Ben je op zoek naar een trouwambtenaar of ceremoniespreker in de gemeente Zwolle omdat je gaat trouwen en de trouwlocatie van je bruiloft in Zwolle is? In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen. Klik op een onderwerp om er direct naar toe te gaan.

 1. Wie kan trouwambtenaar (voor 1 dag) zijn voor mijn bruiloft in Zwolle?
 2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Zwolle?
 3. Welke zelfstandig trouwambtenaren komen uit de regio Zwolle?
 4. Kosten voor het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar
 5. Gemeentelijke kosten voor het benoemen van iemand tot BABS voor 1 dag in Zwolle
 6. Beschikbare reguliere trouwambtenaren (in dienst van de gemeente Zwolle)
 7. Kosten gemeentelijke leges (inclusief gemeentelijke BABS) in Zwolle
 8. Tips: hoe vind ik de perfecte BABS op deze site?

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Zwolle

1. BABS voor 1 dag: wie kan je trouwambtenaar in Zwolle worden?

Er zijn drie mogelijkheden om een trouwambtenaar in Zwolle te vinden:

 • Standaard: via de gemeente Zwolle een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) kiezen
 • Bijzonder: een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) inhuren
 • Een bekende als BABS voor 1 dag laten benoemen

De standaard BABS van de gemeente wordt betaald door de gemeente uit de leges (kosten) die je de gemeente moet betalen om officieel te mogen trouwen. Een zelfstandig trouwambtenaar huur je zelf in en wordt vervolgens benoemd voor 1 dag bij de gemeente waar je gaat trouwen, bijvoorbeeld Zwolle. Je kan in sommige gevallen ook iemand uit je eigen omgeving voor 1 dag tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand laten beëdigen en benoemen, hier zijn wel de hoogste kosten aan verbonden. Lees hier meer over hoe je iemand uit je omgeving precies BABS voor 1 dag kan laten worden.

Tussendoortje: een ceremoniespreker in Zwolle

Wellicht raak je in de war door de termen ceremoniespreker en trouwambtenaar (en ceremoniemeester). We leggen ze graag uit, zodat je weet wie je precies inhuurt voor wat 🙂 Een ceremoniespreker is immers iets anders dan een BABS, of kan dat in elk geval zijn. Een zelfstandige trouwambtenaar is vrijwel altijd ook de ceremoniespreker, hoewel hij of zij ook anderen tijdens de ceremonie aan het woord kan laten. Denk bijvoorbeeld aan de ouders van het bruidspaar of de getuigen of een gezamelijke vriend(in). Maar daarnaast is de trouwambtenaar ook officieel bij machte om het huwelijk te sluiten. Een ceremoniespreker zal ook de gehele ceremonie voor zijn of haar rekening houden (wederom met ruimte voor andere personen om ook te spreken), maar heeft niet de bevoegdheid om een officieel huwelijk te sluiten en zal dit stukje dus moeten overlaten aan een officiële zelfstandig trouwambtenaar of een trouwambtenaar van de gemeente (tenzij het bruidspaar al eerder officieel op het stadhuis zijn getrouwd). De ceremoniemeester ten slotte, is meer een 'regelneef' of 'regeltante', zoals een weddingplanner dat ook doet. Hoewel de ceremoniemeester ook een groter gedeelte van de ceremonie voor zijn of haar rekening kan nemen bestaat de rol van de ceremoniemeester er vaak uit om de ceremonie te openen en af te sluiten, praktische zaken met de gasten te delen ("gelieve na de ceremonie geen rij te vormen, het bruidspaar komt vanzelf bij u langs", etc) en contact te hebben met de verschillende leveranciers rond de ceremonie (denk aan de bar, artiesten of muzikanten, fotograaf of videograaf, locatiemanager, etc.)

 

2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Zwolle

Omdat je de gemeentelijke leges sowieso betaalt is het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar duurder, waarom zou je het dan doen?

