Dit gastblog is geschreven door Jeroen Smits en vertegenwoordigd zijn eigen persoonlijke mening.

Keurmerk voor trouwambtenaren

Al heel veel blogs en columns heb ik geschreven over de genoemde titel van deze blog. Het blijven roepen en niet in actie komen is wat mij betreft verleden tijd. Zeker in de tijd dat huwelijken massaal worden verplaatst door de Corona crisis richting 2021, is er tijd “over” om daad bij het woord te voegen.

Inmiddels heb ik verschillende branche organisaties aangeschreven met het verzoek zich aan te sluiten en mij te helpen met een missie. Deze missie is er niet alleen voor mij, maar voor veel, heel veel Trouwambtenaren en BABSen.

Voor de helderheid schets ik even kort mijn situatie, mijn probleemstelling en mijn toekomstbeeld.

Trouwambtenaar worden

Sinds 2014 ben ik gestart met de werkzaamheden als Trouwambtenaar. Een voor mij uit de hand gelopen grap waarbij ik inmiddels, zes jaar later, ruim 100 huwelijken heb mogen sluiten.
Zoals meerdere Trouwambtenaren maak ik een ceremonie op maat en betrek daarin uiteraard het bruidspaar en hun gasten. Een uniek moment met een unieke ceremonie.

Mijn eerste huwelijk

Mijn eerste huwelijk sloot ik in Hoek van Holland, gemeente Rotterdam. Keurig beëdigd bij de gemeente, korte opleiding gedaan bestuursvormen en stagegelopen bij de gemeente waar ik woonachtig ben. Vanuit daar keurig aangesteld voor een dag om mijn eerste huwelijk te sluiten.

Nimmer was en is het mijn idee geweest dat vaker te doen. Dit betrof het huwelijk van mijn beste vriend en daarmee zou mijn carrière als Trouwambtenaar stoppen. Niets was en is minder waar. Te leuk, te veel mooie en dankbare reacties besloten mij meerdere aanvragen in behandeling te nemen.
Website gemaakt, social media aangemaakt en de rest is geschiedenis.

Aanstelling als BABS bij de gemeente

Al snel kreeg ik te maken met gemeenten die mij niet wilde aanstellen wanneer ik niet was aangesloten bij een gemeente als Trouwambtenaar. Onderzoek leerde mij dat er niet veel gemeenten zijn die nieuwe Trouwambtenaren willen opnemen in hun bestand. Kortom; Het niet willen aanstellen is probleem en uitdaging 1.

Beëdiging door de rechtbank als BABS

Dan hebben we nog het fenomeen beëdiging. Goed dat het er is net zoals de Verklaring Omtrent Gedrag, een eventuele antecedentenonderzoek en andere zaken waar je als Trouwambtenaar aan moet voldoen. Sta ik volkomen achter en is niet meer dan begrijpelijk, verstandig en zoals genoemd goed.

Echter zit het probleem hem in het feit dat ik nu in zes jaar Trouwambtenaar reeds elf keer naar een rechtbank heb moeten komen om beëdigd te worden. Rotterdam bij aanvang, Enschede en Almelo bij een eerste aanstelling, Leiden bij iedere aanstelling en zo gaat het maar door. Net als agenten, advocaten en raadslieden is het afleggen van de eed een duidelijk verhaal, maar waarom elf keer? Een eed leg je af en die verlies je pas wanneer je deze schendt. De eed heb je dus afgelegd voor het leven! Maar blijkbaar niet wanneer je Trouwambtenaar bent.
Dit moet veranderen. Dit slaat nergens op.

Keurmerk voor Trouwambtenaren

Het volgende is de wildgroei van Trouwambtenaren. Neem van mij aan dat ik iedereen zijn omzet gun, iedereen zijn werkzaamheden gun, maar laten we eens en voor altijd met elkaar uitspreken dat dit een vak is. Zoals het ook een vak is om fysiotherapeut te zijn, of bakker en anders wel journalist. Niet iedereen kan dit zomaar even, of je moet je niet aan de regels, etiketten of wat dan ook willen houden. Dan doe je maar wat, zeggen twee mensen ja en heb je ze getrouwd. Ik ben van mening dat dit niet kan en dat het anders moet.

Mijn missie is dan ook om een keurmerk te ontwikkelen voor Trouwambtenaren. Misschien zelfs wel aangevuld met een opleiding die erkend wordt. Dit keurmerk is geen geldmachine of omzetfabriek maar is er om bruidsparen maar ook gemeenten een kwaliteitsnorm te kunnen bieden. Het zal wellicht helpen bij aanstellingen en bij beëdiging. De wildgroei turnen we dan om naar vakmanschap om deze wildgroei en commerciële uitbuiting een halt toe te roepen.

Oproep: medestanders gezocht

Misschien sta ik wel alleen in mijn betoog en missie. Dat kan altijd. Maar hierbij dan toch even met de billen bloot om een verzoek aan een ieder te doen die mij kan en wil helpen. Mensen die er hetzelfde van denken en deze functie, zonder sentimentele overdrijving, serieus nemen en graag een keurmerk en aanzien willen geven.
Vanuit dat keurmerk is het mogelijk om de gemeenten te bewegen deze mensen wel zonder al te veel moeite aan te stellen voor een dag!

Wil je mij helpen, heb je een idee en is er wellicht iets dat je met mij zou willen delen? Mail mij of bel mij op info@trouwambtenaar.tv of 06-53121110

Kijk uit naar jullie reacties,

Jeroen Smits

Meer over trouwambtenaar Jeroen Smits

TOP
1.495
WhatsApp WhatsApp Irene!