Je gaat BABS voor 1 dag worden om je beste vriend(in), zoon, dochter, familielid of iemand anders te trouwen. Supergaaf! Ook wel spannend. Hier kan je lezen hoe je BABS voor 1 dag kan worden qua regeltjes en bureaucratische hassle waar je doorheen moet. Of misschien ben je niet een BABS voor 1 dag, maar ben je wel gevraagd om een speech te houden tijdens de bruiloft of zelfs de trouwceremonie.

Spreken op een bruiloft

Maar ben je er dan klaar voor? Misschien ben je gevraagd omdat je veel ervaring hebt met spreken in het openbaar en voor grote groepen staan. Maar misschien ook wel niet en ben je gevraagd vanwege je speciale relatie met het bruidspaar. In dat geval ben je wellicht op zoek naar tips en tricks.

In dit artikel geven we je niet alleen een aantal (fair enough, soms voor de hand liggende) tips, maar hebben we ook een aantal zelfstandig trouwambtenaren gevonden, die bereid zijn hun ervaring te delen met jouw in een 1 op 1 gesprek, zodat je beslagen ten ijs komt en kan profiteren van trouwambtenaren die al honderden huwelijken hebben gesloten, van alles hebben gezien en ook creatieve tips hebben om een toespraak op een bruiloft of tijdens een trouwceremonie geweldig te maken.

Behalve dat je een fantastische speech wil geven, wil je natuurlijk ook dat de trouwceremonie vlekkeloos verloopt. Lees daarom ook 13 praktische tips van een ervaren trouwambtenaar om voor een trouwceremonie te zorgen die door een ringetje gehaald kan worden 🙂

Stel een vraag!

Heb je na het lezen van dit blog nog steeds een vraag? No worries! Stuur ons een berichtje (irene@alletrouwambtenaren.nl) en krijg snel antwoord! Weten wij het zelf niet dan vragen wij hulp aan onze 100+ trouwambtenaren zodat jij gegarandeerd weet hoe het zit!

 

11 Tips voor een speech op een bruiloft

 1. Geen lang verhaal. houd je speech kort, 5-10 minuten. Een paar anekdotes en gelukswensen is voldoende want er is zoveel te beleven op een trouwdag en het is zo moeilijk om aandacht van mensen vast te houden (zeker met kleine kinderen er bij)
 2. Als je niet tijdens de trouwceremonie spreekt (als BABS of door het bruidspaar gevraagd als spreker), denk dan samen met het bruidspaar goed na over wat een goed moment is en bespreek het met ze.
 3. Veel gebruikte momenten zijn in (een kleinere, intiemere setting) tijdens het diner, aan het begin van het feest of bij de toast van de receptie, na de trouwceremonie
 4. Maak het persoonlijk! Het bruidspaar heeft jouw gevraagd als spreker of BABS, dus je mag best jouw perspectief OVER het bruidspaar geven of vertellen hoe jij je voelt op hun dag.
 5. Een ‘in crowd’ grapje dat niet iedereen begrijpt is prima, zolang het maar niet je hele speech vult. Bedenk hoe goed en waarvan de gasten het bruidspaar kennen en hoeveel ‘achtergrond informatie’ de gemiddelde gast heeft
 6. Oefen! Niets is zo erg als tijdens de bruiloft lopen stamelen of er achter komen dat het veel te lang duurt en je begint te ratelen of van de hak op de tak begint te springen.
 7. Vraag iemand anders ook om naar je speech te luisteren nadat je er zelf al een paar keer aan hebt geschaafd en hebt geoefend, 4 oren horen meer dan 2 en iemand anders begrijpt wellicht iets niet of heeft zelf leuke toevoegingen of suggesties
 8. Briefje in je hand met kernwoorden, de hele tekst of uit je hoofd? In alle eerlijkheid: doe waar jij je comfortabel bij voelt, dan wordt het de mooiste speech, iedereen zal je een papiertje in je handen vergeven.
 9. Net zoals met elk ander verhaal: zorg voor een begin (wie ben jij en hoe ken je het bruidspaar als dit net duidelijk is), middenstuk (over het bruidspaar) en einde (gelukswensen)
 10. GEEN ABC!
 11. Geen flauwe grappen, pikante details of een geintje over exen hangt helemaal af van hoe comfortabel het bruidspaar daar mee is, maar als je twijfelt, niet doen!

Coaching of training door een professionele trouwambtenaar

Om zelf als BABS voor 1 dag of als ‘speaker’ of als getuige een speech tijdens de bruiloft te geven, kan je professionele hulp inschakelen van een echte trouwambtenaar die al honderden bruiloften heeft gezien en honderden huwelijken heeft gesloten. Onderstaande trouwambtenaren hebben vele jaren ervaring en kunnen je een stoomcursus BABS voor 1 dag of spreken op een bruiloft geven.

De prijzen die je hieronder ziet zijn voor het begeleiden van een volledige trouwceremonie en dus niet voor het coachen van een BABS voor 1 dag of het geven van advies voor een spreker op een bruiloft. De kosten van een training verschillen per BABS en variëren van zo’n €150 tot €300. Sommige trouwambtenaren bieden een Skype sessie aan, waarin ze je speech doornemen en suggesties geven, zodat niemand hoeft te reizen. Andere trouwambtenaren geven echt een mini stoomcursus ‘BABS voor 1 dag’, om ervoor te zorgen dat jullie BABS voor 1 dag zich helemaal aan alle regeltjes houdt en er een geldig huwelijk wordt gesloten. Ook kunnen deze trouwambtenaren je speech doorlezen en tips geven.

Vul het contactformulier van de desbetreffende trouwambtenaar in en laat in het ‘opmerkingen’ gedeelte weten dat je op zoek bent naar coaching of advies voor het zijn van een BABS voor 1 dag of voor het spreken op een bruiloft en dan kan de trouwambtenaar je een voorstel doen.

WhatsApp WhatsApp Irene!