Ben je op zoek naar een trouwambtenaar of ceremoniespreker in de gemeente Smallingerland (Boornbergum, Drachten, Opeinde, Oudega) omdat je gaat trouwen en de trouwlocatie van je bruiloft in Smallingerland is? In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen. Klik op een onderwerp om er direct naar toe te gaan.

 1. Wie kan trouwambtenaar (voor 1 dag) zijn voor mijn bruiloft in Smallingerland?
 2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Smallingerland?
 3. Welke zelfstandig trouwambtenaren komen uit de regio Smallingerland?
 4. Kosten voor het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar
 5. Gemeentelijke kosten voor het benoemen van iemand tot BABS voor 1 dag in Smallingerland
 6. Beschikbare reguliere trouwambtenaren (in dienst van de gemeente Smallingerland)
 7. Kosten gemeentelijke leges (inclusief gemeentelijke BABS) in Smallingerland
 8. Tips: hoe vind ik de perfecte BABS op deze site?

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Drachten - Smallingerland

1. BABS voor 1 dag: wie kan je trouwambtenaar in Smallingerland worden?

Er zijn drie mogelijkheden om een trouwambtenaar in Smallingerland (Boornbergum, Drachten, Opeinde, Oudega) te vinden:

 • Standaard: via de gemeente Smallingerland een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) kiezen
 • Bijzonder: een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) inhuren
 • Een bekende als BABS voor 1 dag laten benoemen

De standaard BABS van de gemeente wordt betaald door de gemeente uit de leges (kosten) die je de gemeente moet betalen om officieel te mogen trouwen. Een zelfstandig trouwambtenaar huur je zelf in en wordt vervolgens benoemd voor 1 dag bij de gemeente waar je gaat trouwen, bijvoorbeeld Smallingerland (Boornbergum, Drachten, Opeinde, Oudega). Je kan in sommige gevallen ook iemand uit je eigen omgeving voor 1 dag tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand laten beëdigen en benoemen, hier zijn wel de hoogste kosten aan verbonden. Lees hier meer over hoe je iemand uit je omgeving precies BABS voor 1 dag kan laten worden.

Tussendoortje: een ceremoniespreker in Smallingerland

Wellicht raak je in de war door de termen ceremoniespreker en trouwambtenaar (en ceremoniemeester). We leggen ze graag uit, zodat je weet wie je precies inhuurt voor wat 🙂 Een ceremoniespreker is immers iets anders dan een BABS, of kan dat in elk geval zijn. Een zelfstandige trouwambtenaar is vrijwel altijd ook de ceremoniespreker, hoewel hij of zij ook anderen tijdens de ceremonie aan het woord kan laten. Denk bijvoorbeeld aan de ouders van het bruidspaar of de getuigen of een gezamelijke vriend(in). Maar daarnaast is de trouwambtenaar ook officieel bij machte om het huwelijk te sluiten. Een ceremoniespreker zal ook de gehele ceremonie voor zijn of haar rekening houden (wederom met ruimte voor andere personen om ook te spreken), maar heeft niet de bevoegdheid om een officieel huwelijk te sluiten en zal dit stukje dus moeten overlaten aan een officiële zelfstandig trouwambtenaar of een trouwambtenaar van de gemeente (tenzij het bruidspaar al eerder officieel op het stadhuis zijn getrouwd). De ceremoniemeester ten slotte, is meer een 'regelneef' of 'regeltante', zoals een weddingplanner dat ook doet. Hoewel de ceremoniemeester ook een groter gedeelte van de ceremonie voor zijn of haar rekening kan nemen bestaat de rol van de ceremoniemeester er vaak uit om de ceremonie te openen en af te sluiten, praktische zaken met de gasten te delen ("gelieve na de ceremonie geen rij te vormen, het bruidspaar komt vanzelf bij u langs", etc) en contact te hebben met de verschillende leveranciers rond de ceremonie (denk aan de bar, artiesten of muzikanten, fotograaf of videograaf, locatiemanager, etc.)

 

2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Smallingerland

Omdat je de gemeentelijke leges sowieso betaalt is het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar duurder, waarom zou je het dan doen?

 1. Meer keuze. Het aantal trouwambtenaren in Smallingerland (Boornbergum, Drachten, Opeinde, Oudega) is beperkt en van elke trouwambtenaar is niet heel veel informatie beschikbaar. Op deze site en het internet presenteren alle zelfstandig trouwambtenaren zich. Een eerste vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek om te ontdekken of er een klik is tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar behoort tot de mogelijkheden. Zo is het makkelijker om een trouwambtenaar te vinden die een perfecte match is met jullie persoonlijkheden en de sfeer die je op de bruiloft wil hebben.
 2. Meer maatwerk. Een gedeelte van de toespraak en trouwceremonie in het Engels? Een kindvriendelijke ceremonie? Een ceremonie in het buitenland of op een bijzondere plek? De zelfstandige BABS maakt het mogelijk en heeft veel flexibiliteit – binnen de grenzen van de wet – om de trouwceremonie van jullie bruiloft naar jullie wensen vorm te geven.
 3. Persoonlijker. Een gemeentelijke trouwambtenaar van de burgerlijke stand kan meestal minder persoonlijke aandacht besteden aan een bruidspaar, meestal blijft het bij een gesprek van een uur. Een zelfstandige trouwambtenaar heeft vaak meerdere gesprekken met het bruidspaar – en eventueel jullie getuigen, ouders of vrienden als je dat zou willen – zodat de toespraak jullie letterlijk op het lijf geschreven is en wellicht ook voor jullie verrassingen bevat!

