Hoera jullie gaan trouwen! De belangrijkste vraag heb je al beantwoord; namelijk met wie je gaat trouwen. Heb je je echter al afgevraagd WIE jullie mag gaan trouwen? Veel stellen denken in eerste instantie aan de trouwambtenaar van de gemeente waar jullie gaan trouwen. Er zijn echter nog meer opties!

Trouwen voor de wet

Onderstaande opties gaan er allemaal vanuit dat jullie een voor de wet geldig huwelijk willen. Als het jullie alleen maar om een ceremoniële trouwceremonie gaat zou je, theoretisch gezien, zelfs je eigen kind van 6 kunnen vragen om jullie te trouwen. Het is namelijk toch niet rechtsgeldig.

Mag mijn moeder/beste vriend/oom ons trouwen?

Ja, dat is in principe een mogelijkheid! In veel gemeentes is het toegestaan om zelf een BABS voor 1 dag aan te wijzen. Check het wel altijd voor de zekerheid want helaas staan sommige gemeentes dit niet toe. Of is het alleen toegestaan om, een BABS die al bij een andere gemeente een benoeming heeft, te vragen. In dat geval kan een vriend of een familielid dus niet een wettig huwelijk voltrekken.

Als de gemeente een BABS voor 1 dag geen probleem vindt moet je moeder/vriendin/tante nog wel door een paar hoepels springen helaas. Lees hier wat er bij komt kijken om BABS voor 1 dag te worden; wij leggen de 6 stappen uit, wat de extra kosten zijn en welke termijnen je rekening mee moet houden.

Mocht het niet zijn toegestaan in de gemeente waar jullie gaan trouwen, dan kan je altijd nog overwegen om alleen ceremonieel/symbolisch te trouwen. Jullie trouwen dan op een ander moment officieel voor de wet (dit kan vaak gratis op bijvoorbeeld maandagochtend). Je moeder/zus/vriendin kan jullie dan alsnog ceremonieel trouwen op de dag en locatie van jullie keuze. En, je bent natuurlijk niet verplicht om al jullie gasten te vertellen dat je al voor de wet bent getrouwd. De trouwceremonie voelt dan als 100% echt aan.

Tip 1: Bedenk je wel dat je vader/zus/beste vriendin, ondanks het feit dat hij/zij super belangrijk is in jullie leven, misschien niet zo goed of geoefend is in het houden van een toespraak. Heeft iemand enorme spreekangst? Dan wordt hij/zij er vast niet gelukkig van om als trouwambtenaar op te treden. Geen spreekangst maar ook geen ervaring? Gelukkig zijn er genoeg lieve professionele BABSen die je naaste in een ochtendje of middagje een spoedcursus “trouwen voor beginners” kunnen geven. Zodat je moeder/broertje/opa vol vertrouwen en mooie speech kan geven tijdens jullie trouwceremonie. Deze BABSen coachen vaker BABsen voor 1 dag.

Tip 2: Het kost meestal een aantal maanden om alles te regelen met de gemeente en te beëdigd te worden. Dus begin om tijd met de voorbereidingen! Iemand 6 weken voor jullie bruiloft nog vragen om jullie trouwambtenaar te zijn is echt véél te laat.

Tip 3: De kersverse BABS voor 1 dag zal het officiële gedeelte heel goed moeten oefenen (“Wat is daarop uw antwoord?”). Er is ook een bode van de gemeente aanwezig om ervoor te zorgen dat alles volgens de officiële regels verloopt.

trouwambtenaar-Bernheze-Brabant-Nieke

Mag een getuige ons trouwen?

Nee, dat is dan weer niet mogelijk. Een getuige is er namelijk om te bewijzen dat jullie daadwerkelijk elkaar het ja-woord hebben gegeven. Als iemand je trouwt én dat ook controleert zou die persoon een dubbelrol hebben en dat mag niet.

Mag ik zelf een trouwambtenaar van de gemeente kiezen?

Ja, jullie kunnen zelf een trouwambtenaar kiezen. Bijna alle gemeentes hebben meerdere trouwambtenaren waar je uit kan kiezen. Het kan wel zijn dat je keuze beperkt is als je op een populaire dag gaat trouwen (en er een aantal al bezet zijn) of in de avond/op zondag (als dat überhaupt al kan via de gemeente). Meestal heb je maar weinig informatie tot je beschikking; alleen een foto of een paar zinnen tekst.

Mag ik een zelfstandig trouwambtenaar kiezen?

Jazeker! Het voordeel van een BABS is dat hij/zij al benoemd is in een andere gemeente. Op onze site vind je 100+ zelfstandig trouwambtenaren die jullie graag willen trouwen. Elke BABS stelt zichzelf uitgebreid voor zodat je een goed beeld van hem/haar krijgt en of iemand bij jullie past. Een kennismakingsgesprek is geheel vrijblijvend.

Kortom, er is veel mogelijk! Denk samen goed na wat jullie verwachten van de trouwceremonie en wie daar het beste bij past!

WhatsApp WhatsApp Irene!