Gastblog geschreven door Mascha van Kakerken

Vooraf afspraken maken over jullie VOW’s of niet?

Als trouwambtenaar zeg ik altijd tegen de liefdeskoppels dat het handig is om van te voren samen af te spreken hoelang of in hoeveel regels jullie elkaar willen toespreken. Om te voorkomen dat jij misschien maar een half A-viertje hebt en de ander 2 volle A-viertjes.

Het is altijd mooi om allebei te beginnen met dezelfde zin. Bijvoorbeeld: Ik weet nog goed dat ik verliefd op je werd….. En te eindigen met dezelfde zin. Bijvoorbeeld: En daarom ga wil ik vandaag met je trouwen! Of ik beloof je……..hier kun je bijvoorbeeld zeggen: veel liefde, humor, aandacht, zorgzaamheid. Ik weet zeker dat je hier nog meer voorbeelden in kan vullen. Je kunt ook refereren naar een songtekst waar je aan denkt als je aan de ander denkt en deze muziek ergens tijdens de ceremonie af laten draaien. Uiteraard is het natuurlijk niet verplicht om van te voren samen afspraken te maken over jullie geloftes. Je kunt er ook voor kiezen om elkaar hierin helemaal vrij te laten.

Persoonlijke trouwgeloftes schrijven

Schijf het vooral in je eigen woorden op zodat de ander je nog wel herkent! Als je gewend bent om grapjes te maken, laat deze dan zeker terugkomen in je gelofte. Er mag best gelachen worden. En als je juist een gevoelsmens bent of heel romantisch, traantjes op je huwelijk maken de ceremonie heel ontroerend. Een goede ceremonie is een ceremonie met een lach en een traan 🙂

Inspiratie-vragen voor goede trouwgeloftes

Het duidelijkste is om te beginnen met hoe jullie relatie is ontstaan. Vragen die je op weg kunnen helpen:

  • Wat voelde je de eerst keer toen de ander voor het eerst zag.
  • Wat betekent ander voor jou en wat waardeer je het meest in zijn of haar karakter.
  • Waarom heb je voor hem/haar gekozen.
  • Waardoor voel jij jezelf beter in de relatie met de ander.
  • Wat voor leuke, en unieke dingen hebben jullie samen meegemaakt.
  • Wat vindt je het allerleukste aan de ander.
  • Hoe zie je jullie toekomst samen.
  • Waarom wil je met de ander trouwen.

Het is het leukste om je gelofte in een mooie kaart te schrijven. Dit kan natuurlijk ook een geprinte versie zijn, die je in een mooie kaart plakt. Op internet kun je hiervoor ook speciale boekjes bestellen waar je de tekst van te voren in kunt uploaden.

trouwgeloftes-schrijven-Mascha-Richard

Het grote moment is daar; Tijd om je trouwgeloftes uit te spreken!

Is het grote moment aangebroken? Neem rustig je tijd en vergeet je zenuwen, probeer de rest van de gasten even te vergeten en lees rustig. Je hoeft de gelofte zeker niet uit je hoofd te kennen. Het is wel belangrijk om de gelofte niet te snel op te lezen. Na een zin mag best een rustpunt zitten. Dan komen je woorden het mooiste over en dekken deze de lading.

Willen jullie meer tips over een toffe ceremonie waar niets vergeten wordt? Waarbij de voorbereidingen naar jullie huwelijk al een groot feest zijn? Neem dan gerust contact op! En wat is hierop jullie antwoord?

Groetjes Mascha van Kakerken

Meer over trouwambtenaar Mascha van Kakerken

WhatsApp WhatsApp Irene!