaren geregeld. U kunt bij de ondertrouw wel een voorkeur uitspreken. De gemeente Lelystad laat alleen huwelijken voltrekken door eigen trouwambtenaren, dan wel trouwambtenaren die in een andere gemeente benoemd zijn en door de rechtbank beëdigd zijn. Het is ook mogelijk om in overleg met de trouwambtenaar andere mensen het woord te geven voor een extra persoonlijk tintje.

Ongeveer twee weken voordat het huwelijk plaats vindt, neemt de trouwambtenaar contact met u op om een afspraak te maken voor een kennismakingsbezoek. De eventuele bijzonderheden kunnen ook telefonisch besproken worden. Tijdens de kennismaking bespreken we de officiële gang van zaken en krijgen we een indruk van elkaar. We nemen met elkaar door wat u kunt verwachten tijdens de huwelijksvoltrekking, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. In dit gesprek kunt u ook uw persoonlijke bijzonderheden en wensen kenbaar maken. Bijvoorbeeld een gedicht voorlezen of kinderen betrekken bij de ceremonie. Hier stellen de reguliere trouwambtenaren uit Lelystad zich aan u voor.

7. Wat kost trouwen (inclusief gemeentelijke trouwambtenaar) in Lelystad?

De kosten voor de gemeentelijke trouwambtenaar zijn onderdeel van de trouwkosten (leges) die je de gemeente betaalt als je wilt trouwen in Lelystad. Deze zijn als volgt, en ook deze (kunnen) jaarlijks worden aangepast door de gemeente Lelystad. Onthoud dat je deze kosten ook betaalt als je een zelfstandig trouwambtenaar inhuurt.

Gratis trouwen in Lelystad

Inwoners van Lelystad die in aanmerking komen voor de kwijtschelding gemeentebelastingen of vallen onder het minimabeleid, kunnen kosteloos trouwen op dinsdag om 09.00 uur met een volwaardig ceremonie in de trouwzaal. Een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand zal dit huwelijk voltrekken. Inwoners van Lelystad die niet in aanmerking komen voor de kwijtschelding gemeentebelastingen of vallen onder het minimabeleid, kunnen kosteloos trouwen op maandag 09.00 uur met een korte zakelijke ceremonie van maximaal 15 minuten in de kleine trouwkamer met maximaal 6 personen. Een ambtenaar van de burgerlijke stand zal dit huwelijk voltrekken.

Kosten trouwen in Lelystad:

 • Huwelijk of geregistreerd partnerschap in het Stadhuis, of in ieder ander aangewezen trouwlocatie niet zijnde een schip van maandag t/m vrijdag: € 376
 • Huwelijk of geregistreerd partnerschap op een aangewezen schip aan wal van maandag t/m vrijdag: € 376
 • Huwelijk of geregistreerd partnerschap op een aangewezen schip op zee 1 dagdeel van maandag t/m vrijdag: € 495
 • Huwelijk of geregistreerd partnerschap op een aangewezen schip op zee 2 dagdelen van maandag t/m vrijdag: € 614
 • Zaterdagtoeslag: € 69

Bron.

8. Hoe zoek je naar de perfecte BABS op AlleTrouwambtenaren?

In het overzicht vanalle trouwambtenaren staan aan de linkerkant van het scherm een aantal handige filters. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar allevrouwelijke trouwambtenaren of naar allemannelijke trouwambtenaren. Ook kan je zoeken naar de stijl van de desbetreffende trouwambtenaar, bijvoorbeeld humoristisch, ingetogen, enthousiast, interactief, romantisch, modern, traditioneel of informeel.

Goed om te weten is dat bovendien elke Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand de mogelijkheid biedt voor een kindvriendelijke ceremonie. Dat betekent dat trouwambtenaren eventuele kinderen van het bruidspaar een rol kunnen geven in de trouwceremonie en ze bijvoorbeeld bij sommige trouwambtenaren een kinderakte krijgen die ze zelf mogen ondertekenen. Daarnaast sluiten alle trouwambtenaren op deze site met veel plezier een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht! Geen weigerambtenaren hier, sterker nog, onze trouwambtenaren zijn er dol op, het belangrijkste is dat de liefde wordt gevierd!

Heb je een bruiloft in het buitenland? Veel gaan graag met je mee entrouwen in het buitenland! Zit er een internationaal element in jullie huwelijk of zijn er gasten uit het buitenland die geen Nederlands spreken? Veel trouwambtenaren kunnen het ja-woord of zelfs de hele ceremonie ook in andere talen Lelystad. Veel voorkomende talen zijn natuurlijkEngels,Duits,Frans,Spaans enItaliaans, maar ook de meer exotische talen zoals Zweeds, Russisch en zelfs Oekraïens!

WhatsApp WhatsApp Irene!