Ben je op zoek naar een trouwambtenaar of ceremoniespreker in de gemeente Eindhoven omdat je gaat trouwen en de trouwlocatie van je bruiloft in Eindhoven is? In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen. Klik op een onderwerp om er direct naar toe te gaan.

 1. Wie kan trouwambtenaar (voor 1 dag) worden voor mijn huwelijk in Eindhoven?
 2. Wat zijn de voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Eindhoven?
 3. Welke zelfstandig trouwambtenaren komen uit de regio Eindhoven?
 4. Kosten voor het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar
 5. Gemeentelijke kosten voor het benoemen van iemand tot BABS voor 1 dag in Eindhoven
 6. Beschikbare reguliere trouwambtenaren (in dienst van de gemeente Eindhoven)
 7. Kosten gemeentelijke leges (inclusief gemeentelijke BABS) in Eindhoven
 8. Tips: hoe zoek je naar de perfecte zelfstandig trouwambtenaar op deze site?

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Eindhoven

1. BABS voor 1 dag: wie kan je trouwambtenaar in Eindhoven worden?

Weet dat er drie mogelijkheden zijn om aan je trouwambtenaar in Eindhoven te komen:

 • Standaard: via de gemeente Eindhoven een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) kiezen
 • Bijzonder: een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) inhuren
 • Een bekende als BABS voor 1 dag laten benoemen

De standaard BABS van de gemeente wordt betaald door de gemeente uit de leges (kosten) die je de gemeente moet betalen om officieel te mogen trouwen. Een zelfstandig trouwambtenaar huur je zelf in en wordt vervolgens benoemd voor 1 dag bij de gemeente waar je gaat trouwen, bijvoorbeeld Eindhoven. Je kan in sommige gevallen ook iemand uit je eigen omgeving voor 1 dag tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand laten beëdigen en benoemen, hier zijn wel de hoogste kosten aan verbonden. Lees hier meer over hoe je iemand uit je omgeving precies BABS voor 1 dag kan laten worden.

Tussendoortje: een ceremoniespreker in Eindhoven

Wellicht raak je in de war door de termen ceremoniespreker en trouwambtenaar (en ceremoniemeester). We leggen ze graag uit, zodat je weet wie je precies inhuurt voor wat 🙂 Een ceremoniespreker is immers iets anders dan een BABS, of kan dat in elk geval zijn. Een zelfstandige trouwambtenaar is vrijwel altijd ook de ceremoniespreker, hoewel hij of zij ook anderen tijdens de ceremonie aan het woord kan laten. Denk bijvoorbeeld aan de ouders van het bruidspaar of de getuigen of een gezamelijke vriend(in). Maar daarnaast is de trouwambtenaar ook officieel bij machte om het huwelijk te sluiten. Een ceremoniespreker zal ook de gehele ceremonie voor zijn of haar rekening houden (wederom met ruimte voor andere personen om ook te spreken), maar heeft niet de bevoegdheid om een officieel huwelijk te sluiten en zal dit stukje dus moeten overlaten aan een officiële zelfstandig trouwambtenaar of een trouwambtenaar van de gemeente (tenzij het bruidspaar al eerder officieel op het stadhuis zijn getrouwd). De ceremoniemeester ten slotte, is meer een 'regelneef' of 'regeltante', zoals een weddingplanner dat ook doet. Hoewel de ceremoniemeester ook een groter gedeelte van de ceremonie voor zijn of haar rekening kan nemen bestaat de rol van de ceremoniemeester er vaak uit om de ceremonie te openen en af te sluiten, praktische zaken met de gasten te delen ("gelieve na de ceremonie geen rij te vormen, het bruidspaar komt vanzelf bij u langs", etc) en contact te hebben met de verschillende leveranciers rond de ceremonie (denk aan de bar, artiesten of muzikanten, fotograaf of videograaf, locatiemanager, etc.)

 

2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Eindhoven

Omdat je de gemeentelijke leges sowieso betaalt is het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar duurder, waarom zou je het dan doen?

 1. Meer keuze. Het aantal trouwambtenaren in Eindhoven is beperkt en van elke trouwambtenaar is niet heel veel informatie beschikbaar. Op deze site en het internet presenteren alle zelfstandig trouwambtenaren zich. Een eerste vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek om te ontdekken of er een klik is tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar behoort tot de mogelijkheden. Zo is het makkelijker om een trouwambtenaar te vinden die een perfecte match is met jullie persoonlijkheden en de sfeer die je op de bruiloft wil hebben.
 2. Meer maatwerk. Een gedeelte van de toespraak en trouwceremonie in het Engels? Een kindvriendelijke ceremonie? Een ceremonie in het buitenland of op een bijzondere plek? De zelfstandige BABS maakt het mogelijk en heeft veel flexibiliteit – binnen de grenzen van de wet – om de trouwceremonie van jullie bruiloft naar jullie wensen vorm te geven.
 3. Persoonlijker. Een gemeentelijke trouwambtenaar van de burgerlijke stand kan meestal minder persoonlijke aandacht besteden aan een bruidspaar, meestal blijft het bij een gesprek van een uur. Een zelfstandige trouwambtenaar heeft vaak meerdere gesprekken met het bruidspaar – en eventueel jullie getuigen, ouders of vrienden als je dat zou willen – zodat de toespraak jullie letterlijk op het lijf geschreven is en wellicht ook voor jullie verrassingen bevat!

