Trouwen in het buitenland is momenteel de trend, tijdelijk onderbroken door de corona crisis, maar wat zijn de voor- en nadelen, vereisten en kosten, van een huwelijk in het buitenland ?

Een eerste voordeel is het klimaat. Een zuidelijk land als Spanje is bijna zon-zeker van mei tot en met september, zodat je de bruiloft volledig in open lucht kan vieren.

Wie droomt er immers niet van om op een zuiderse bestemming te trouwen op het strand, in het bijzijn van naaste familie en vrienden, omdat er bij een huwelijk in het buitenland geen sociale druk is om verre familie, kennissen en collega’s uit te nodigen.

De kosten om te trouwen in het buitenland, en wie betaalt dat?

Volgens de huwelijksetiquette betaalt het bruidspaar alle kosten op de huwelijksdag, maar door het lagere aantal genodigden valt het totale kostenplaatje meestal lager uit dan in eigen land, zeker als je besluit om te trouwen in Spanje.

De reis en verblijfskosten betalen de gasten meestal zelf, zoals de etiquette dat voorziet. Sommige bruidsparen verkiezen om de verblijfskosten, of een deel ervan voor hun rekening te nemen, terwijl de genodigden hun verblijf dan op eigen kosten kunnen verlengen. Ook de organisatie ervan baart veel bruidsparen zorgen, hoewel dit niet hoeft, integendeel.

Natuurlijk zijn er barrières zoals afstand, taal en cultuur, die zelfs met de modernste communicatie middelen moeilijk te overbruggen zijn. Telkens opnieuw heen en weer reizen is meestal geen optie. Het is tijdrovend, duur, en geen garantie op succes.

Daarom nemen meeste bruidsparen een locale wedding planner onder de arm, maar helaas is het beroep van wedding planner nog niet beschermd, waardoor eenieder zonder diploma of ervaring zich wedding planner mag noemen, en dat maakt de keuze niet makkelijk.

Trouwen in het buitenland: NICE

Ga daarom steeds na of de kandidaat wedding planner voldoen aan de NICE norm:

Network: beschikt hij over een breed netwerk van locaties en leveranciers waarmee hij regelmatig samenwerkt, zodat de kwaliteit en service gewaarborgd is ?

Information: geeft hij uitgebreide info over zijn diensten, prijzen, kosten, diploma’s, associaties waar hij lid van is en referenties, bij voorkeur via een informatieve website.

Communication: antwoord hij binnen 3 werkdagen op je vragen. Beschikt hij over de nodige online systemen waarmee het bruidspaar het huwelijk, en de genodigden hun reis, verblijf en aanwezigheid kunnen plannen.

Expertise: beschikt hij over de nodige kennis om onmiddellijk op je vragen te antwoorden, en de nodige ervaring om suggesties en ideeën die niet werken te weren.

Als hij dan ook de locaties en diensten kan aanbieden die aan jouw wensen voldoen, dan ben je klaar om samen met hem je droom om te trouwen in het buitenland te realiseren!

Gastartikel

Chris De Houwer & Elke Lambrechts zijn gediplomeerde wedding planner & wedding designers  van Costa Blanca Events, gevestigd in Altea aan de Spaanse Costa Blanca. Samen met hun team organiseren zij huwelijken op meer dan 30 unieke locaties aan de Costa Blanca. Als perfectionisten staan zij bekend voor de onvergetelijke huwelijksdag(en) die zij organiseren. De speciaal voor hen ontwikkelde online systemen maken het heel eenvoudig en stressvrij om te trouwen in het buitenland. Foto en video moodbooks www.costablancaevents.com

WhatsApp WhatsApp Irene!