Ben je op zoek naar een trouwambtenaar of ceremoniespreker in de gemeente Harderwijk omdat je gaat trouwen en de trouwlocatie van je bruiloft in Harderwijk is? In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen. Klik op een onderwerp om er direct naar toe te gaan.

 1. Wie kan trouwambtenaar (voor 1 dag) zijn voor mijn bruiloft in Harderwijk?
 2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Harderwijk?
 3. Welke zelfstandig trouwambtenaren komen uit de regio Harderwijk?
 4. Kosten voor het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar
 5. Gemeentelijke kosten voor het benoemen van iemand tot BABS voor 1 dag in Harderwijk
 6. Beschikbare reguliere trouwambtenaren (in dienst van de gemeente Harderwijk)
 7. Kosten gemeentelijke leges (inclusief gemeentelijke BABS) in Harderwijk
 8. Tips: hoe vind ik de perfecte BABS op deze site?

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Harderwijk

1. BABS voor 1 dag: wie kan je trouwambtenaar in Harderwijk worden?

Er zijn drie mogelijkheden om een trouwambtenaar in Harderwijk te vinden:

 • Standaard: via de gemeente Harderwijk een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) kiezen
 • Bijzonder: een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) inhuren
 • Een bekende als BABS voor 1 dag laten benoemen

De standaard BABS van de gemeente wordt betaald door de gemeente uit de leges (kosten) die je de gemeente moet betalen om officieel te mogen trouwen. Een zelfstandig trouwambtenaar huur je zelf in en wordt vervolgens benoemd voor 1 dag bij de gemeente waar je gaat trouwen, bijvoorbeeld Harderwijk. Je kan in sommige gevallen ook iemand uit je eigen omgeving voor 1 dag tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand laten beëdigen en benoemen, hier zijn wel de hoogste kosten aan verbonden. Lees hier meer over hoe je iemand uit je omgeving precies BABS voor 1 dag kan laten worden.

Tussendoortje: een ceremoniespreker in Harderwijk

Wellicht raak je in de war door de termen ceremoniespreker en trouwambtenaar (en ceremoniemeester). We leggen ze graag uit, zodat je weet wie je precies inhuurt voor wat 🙂 Een ceremoniespreker is immers iets anders dan een BABS, of kan dat in elk geval zijn. Een zelfstandige trouwambtenaar is vrijwel altijd ook de ceremoniespreker, hoewel hij of zij ook anderen tijdens de ceremonie aan het woord kan laten. Denk bijvoorbeeld aan de ouders van het bruidspaar of de getuigen of een gezamelijke vriend(in). Maar daarnaast is de trouwambtenaar ook officieel bij machte om het huwelijk te sluiten. Een ceremoniespreker zal ook de gehele ceremonie voor zijn of haar rekening houden (wederom met ruimte voor andere personen om ook te spreken), maar heeft niet de bevoegdheid om een officieel huwelijk te sluiten en zal dit stukje dus moeten overlaten aan een officiële zelfstandig trouwambtenaar of een trouwambtenaar van de gemeente (tenzij het bruidspaar al eerder officieel op het stadhuis zijn getrouwd). De ceremoniemeester ten slotte, is meer een 'regelneef' of 'regeltante', zoals een weddingplanner dat ook doet. Hoewel de ceremoniemeester ook een groter gedeelte van de ceremonie voor zijn of haar rekening kan nemen bestaat de rol van de ceremoniemeester er vaak uit om de ceremonie te openen en af te sluiten, praktische zaken met de gasten te delen ("gelieve na de ceremonie geen rij te vormen, het bruidspaar komt vanzelf bij u langs", etc) en contact te hebben met de verschillende leveranciers rond de ceremonie (denk aan de bar, artiesten of muzikanten, fotograaf of videograaf, locatiemanager, etc.)

 

2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Harderwijk

Omdat je de gemeentelijke leges sowieso betaalt is het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar duurder, waarom zou je het dan doen?

