Het lukt ons om het gebrek aan woorden met gebaren te compenseren. Brits onderzoek waarbij mensen een abstracte tekening moesten maken op basis van louter tekst én op basis van de combinatie tekst en gebaren, leverde in het tweede geval beter gelijkende tekeningen op dan in het eerste. Zo maakt het ook uit of je de spreker ziet, of alleen maar hoort: ook iemands gezichtsuitdrukking draagt bij aan een beter begrip.

Trouwceremonie ondersteunt met gebaren

Tijdens een trouwceremonie is dat niet anders. Een trouwambtenaar die zijn woorden ondersteunt met gebaren en gelaatsuitdrukkingen wordt beter begrepen door hun luisteraars. Dat geldt natuurlijk ook andersom als de toeschouwers ook hun communicatie gaan ondersteunen met gebaren. Mijn dochter heeft mij geleerd dat het gebaar eerder wordt opgepikt en opgevolgd dan het gesproken woord. Halt roepen is niet half zo krachtig dan het stopgebaar. En het roepen van ‘kusje’ wordt niet verstaan zonder het handgebaar als bij de kus op de binnenkant van de eigen hand die in de richting van een ander geblazen wordt. De zogenaamde kushand of luchtzoentje. En dan zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen. Het gebaar overbrugt vaak ook een afstand waarmee schreeuwen overbodig wordt. Communiceren van afstand. Andere veel gebruikte gebaren zijn bijvoorbeeld: top, respect, opgelet, succes (vingers gekruist), vrede, liefde, aangenaam kennis te maken en oké.

Trouwambtenaar-Leonard-gebaar

Hartgebaar

Naar een bruidspaar is het ‘hartgebaar’ wel het meest krachtige. Boven het hoofd, voor je eigen hart, er zijn heel veel variaties. Allemaal niet mis te verstaan hartelijk bedoeld.

Dus de handen uit de mouwen!

Met hartelijke groet,

Leonard Bouwhuis

Meer over trouwambtenaar Leonard

200+ Trouwambtenaren