 1. Meer keuze. Het aantal trouwambtenaren in Zwolle is beperkt en van elke trouwambtenaar is niet heel veel informatie beschikbaar. Op deze site en het internet presenteren alle zelfstandig trouwambtenaren zich. Een eerste vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek om te ontdekken of er een klik is tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar behoort tot de mogelijkheden. Zo is het makkelijker om een trouwambtenaar te vinden die een perfecte match is met jullie persoonlijkheden en de sfeer die je op de bruiloft wil hebben.
 2. Meer maatwerk. Een gedeelte van de toespraak en trouwceremonie in het Engels? Een kindvriendelijke ceremonie? Een ceremonie in het buitenland of op een bijzondere plek? De zelfstandige BABS maakt het mogelijk en heeft veel flexibiliteit – binnen de grenzen van de wet – om de trouwceremonie van jullie bruiloft naar jullie wensen vorm te geven.
 3. Persoonlijker. Een gemeentelijke trouwambtenaar van de burgerlijke stand kan meestal minder persoonlijke aandacht besteden aan een bruidspaar, meestal blijft het bij een gesprek van een uur. Een zelfstandige trouwambtenaar heeft vaak meerdere gesprekken met het bruidspaar – en eventueel jullie getuigen, ouders of vrienden als je dat zou willen – zodat de toespraak jullie letterlijk op het lijf geschreven is en wellicht ook voor jullie verrassingen bevat!

3. Zelfstandig trouwambtenaar in Zwolle

Hieronder zie je de profielen van zelfstandige trouwambtenaren en ceremoniesprekers die in de regio Zwolle woonachtig zijn, mocht je een trouwambtenaar zoeken die uit de buurt van jouw trouwlocatie komt. Alle trouwambtenaren uit Overijssel kan je in dit artikel vinden.

Vrijwel alle zelfstandig trouwambtenaren zijn beschikbaar om bruidsparen te trouwen in alle provincies van Zwolle en zelf daarbuiten! Wil je een overzicht zien van alle trouwambtenaren die beschikbaar zijn in Zwolle? Bekijk ze hier.

4. Wat kost het om een Zelfstandig BABS in Zwolle in te huren?

De kosten voor het inhuren van een zelfstandig Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Zwolle verschillen behoorlijk: alles tussen €500 en €1,500 komt regelmatig voor, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Gemiddeld zal je rond de €850 kwijt zijn. Lees hier meer over de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar.

Als de extra kosten van een zelfstandig trouwambtenaar buiten je budget vallen, kan je overwegen eerder gratis op het stadhuis van Zwolle te trouwen en vervolgens de zelfstandig trouwambtenaar in te huren voor de trouwceremonie op jullie bruiloft. Je bespaart daarmee de kosten van het voor 1 dag benoemen van de zelfstandig trouwambtenaar in Zwolle en (grotendeels) de gemeentelijke leges voor het trouwen op je trouwlocatie. Nadeel: de officiële trouwdatum is een andere dan je feestdatum, maar op je bruiloft zal niemand daar iets van merken tijdens de trouwceremonie!

Als je iemand uit je omgeving tot BABS voor 1 dag wil laten benoemen ben je nog iets duurder uit omdat deze niet alleen door de gemeente Zwolle benoemd moet worden, maar ook nog door de rechtbank moet worden beëdigd, terwijl professionele zelfstandige trouwambtenaren dit al zijn omdat ze voor een andere gemeente als reguliere trouwambtenaar werken.

5. Kosten benoemen trouwambtenaar voor 1 dag in Zwolle

Ook aan de benoeming voor het worden van een trouwambtenaar voor 1 dag hangen kosten. Deze verschillen per gemeente en de meeste gemeenten maken onderscheid tussen twee gevallen (de gemeente Zwolle lijkt dat ook te doen):

 • de BABS voor 1 dag is werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals vrijwel alle zelfstandige trouwambtenaren)
 • de BABS voor 1 dag is niet werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals je beste vriendin, oom, moeder, broer etc.)

Het huwelijk laten sluiten door bijvoorbeeld uw vader of moeder, goede vriend of collega is ook mogelijk. Deze persoon wordt dan voor één dag benoemd en beëdigd. Hieraan zijn wel extra kosten verbonden. Formulieren waarmee u de benoeming regelt, vindt u hieronder. De aanvraag voor benoeming dient u minimaal 6 weken voor de trouwdatum in. Dit in verband met een eventuele beëdigingsprocedure bij de rechtbank die de laatste woensdagmiddag van de maand om 15.30 uur  plaatsvindt.

Na de benoeming ontvangt de benoemde trouwambtenaar een brief met informatie. Vindt het huwelijk op een zelf gekozen locatie plaats, dan is hierbij ook een Zwolse trouwambtenaar aanwezig. Let op: voor een huwelijk met een verkorte ceremonie of een kosteloos huwelijk kunt u géén eigen trouwambtenaar laten benoemen.