 1. Meer keuze. Het aantal trouwambtenaren in Harderwijk is beperkt en van elke trouwambtenaar is niet heel veel informatie beschikbaar. Op deze site en het internet presenteren alle zelfstandig trouwambtenaren zich. Een eerste vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek om te ontdekken of er een klik is tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar behoort tot de mogelijkheden. Zo is het makkelijker om een trouwambtenaar te vinden die een perfecte match is met jullie persoonlijkheden en de sfeer die je op de bruiloft wil hebben.
 2. Meer maatwerk. Een gedeelte van de toespraak en trouwceremonie in het Engels? Een kindvriendelijke ceremonie? Een ceremonie in het buitenland of op een bijzondere plek? De zelfstandige BABS maakt het mogelijk en heeft veel flexibiliteit – binnen de grenzen van de wet – om de trouwceremonie van jullie bruiloft naar jullie wensen vorm te geven.
 3. Persoonlijker. Een gemeentelijke trouwambtenaar van de burgerlijke stand kan meestal minder persoonlijke aandacht bestHarderwijkn aan een bruidspaar, meestal blijft het bij een gesprek van een uur. Een zelfstandige trouwambtenaar heeft vaak meerdere gesprekken met het bruidspaar – en eventueel jullie getuigen, ouders of vrienden als je dat zou willen – zodat de toespraak jullie letterlijk op het lijf geschreven is en wellicht ook voor jullie verrassingen bevat!

3. Zelfstandig trouwambtenaar in Harderwijk

Hieronder zie je de profielen van zelfstandige trouwambtenaren en ceremoniesprekers die in de regio Harderwijk woonachtig zijn, mocht je een trouwambtenaar zoeken die uit de buurt van jouw trouwlocatie komt. Alle trouwambtenaren uit Gelderland kan je in dit artikel vinden.

Gelderland

Michel Drost

650

Gelderland

Rebecca Sileon

1,111
TOP

Gelderland

Monique de Kuijper

795

Gelderland

Cora Zegers

825

Gelderland

Eva van der Kraan

895
TOP
850

Gelderland

Astrid Izelaar

700

Gelderland

Silvia Bierdrager

750
TOP

Gelderland

Wasilie Janssen

785
TOP

Gelderland

Basti Baroncini

850

Gelderland

Elly Florax

750
TOP

Gelderland

Sacha Bucciarelli

1,295
TOP
925
TOP
975

Gelderland

Marien Kuipers

950

Gelderland

Eva Schuurman

Gelderland

Nico Goezinne

425

Gelderland

Robert Nas

875

Vrijwel alle zelfstandig trouwambtenaren zijn beschikbaar om bruidsparen te trouwen in alle provincies van NHarderwijkrland en zelf daarbuiten! Wil je een overzicht zien van alle trouwambtenaren die beschikbaar zijn in Harderwijk? Bekijk ze hier.

4. Wat kost het om een Zelfstandig BABS in Harderwijk in te huren?

De kosten voor het inhuren van een zelfstandig Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Harderwijk verschillen behoorlijk: alles tussen €500 en €1,500 komt regelmatig voor, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Gemiddeld zal je rond de €850 kwijt zijn. Lees hier meer over de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar.

Als de extra kosten van een zelfstandig trouwambtenaar buiten je budget vallen, kan je overwegen eerder gratis op het stadhuis van Harderwijk te trouwen en vervolgens de zelfstandig trouwambtenaar in te huren voor de trouwceremonie op jullie bruiloft. Je bespaart daarmee de kosten van het voor 1 dag benoemen van de zelfstandig trouwambtenaar in Harderwijk en (grotendeels) de gemeentelijke leges voor het trouwen op je trouwlocatie. Nadeel: de officiële trouwdatum is een andere dan je feestdatum, maar op je bruiloft zal niemand daar iets van merken tijdens de trouwceremonie!

Als je iemand uit je omgeving tot BABS voor 1 dag wil laten benoemen ben je nog iets duurder uit omdat deze niet alleen door de gemeente Harderwijk benoemd moet worden, maar ook nog door de rechtbank moet worden beëdigd, terwijl professionele zelfstandige trouwambtenaren dit al zijn omdat ze voor een andere gemeente als reguliere trouwambtenaar werken.

5. Kosten benoemen trouwambtenaar voor 1 dag in Harderwijk

Ook aan de benoeming voor het worden van een trouwambtenaar voor 1 dag hangen kosten. Deze verschillen per gemeente en de meeste gemeenten maken onderscheid tussen twee gevallen (de gemeente Harderwijk lijkt dat ook te doen):

 • de BABS voor 1 dag is werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals vrijwel alle zelfstandige trouwambtenaren)
 • de BABS voor 1 dag is niet werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals je beste vriendin, oom, moeder, broer etc.)