3. Zelfstandig trouwambtenaar in Smallingerland

Hieronder zie je de profielen van zelfstandige trouwambtenaren en ceremoniesprekers die in de regio Smallingerland (Boornbergum, Drachten, Opeinde, Oudega) woonachtig zijn, mocht je een trouwambtenaar zoeken die uit de buurt van jouw trouwlocatie komt. Alle trouwambtenaren uit Friesland kan je in dit artikel vinden.

Vrijwel alle zelfstandig trouwambtenaren zijn beschikbaar om bruidsparen te trouwen in alle provincies van Nederland en zelf daarbuiten! Wil je een overzicht zien van alle trouwambtenaren die beschikbaar zijn in Smallingerland? Bekijk ze hier.

4. Wat kost het om een Zelfstandig BABS in Smallingerland in te huren?

De kosten voor het inhuren van een zelfstandig Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Smallingerland (Boornbergum, Drachten, Opeinde, Oudega) verschillen behoorlijk: alles tussen €500 en €1,500 komt regelmatig voor, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Gemiddeld zal je rond de €850 kwijt zijn. Lees hier meer over de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar.

Als de extra kosten van een zelfstandig trouwambtenaar buiten je budget vallen, kan je overwegen eerder gratis op het stadhuis van Smallingerland (Boornbergum, Drachten, Opeinde, Oudega) te trouwen en vervolgens de zelfstandig trouwambtenaar in te huren voor de trouwceremonie op jullie bruiloft. Je bespaart daarmee de kosten van het voor 1 dag benoemen van de zelfstandig trouwambtenaar in Smallingerland en (grotendeels) de gemeentelijke leges voor het trouwen op je trouwlocatie. Nadeel: de officiële trouwdatum is een andere dan je feestdatum, maar op je bruiloft zal niemand daar iets van merken tijdens de trouwceremonie!

Als je iemand uit je omgeving tot BABS voor 1 dag wil laten benoemen ben je nog iets duurder uit omdat deze niet alleen door de gemeente Smallingerland benoemd moet worden, maar ook nog door de rechtbank moet worden beëdigd, terwijl professionele zelfstandige trouwambtenaren dit al zijn omdat ze voor een andere gemeente als reguliere trouwambtenaar werken.

5. Kosten benoemen trouwambtenaar voor 1 dag in Smallingerland

Ook aan de benoeming voor het worden van een trouwambtenaar voor 1 dag hangen kosten. Deze verschillen per gemeente en de meeste gemeenten maken onderscheid tussen twee gevallen (de gemeente Smallingerland lijkt dat ook te doen):

 • de BABS voor 1 dag is werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals vrijwel alle zelfstandige trouwambtenaren): €150
 • de BABS voor 1 dag is niet werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals je beste vriendin, oom, moeder, broer etc.): €315

Zo kan bijvoorbeeld een familielid of een goede vriend jullie huwelijk voltrekken. Daar zijn wel een aantal voorwaarden en kosten aan verbonden.

Optie 1: BABS uit een andere gemeente (€150)

Naast de Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand die in dienst is van de gemeente kunt u ook het huwelijk of de registratie laten voltrekken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van een andere gemeente.
Voorwaarden:

 • deze persoon is al benoemd als (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand in een andere Nederlandse gemeente. De benoeming en beëdiging zijn niet verlopen.
 • deze persoon voert nog actief de taken van een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand uit.
 • de benoeming geldt voor één dag.
 • de benoeming is onbezoldigd (zonder betaling).

Voldoet deze persoon aan de voorwaarden, dien als bruidspaar een schriftelijk verzoek in om diegene in te zetten als eenmalige BABS. Meld in dit verzoek uw volledige namen, uw adres en de datum, het tijdstip en de locatie van het huwelijk. Dit verzoek levert u uiterlijk 6 weken voor het huwelijk/geregistreerd partnerschap bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Smallingerland.

