Dit gastblog is geschreven door trouwambtenaar Greet. Greet is een ervaren trouwambtenaar en heeft al vele huwelijken gesloten. Waar moet je aan denken als je een trouwceremonie leidt? En wat moet je vooral niet doen?Hieronder lees je haar 13 praktische tips die je als BABS voor 1 dag helpen om een trouwceremonie te organiseren die om door een ringetje te halen is! Specifieke tips voor het schrijven van een top speech lees je in dit blog.

Trouwen is meer dan een mooie speech. Er komt veel bij kijken om een perfecte trouwceremonie te organiseren voor het bruidspaar. Er zijn wel duizend dingetjes die je op het laatst nog even moet doornemen met de ceremoniemeester.

To do: Tips voor een vlekkeloze trouwceremonie

Tip 1: Voorbereiding

Bespreek 3 dagen voor de bruiloft de HELE ceremonie tot in detail samen door. Een perfect begin is óók super belangrijk.

Tip 2: De aankomst

Waar is de aankomst (toch die auto of ..)? Welke ouders doen er bijvoorbeeld mee met de aankomst, weten ook zij wat er te gebeuren staat.

Tip 3: Namen bruidspaar en gasten

Zorg ervoor dat je namen correct uit weet te spreken. Ken die andere namen, nu er die andere vriend van de vriendin van de bruid komt. Uitspraak moeilijke namen allemaal  even doornemen.

Tip 4: Afstemmen met de trouwfotograaf

Maak even kennis met de fotograaf zodat jij en hij/zij elkaar niet voor de voeten zullen lopen. Een goede foto-videgraaf is immers onzichtbaar.

Tip 4: Weggeven van de bruid

De “overdracht zelf”; Krijgt de vader ook nog een kusje van zijn dochter? Laat hem in de zenuwen niet aan zijn lot over als hij in de kijker staat. Vaak is het zo’n geklungel daar vooraan zie ik, en dat moet juist zo’n blij fotomoment zijn.

Tip 5: Einde ceremonie

Check ook het afsluiten van de ceremonie, met het personeel  i.v.m. het toostmoment. Wanneer schenken ze de bubbels in.

Tip 6: Muziek

Alles met betrekking tot de muziek checken. Is er ook muziek en is er een microfoon.

trouwceremonie-tip-BABS-Greet

Don’ts: wat je vooral moet voorkomen tijdens de trouwceremonie

Tip 7: Bruidstaart

Adviseer dat het bruidstaart moment niet te gehaast gebeurt, en niet te grote porties laten opdienen. “We hadden helemaal geen honger meer toen we aan tafel gingen” hoor ik te vaak, jammer.

Pas op met inzakkende bruidstaarten op een warme zomerdag. Iedere hobby taartenbakker is nog geen bruidstaartenspecialist.

Tip 8: Trouwlocatie

Geef in je speech geen geschiedenisles over je locatie, we zijn hier niet op cursus. Een enkel zinnetje over dit bijzondere  plekje is echter wél onmisbaar en leuk.

Tip 9: Zitplaats bruidspaar

Zorg dat het bruidspaar niet te laag zit (hoepelrok, ga dan op het puntje zitten) Let vooral op de achtergrond van hun zitplaatsen, kan het mooier durf te veranderen vlak voor het begin.

Tip 10: Trouwakte tekenen

Een maatje meer is niet gebaat bij het tekenen aan ook nog eens een erg laag tafeltje. Denk dan eens aan een mooi versierde statafel voor het tekenen van het bruidspaar en hun gasten. Lekker informeel. Kindjes mee tekenen? Heb dan een klein bankje achter de hand.

Tip 11: Rollators en kinderwagens uit beeld

Hou de rollators en kinderwagens even buiten het zicht en vraag de buurman dit even in de gaten te houden.

Rolstoel? Haal een wit stoeltje weg en zet een rolstoelpatiënt verzorgd en liefdevol op een bescheiden fijn plekje.

Tip 12: Kinderen

Geef kinderen een verrassingsmoment voor hun ouders die trouwen. Ze zullen stralen bij het aanbieden van wat dan ook en op welke manier je dat ook voorbereid hebt. “Ik ben 2 en zeg nee… ” laat deze ouders even met een lach weten dat het wel het moment van het bruidspaar is dus flesjes of speeltjes bij de hand en anders even uit jezelf een klein wandelingetje gaan maken. Tips hoe je kinderen bij de trouwceremonie kan betrekken vind je hier.

Tip 13: Techniek

Ook de technische ondersteuning (geluid en muziek extra microfoons) voor wie dan ook, is een belangrijk aandachtspunt en jouw verantwoordelijkheid als ceremoniespreker of zelfstandig trouwambtenaar.

Wees daarom altijd 2 ½ uur van te voren aanwezig. Wees ook niet te snel weg, dat komt ongeïnteresseerd en dus niet echt leuk over. Maar dat is geweten, dit zit niet in onze aard.

WhatsApp WhatsApp Irene!