Het is in de gemeente Harderwijk mogelijk om een ‘eigen’ trouwambtenaar mee te nemen, bijvoorbeeld een bevriende kennis die in een andere gemeente al huwelijken voltrekt. Vanaf 1 januari 2018 is het in de gemeente Harderwijk ook mogelijk om iemand aan te wijzen als trouwambtenaar die nog niet eerder een huwelijk heeft voltrokken.

 • De extra kosten voor een benoeming van een reeds beëdigde trouwambtenaar voor 1 dag in Harderwijk zijn € 105,30
 • De extra kosten voor een benoeming van een ng niet eerder beëdigde trouwambtenaar voor 1 dag in Harderwijk zijn € 313,00

Bron.

6. Reguliere trouwambtenaren in Harderwijk

De trouwambtenaar, officieel Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS), speelt een belangrijke rol bij de huwelijksvoltrekking. Het is dan ook fijn als het klikt met het bruidspaar. Zo kan hij of zij er een onvergetelijke gebeurtenis van maken. De reguliere trouwambtenaren van de gemeente Harderwijk zijn niet online te vinden.

7. Wat kost trouwen (inclusief gemeentelijke trouwambtenaar) in Harderwijk?

De kosten voor de gemeentelijke trouwambtenaar zijn onderdeel van de trouwkosten (leges) die je de gemeente betaalt als je wilt trouwen in Harderwijk. Deze zijn als volgt, en ook deze (kunnen) jaarlijks worden aangepast door de gemeente Harderwijk. Onthoud dat je deze kosten ook betaalt als je een zelfstandig trouwambtenaar inhuurt.

Gratis trouwen in Harderwijk

 • Op maandag 8.00 en 8.15 in een spreekkamer in het Nieuwe Stadhuis.
 • Hierbij zijn geen gasten aanwezig.
 • De ceremonie duurt ongeveer 5 minuten.

Goedkoop trouwen in Harderwijk:

 • Dit is een huwelijk met een sobere ceremonie.
 • Zo is er geen persoonlijk voorgesprek.
 • Ook muziek tijdens of na de ceremonie, een eigen trouwambtenaar of andere sprekers zijn niet mogelijk.
 • De ceremonie duurt ongeveer 10  minuten.
 • Gasten zijn van harte welkom.
 • Na afloop van de ceremonie is er kort (maximaal 10 minuten) gelegenheid om te feliciteren en foto’s te maken.
 • De kosten zijn € 100,-.
 • Het 100-euro huwelijk is alleen mogelijk op dinsdag en donderdag om 11.00 uur in de trouwzaal van het nieuwe Stadhuis.

Kosten trouwen in Harderwijk:

 • De kosten om te trouwen in het Stadhuis aan de Havendam bedragen: € 346,75
 • De kosten om te trouwen in het Oude Stadhuis op de Markt bedragen: € 427,40.
 • De extra kosten voor de toewijzing van een locatie naar keuze zijn € 346,75.

Bron.

8. Hoe zoek je naar de perfecte BABS op AlleTrouwambtenaren?

In het overzicht van alle trouwambtenaren staan aan de linkerkant van het scherm een aantal handige filters. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar alle vrouwelijke trouwambtenaren of naar alle mannelijke trouwambtenaren. Ook kan je zoeken naar de stijl van de desbetreffende trouwambtenaar, bijvoorbeeld humoristisch, ingetogen, enthousiast, interactief, romantisch, modern, traditioneel of informeel.

Goed om te weten is dat bovendien elke Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand de mogelijkheid biedt voor een kindvriendelijke ceremonie. Dat betekent dat trouwambtenaren eventuele kinderen van het bruidspaar een rol kunnen geven in de trouwceremonie en ze bijvoorbeeld bij sommige trouwambtenaren een kinderakte krijgen die ze zelf mogen ondertekenen. Daarnaast sluiten alle trouwambtenaren op deze site met veel plezier een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht! Geen weigerambtenaren hier, sterker nog, onze trouwambtenaren zijn er dol op, het belangrijkste is dat de liefde wordt gevierd!

Heb je een bruiloft in het buitenland? Veel gaan graag met je mee en trouwen in het buitenland! Zit er een internationaal element in jullie huwelijk of zijn er gasten uit het buitenland die geen Nederlands spreken? Veel trouwambtenaren kunnen het ja-woord of zelfs de hele ceremonie ook in andere talen. Veel voorkomende talen zijn natuurlijk Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans, maar ook de meer exotische talen zoals Zweeds, Russisch en zelfs Oekraïens!

WhatsApp WhatsApp Irene!