Optie 2: een. bekende als BABS (€315)

Wilt u graag getrouwd worden door een goede vriend of familielid? Ook dát kan! Iedere Nederlander kan in principe trouwambtenaar voor 1 dag worden. Dat betekent dat deze persoon beëdigd wordt om één huwelijk te sluiten. Ook hier zijn voorwaarden aan verbonden:

 • Om iemand trouwambtenaar voor 1 dag te laten worden, doet u als bruidspaar een verzoek bij de gemeente Smallingerland.
 • De gemeente Smallingerland vraagt om een Verklaring Omtrent Gedrag. Wanneer alles in orde is, kan de trouwambtenaar voor 1 dag bij het gemeentehuis worden uitgenodigd. Hier krijgt hij informatie en kan hij vervolgens door de rechtbank worden beëdigd.
 • De trouwambtenaar voor 1 dag volgt een training om het huwelijk te voltrekken.

Bron.

6. Reguliere trouwambtenaren in Smallingerland

De trouwambtenaar, officieel Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS), speelt een belangrijke rol bij de huwelijksvoltrekking. Het is dan ook fijn als het klikt met het bruidspaar. Zo kan hij of zij er een onvergetelijke gebeurtenis van maken. 

De plechtigheid wordt voltrokken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs). Deze ambtenaar wordt ook wel trouwambtenaar genoemd. Dit is iemand die speciaal is aangesteld om huwelijken en geregistreerd partnerschappen te voltrekken.
In Smallingerland zijn zeven trouwambtenaren. Elke ambtenaar voert de plechtigheid uit op eigen wijze.Je kunt zelf bij de gemeente aangeven door welke trouwambtenaar je bij voorkeur jullie huwelijk wilt laten voltrekken. De ambtenaar die de plechtigheid voltrekt, neemt ongeveer twee weken voor jullie trouwdag telefonisch contact op om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Zo kan hij of zij een zo goed mogelijke indruk krijgen over de huwelijksceremonie. Uiter- aard is er altijd ruimte voor eigen inbreng en ideeën op jullie dag. Deze kun je ook met de trouwambtenaar bespreken. Hier stellen de reguliere rouwambtenaren van de gemeente Smallingerland zich aan je voor.

7. Wat kost trouwen (inclusief gemeentelijke trouwambtenaar) in Smallingerland?

De kosten voor de gemeentelijke trouwambtenaar zijn onderdeel van de trouwkosten (leges) die je de gemeente betaalt als je wilt trouwen in Smallingerland (Boornbergum, Drachten, Opeinde, Oudega). Deze zijn als volgt, en ook deze (kunnen) jaarlijks worden aangepast door de gemeente Smallingerland. Onthoud dat je deze kosten ook betaalt als je een zelfstandig trouwambtenaar inhuurt.

Gratis trouwen in Smallingerland

 • Dinsdag en donderdag om 9.00 uur: gratis voor inwoners van Smallingerland

Kosten trouwen in Smallingerland:

Locatie gemeentehuis
Maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur: €224
Zaterdag tussen 09:00 en 17:00: € 377
Dinsdag en donderdag om 9.00 uur gratis voor inwoners van de gemeente Smallingerland.

Locatie Karmelklooster of Grytmanshûs Oudega of paviljoen De Leyen
Maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur € 209,00
Op andere tijden: variërend van € 351 (zaterdag overdag) tot € 1175,00 op feestdagen en na 22.00 uur

Andere locaties
Maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur € 637
Andere tijden variërend tussen € 812,00 (zaterdag overdag) en € 1559,00 (feestdagen en na 22.00 uur)

Bron.

8. Hoe zoek je naar de perfecte BABS op AlleTrouwambtenaren?

In het overzicht van alle trouwambtenaren staan aan de linkerkant van het scherm een aantal handige filters. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar alle vrouwelijke trouwambtenaren of naar alle mannelijke trouwambtenaren. Ook kan je zoeken naar de stijl van de desbetreffende trouwambtenaar, bijvoorbeeld humoristisch, ingetogen, enthousiast, interactief, romantisch, modern, traditioneel of informeel.

Goed om te weten is dat bovendien elke Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand de mogelijkheid biedt voor een kindvriendelijke ceremonie. Dat betekent dat trouwambtenaren eventuele kinderen van het bruidspaar een rol kunnen geven in de trouwceremonie en ze bijvoorbeeld bij sommige trouwambtenaren een kinderakte krijgen die ze zelf mogen ondertekenen. Daarnaast sluiten alle trouwambtenaren op deze site met veel plezier een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht! Geen weigerambtenaren hier, sterker nog, onze trouwambtenaren zijn er dol op, het belangrijkste is dat de liefde wordt gevierd!

Heb je een bruiloft in het buitenland? Veel gaan graag met je mee en trouwen in het buitenland! Zit er een internationaal element in jullie huwelijk of zijn er gasten uit het buitenland die geen Nederlands spreken? Veel trouwambtenaren kunnen het ja-woord of zelfs de hele ceremonie ook in andere talen Smallingerland. Veel voorkomende talen zijn natuurlijk EngelsDuitsFransSpaans en Italiaans, maar ook de meer exotische talen zoals Zweeds, Russisch en zelfs Oekraïens!

WhatsApp WhatsApp Irene!