3. Zelfstandig trouwambtenaar in Eindhoven

Hieronder zie je de profielen van zelfstandige trouwambtenaren en ceremoniesprekers die in de regio Eindhoven woonachtig zijn, mocht je een trouwambtenaar zoeken die uit de buurt van jouw trouwlocatie komt. Alle trouwambtenaren uit Noord-brabant kan je in dit artikel vinden.

Vrijwel alle zelfstandig trouwambtenaren zijn beschikbaar om bruidsparen te trouwen in alle provincies van Nederland en zelf daarbuiten! Wil je een overzicht zien van alle trouwambtenaren die beschikbaar zijn in Eindhoven? Bekijk ze hier.

4. Wat kost het om een Zelfstandige BABS in Eindhoven in te huren?

De kosten voor het inhuren van een zelfstandig Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Eindhoven verschillen behoorlijk: alles tussen €500 en €1,500 komt regelmatig voor, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Gemiddeld zal je rond de €850 kwijt zijn. Lees hier meer over de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar.

Als de extra kosten van een zelfstandig trouwambtenaar buiten je budget vallen, kan je overwegen eerder gratis op het stadhuis van Eindhoven te trouwen en vervolgens de zelfstandig trouwambtenaar in te huren voor de trouwceremonie op jullie bruiloft. Je bespaart daarmee de kosten van het voor 1 dag benoemen van de zelfstandig trouwambtenaar in Eindhoven en (grotendeels) de gemeentelijke leges voor het trouwen op je trouwlocatie. Nadeel: de officiële trouwdatum is een andere dan je feestdatum, maar op je bruiloft zal niemand daar iets van merken tijdens de trouwceremonie!

Als je iemand uit je omgeving tot BABS voor 1 dag wil laten benoemen ben je nog iets duurder uit omdat deze niet alleen door de gemeente Eindhoven benoemd moet worden, maar ook nog door de rechtbank moet worden beëdigd, terwijl professionele zelfstandige trouwambtenaren dit al zijn omdat ze voor een andere gemeente als reguliere trouwambtenaar werken.

5. Kosten benoemen trouwambtenaar voor 1 dag in Eindhoven

Ook aan de benoeming voor het worden van een trouwambtenaar voor 1 dag hangen kosten. Deze verschillen per gemeente en de meeste gemeenten maken onderscheid tussen twee gevallen (Eindhoven doet dat ook):

 • de BABS voor 1 dag is werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals vrijwel alle zelfstandige trouwambtenaren)
 • de BABS voor 1 dag is niet werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals je beste vriendin, oom, moeder, broer etc.)

Jullie kunnen ook iemand anders de ceremonie laten doen. Je mag zelf kiezen wie dat doet. Bijvoorbeeld een dierbaar familielid of goede vriend die speciaal voor deze dag wordt benoemd en zo nodig beëdigd om de plechtigheid te voltrekken. De kosten hiervoor bedragen €475.

Jullie kunnen ook kiezen voor een Babs uit een andere gemeente. We benoemen hem/haar dan voor een dag. De kosten hiervoor bedragen €175. Ook raadsleden en wethouders van Eindhoven kunnen benoemd worden tot ‘Babs’. Dat kan voor de gelegenheid van één huwelijk of de duur van hun ambt.

Kies je voor een trouwambtenaar uit een andere gemeente, of voor een raadslid of wethouder, dan hebben wij van deze persoon nodig:

 • Schriftelijk verzoek om jullie huwelijk/partnerschap te mogen sluiten
 • Kopie van een geldig identiteitsbewijs
 • Kopie van de beëdiging door de rechtbank
 • Kopie van de benoeming bij de gemeente waar hij/zij als (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand werkt.

Bron.

6. Reguliere trouwambtenaren in Eindhoven

De trouwambtenaar, officieel Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS), speelt een belangrijke rol bij de huwelijksvoltrekking. Het is dan ook fijn als het klikt met het bruidspaar. Zo kan hij of zij er een onvergetelijke gebeurtenis van maken. Van harte gefeliciteerd! Jullie hebben besloten te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. De Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS of trouwambtenaar) sluit het huwelijk of het geregistreerd partnerschap. Hij of zij geeft samen met jullie een bijzondere invulling aan jullie moment. Een paar weken van tevoren hebben jullie een gesprek met de trouwambtenaar om in detail de grote dag door te praten. In Eindhoven hebben we verschillende enthousiaste en kundige trouwambtenaren die graag een bijdrage leveren aan de mooiste dag van jullie leven.