 • Kosten BABS voor 1 dag (geen zelfstandig trouwambtenaar): €191
 • Kosten BABS voor 1 dag (al wel zelfstandig trouwambtenaar in een andere gemeente): €118

Bron.

6. Reguliere trouwambtenaren in Zwolle

De trouwambtenaar, officieel Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS), speelt een belangrijke rol bij de huwelijksvoltrekking. Het is dan ook fijn als het klikt met het bruidspaar. Zo kan hij of zij er een onvergetelijke gebeurtenis van maken.

De gemeente Zwolle heeft een aantal trouwambtenaren in dienst. Deze trouwambtenaar (BABS) sluit alleen huwelijken en geregistreerde partnerschappen. U kunt ervoor kiezen uw huwelijk door één van deze trouwambtenaren te laten sluiten. U kunt de naam van de trouwambtenaar van uw keuze bij de melding van uw huwelijk of tot vier weken voor de trouwdatum doorgeven. Bij voorkeur geeft u drie namen door.

Het kan voorkomen dat de trouwambtenaar naar uw keuze niet beschikbaar is op uw trouwdatum.  Als alle trouwambtenaren naar uw voorkeur verhinderd zijn, zorgen wij ervoor dat een andere trouwambtenaar uw huwelijk sluit. De trouwambtenaar die uw huwelijk sluit, neemt ongeveer één week voor de trouwdag telefonisch contact met u op voor het maken van een afspraak voor een persoonlijk gesprek. Let wel: voor een huwelijk met een verkorte ceremonie neemt de trouwambtenaar alleen telefonisch of per e-mail contact met u op. De reguliere rouwambtenaren van de gemeente Zwolle zijn hier te vinden.

7. Wat kost trouwen (inclusief gemeentelijke trouwambtenaar) in Zwolle?

De kosten voor de gemeentelijke trouwambtenaar zijn onderdeel van de trouwkosten (leges) die je de gemeente betaalt als je wilt trouwen in Zwolle. Deze zijn als volgt, en ook deze (kunnen) jaarlijks worden aangepast door de gemeente Zwolle. Onthoud dat je deze kosten ook betaalt als je een zelfstandig trouwambtenaar inhuurt.

Gratis trouwen in Zwolle

 • Dinsdag om 9.00 en 9.15 op stadskantoor

Goedkoop trouwen in Zwolle:

 • alleen op maandag in de Schepenzaal: €210

Kosten trouwen in Zwolle:

 • Schepenzaal, maandag t/m vrijdag (9.30-16.30u): €406
 • Schepenzaal, zaterdag (10.30-15.30u): €778
 • Externe locatie in Zwolle, alle dagen tussen 9.00-17.00u: €470
 • Externe locatie buiten bovenstaande uren: €264 extra (meerprijs)

Bron.

8. Hoe zoek je naar de perfecte BABS op AlleTrouwambtenaren?

In het overzicht van alle trouwambtenaren staan aan de linkerkant van het scherm een aantal handige filters. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar alle vrouwelijke trouwambtenaren of naar alle mannelijke trouwambtenaren. Ook kan je zoeken naar de stijl van de desbetreffende trouwambtenaar, bijvoorbeeld humoristisch, ingetogen, enthousiast, interactief, romantisch, modern, traditioneel of informeel.

Goed om te weten is dat bovendien elke Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand de mogelijkheid biedt voor een kindvriendelijke ceremonie. Dat betekent dat trouwambtenaren eventuele kinderen van het bruidspaar een rol kunnen geven in de trouwceremonie en ze bijvoorbeeld bij sommige trouwambtenaren een kinderakte krijgen die ze zelf mogen ondertekenen. Daarnaast sluiten alle trouwambtenaren op deze site met veel plezier een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht! Geen weigerambtenaren hier, sterker nog, onze trouwambtenaren zijn er dol op, het belangrijkste is dat de liefde wordt gevierd!

Heb je een bruiloft in het buitenland? Veel gaan graag met je mee en trouwen in het buitenland! Zit er een internationaal element in jullie huwelijk of zijn er gasten uit het buitenland die geen NZwollerlands spreken? Veel trouwambtenaren kunnen het ja-woord of zelfs de hele ceremonie ook in andere talen Zwolle. Veel voorkomende talen zijn natuurlijk Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans, maar ook de meer exotische talen zoals Zweeds, Russisch en zelfs Oekraïens!

WhatsApp WhatsApp Irene!