Gastblog geschreven door Mathieu Bosch

Iedere tweede zondag in februari bejubelen we de hoeksteen van de samenleving, het fundament van een gelukkig leven: het huwelijk. De Worldwide Marriage Encounter heeft deze dag in het leven geroepen als hommage aan het verbond ‘tot de doods ons scheidt’, om te vieren hoe belangrijk een evenwichtig huwelijk is voor onze maatschappij. Als trouwambtenaar is dat een bijzondere dag. Om te trouwen of te mijmeren over het huwelijk en de perfecte ceremonie, maar ook over woorden van en over liefde. Hoe mooi is het, om wanneer men elkaar de liefde verklaart, daar getuige van te mogen zijn.

Ik hou van je

Bij elk huwelijk is het zoeken om ter voorbereiding de mooiste tekst bij de mooiste dag te bedenken. Bij voorkeur met alternatieve uitspraken om de liefde passend te bespreken. Om het anders te laten zijn. De liefde en ‘houden van’ staan daarbij centraal. De woordkeus blijft triviaal. ‘Ik hou van je’, is vast het meest gebruikte zinnetje in Nederland. De een zegt het snel, de ander zegt het pas als de een het zegt en een derde misschien wel nooit. ‘Ik hou van je’; het zijn slechts vier woorden, maar wel één van de belangrijkste in de liefde. En geloof het of niet, maar deze goedbedoelde en oeroude zin wordt sneller uitgesproken door de man, dan door de vrouw. Waarschijnlijk als een halfzachte manier om met al die ingewikkelde gevoelens om te gaan die hij maar moeilijk kan begrijpen. Als vrouwen het zeggen, gaat het vaak dieper. Ook dat nog.

Ik-hou-van-je

Liefdesverklaring

Hoe dan ook, het ‘Ik hou van je’, blijft oprecht een prachtige liefdesverklaring. Ook al zit er met ‘ou’ een lelijke, harde klank in. De Nederlandse variant is weinig warmbloedig. ‘Je t’aime’ en ‘Ti amo’ klinken mooier. Zelfs het Zuid-Afrikaans ‘Ek is lief vir jou’ is meer hartverwarmend. De zoektocht naar ludieke varianten zijn ‘Wat ben je een mooi mens’, of ‘Je maakt me blij’. Ogenschijnlijk onschuldig, maar zeer betekenisvol. Belangrijk is natuurlijk dat ze eerlijk en oprecht zijn en niet achteloos worden uitgedeeld. Toegegeven, een zin als ‘Ik ben trots op je’, raakt ook altijd. Respect en waardering zijn erg belangrijk, binnen elke relatie. Ook ‘De tijd is mooier als je bij me bent’, smaakt naar meer. ‘Ik vind je leuk’, is te dun en smaakt naar Facebook. Houden van of een hopeloze verliefdheid vraagt om meer diepgang en kleurrijke poëzie. Voor het ene moment is ’t zinnetje ‘Ik hou van jou’, precies passend, voor een andere situatie is het niet (meer) genoeg. Omdat je eigenlijk méér wilt zeggen of horen, iets anders, iets gróters. Misschien is het zinnetje door de tijd of door de relatie zo standaard of ingeburgerd geworden dat we er aan gewend zijn geraakt. Dan is het moment voor een betere zin: ik doe u er graag vrijblijvend een aan de hand. Ook een zinnetje van vier woorden, probeer het eens uit, mij raakte het diep. Een zinnetje dat past bij eenzaamheid, angst, ziekte of wanhoop. Maar ook bij liefde, voor, in en na een huwelijk. Het is: ‘Ik blijf bij je’. Probeert u het eens.

Meer over trouwambtenaar Mathieu Bosch

TOP
WhatsApp WhatsApp Irene!