Eén van de moeilijkste dingen om uit te zoeken voor de ceremonie, is de muziek. Er is immers niks zo persoonlijk als muziek. Iedere emotie zit erin, van helemaal uit je stekker gaan tot de tranen die over je wangen lopen omdat een lied, een melodie of een songtekst je zo kneiterhard raakt dat je het gewoon niet drooghoudt. En het mooie van die emoties zijn het mag er allemaal zijn, dan heb ik mijn tissuedoos niet voor niets bij me.

Trouwmuziek die jullie raakt

Het overkomt me regelmatig, ook binnen het koor waar ik in zing, Vocal Popgroup Re-flax, hebben we een aantal nummers die me regelmatig emotioneel raken. Prachtig om steeds weer te ervaren, maar een uitdaging om wel te blijven zingen zonder dat die emoties de overhand nemen en je niet meer kúnt zingen. Thankful, Prayer of the children en You will be found zijn zulke prachtige tranentrekkers.

Ook in ceremonies kom je wel eens nummers tegen waarbij de emoties hoog oplopen. Omdat het een liedje is wat je herinnert aan een dierbare die je hebt verloren, omdat de tekst gewoon voor jullie lijkt geschreven of gewoon omdat de melodie zo mooi is.

Hoe kies je de juiste trouwliedjes?

Vaak hebben bruidsparen ook geen idéé welk liedje ze moeten kiezen en staren ze zich blind op de vele spotify lijstjes waar de prachtigste nummers in staan, maar die nou niet echt origineel zijn. Samen gaan we dus op zoek naar wat het bruidspaar past. Welk liedje zingen ze keihard mee in de auto, waarop hebben ze samen staan dansen, wat hoorde ze op de radio tijdens hun eerste date? Samen zoeken we naar die krenten in de pap, die verborgen pareltjes en van het één kom je in het ander. Er gaat dan niet alleen voor het bruidspaar een wereld open, maar voor mij ook. Eén van die prachtige pareltjes die ik vond was Time in a bottle van Jim Croce en het liedje is al meermaals mijn inspiratie geweest voor mijn speeches.

trouwmuziek-trouwliedjes-ceremonie
Fotograaf: Jessica Groenewegen

Bijzondere trouwmuziek

Soms echter, heeft een bruidspaar een heel duidelijk beeld van de muziek die ze willen. Zo had ik ooit bruidegom M, die persé binnen wilde komen op Hallo Vriendjes en vriendinnetjes van Bassie en Adriaan. Zijn bruid moest even wennen aan dat idee, maar zei uiteindelijk wel: “het past wel bij jou” en inderdaad: de gasten moesten vreselijk lachen, de toon was gezet en inderdaad, “dit is wel wie hij is”.

Of bruidspaar M&M, die binnenkwam op de themesong van Games of Thrones. Hij is een stijlvol velour pak, zij in een prachtige, dramatische, fonkelende donkerrode bruidsjurk. Ik kende de serie toen niet, maar was enorm onder de indruk van de bombastische muziek en de grazieuze wijze waarop het bruidspaar hun gasten tegemoet liep. Het paste perfect bij wie ze waren en dat maakte het plaatje helemaal compleet.

Ik kon mijn geluk als Star Trek fan niet op, toen bruidspaar R&N, die enorme Star Trek fans zijn en hun entree maakten op de themesong van Star Trek, TNG, dus vanzelfsprekend had ik wat Star Trek termen in de speech verwerkt: Live long and prosper.

En natuurlijk zal ik nooit W&J vergeten en hun adoratie voor Madonna! Die was zo groot dat ik een Madonna thema speech schreef en er songteksten van Madonna in verwerkte en die regels natuurlijk ook zong in de ceremonie, het was GE-WEL-DIG!

Zelf geschreven trouwliedjes

Maar de voor mij meest emotionele was er eentje waarvan ik zelf de tekst had geschreven. Op de melodie van het lied waarop de bruid haar vader had begraven, herschreef ik de tekst waarin ik de link maakte naar wat was, naar waar ze nu samen stonden en wat 6 maanden later op hun pad zou komen, de geboorte van hun dochtertje, wiens geslacht ik overigens mocht onthullen in de ceremonie. Iedereen stond met tranen in de ogen, ik kon mijn eigen tekst niet meer lezen door de tranen en daarna hadden we allemaal even een momentje nodig om bij te komen van die achtbaan aan emoties. Want dat was het, een achtbaan van de tranen van gemis, tranen van geluk, tranen van blijdschap en tranen van ontroering.

Het emotioneert me nog steeds en het doet me steeds weer beseffen: dít is wat live muziek kan doen in de ceremonie. Dít is zo’n enorme toegevoegde waarde, een onvergetelijke ervaring en een prachtige tastbare herinnering voor het leven, en dat gun ik ieder bruidspaar!

Gastblog geschreven door Saskia Offerhaus

Meer over trouwambtenaar Saskia

TOP
WhatsApp WhatsApp Irene!