Je kunt je voorkeur voor een ambtenaar tot uiterlijk 3 weken voor het huwelijk doorgeven. Hier stellen de reguliere trouwambtenaren uit Eindhoven zich aan u voor.

7. Wat kost trouwen (inclusief gemeentelijke trouwambtenaar) in Eindhoven?

De kosten voor de gemeentelijke trouwambtenaar zijn onderdeel van de trouwkosten (leges) die je de gemeente betaalt als je wilt trouwen in Eindhoven. Deze zijn als volgt, en ook deze (kunnen) jaarlijks worden aangepast door de gemeente Eindhoven. Onthoud dat je deze kosten ook betaalt als je een zelfstandig trouwambtenaar inhuurt.

Gratis trouwen in Eindhoven

U kunt ook gratis trouwen of een partnerschap aangaan in Eindhoven. Dit zijn de voorwaarden:

 • Het gratis huwelijk/partnerschap is oorspronkelijk bedoeld voor mensen met een laag inkomen.
 • Elke gemeente is wettelijk verplicht om twee maal per week de gelegenheid te bieden om gratis te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan.
 • Omdat er veel vraag is naar deze mogelijkheid, zijn de opties vaak al voor de komende 8 tot 10 maanden volgeboekt.
 • Voorwaarde voor een gratis huwelijk/partnerschap is dat tenminste één van jullie beiden in Eindhoven woont.
 • Voor het gratis huwelijk/partnerschap kun je terecht op dinsdag om 9:15 en om 9:30 uur.
 • Het gratis huwelijk/partnerschap is een plechtigheid zonder ceremonie of toespraken in een van de spreekkamers van het Inwonersplein.
 • Bij een gratis huwelijk/partnerschap zijn twee getuigen nodig (meer getuigen niet mogelijk)
 • Jullie huwelijk/partnerschap wordt gesloten door een ambtenaar burgerlijke stand (abs).

Trouwen zonder ceremonie in Eindhoven

 • De kosten van een huwelijk/partnerschap zonder ceremonie zijn € 215.

Kosten trouwen in Eindhoven inclusief trouwambtenaar

In het stadshuis

 • Maandag t/m donderdag, elk uur van 9.00 tot en met 16.30 uur: € 425,00
 • Maandag t/m donderdag, elk uur van 16.30 tot 22.00 uur: € 500,00
 • Vrijdag, elk uur van 9.00 tot en met 16.30 uur: € 575,00
 • Vrijdag, elk uur van 16.30 tot 22.00 uur: € 625,00
 • Zaterdag, elk uur van 10.00 tot en met 16.00 uur, € 675,00
 • Zondag, elk uur van 10.00 tot en met 16.00 uur: € 775,00

Op een externe locatie

 • Maandag t/m donderdag, elk uur van 09.00 tot 22.00 uur: € 375
 • Vrijdag, elk uur van 09.00 tot 22.00 uur: € 525
 • Zaterdag, elk uur van 09.00 tot 22.00 uur: € 625
 • Zondag, elk uur van 10.00 tot 15.00 uur: € 675

Bij een andere locatie dan het stadhuis kan de beheerder extra kosten in rekening brengen voor het gebruik van de locatie.

Bron.

8. Hoe zoek je naar de perfecte BABS op AlleTrouwambtenaren?

In het overzicht van alle trouwambtenaren staan aan de linkerkant van het scherm een aantal handige filters. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar alle vrouwelijke trouwambtenaren of naar alle mannelijke trouwambtenaren. Ook kan je zoeken naar de stijl van de desbetreffende trouwambtenaar, bijvoorbeeld humoristisch, ingetogen, enthousiast, interactief, romantisch, modern, traditioneel of informeel.

Goed om te weten is dat bovendien elke Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand de mogelijkheid biedt voor een kindvriendelijke ceremonie. Dat betekent dat trouwambtenaren eventuele kinderen van het bruidspaar een rol kunnen geven in de trouwceremonie en ze bijvoorbeeld bij sommige trouwambtenaren een kinderakte krijgen die ze zelf mogen ondertekenen. Daarnaast sluiten alle trouwambtenaren op deze site met veel plezier een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht! Geen weigerambtenaren hier, sterker nog, onze trouwambtenaren zijn er dol op, het belangrijkste is dat de liefde wordt gevierd!

Heb je een bruiloft in het buitenland? Veel gaan graag met je mee en trouwen in het buitenland! Zit er een internationaal element in jullie huwelijk of zijn er gasten uit het buitenland die geen Nederlands spreken? Veel trouwambtenaren kunnen het ja-woord of zelfs de hele ceremonie ook in andere talen. Veel voorkomende talen zijn natuurlijk Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans, maar ook de meer exotische talen zoals Zweeds, Russisch en zelfs Oekraïens!

WhatsApp WhatsApp Irene!