Ben je op zoek naar een trouwambtenaar of ceremoniespreker in de gemeente Barendrecht, omdat je gaat trouwen en de trouwlocatie van je bruiloft in Barendrecht is? In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen. Klik op een onderwerp om er direct naar toe te gaan.

 1. Wie kan trouwambtenaar (voor 1 dag) worden voor mijn huwelijk in Barendrecht?
 2. Wat zijn de voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Barendrecht?
 3. Welke zelfstandig trouwambtenaren komen uit de regio Barendrecht?
 4. Kosten voor het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar
 5. Gemeentelijke kosten voor het benoemen van iemand tot BABS voor 1 dag in Barendrecht
 6. Beschikbare reguliere trouwambtenaren (in dienst van de gemeente Barendrecht)
 7. Kosten gemeentelijke leges (inclusief gemeentelijke BABS) in Barendrecht
 8. Tips: hoe zoek je naar de perfecte zelfstandig trouwambtenaar op deze site?

1. BABS voor 1 dag: wie kan je trouwambtenaar in Barendrecht worden?

Weet dat er drie mogelijkheden zijn om aan je trouwambtenaar in Barendrecht te komen:

 • Standaard: via de gemeente Barendrecht een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) kiezen
 • Bijzonder: een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) inhuren
 • Een bekende als BABS voor 1 dag laten benoemen

De standaard BABS van de gemeente wordt betaald door de gemeente uit de leges (kosten) die je de gemeente moet betalen om officieel te mogen trouwen. Een zelfstandig trouwambtenaar huur je zelf in en wordt vervolgens benoemd voor 1 dag bij de gemeente waar je gaat trouwen, bijvoorbeeld Barendrecht. Je kan in sommige gevallen ook iemand uit je eigen omgeving voor 1 dag tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand laten beëdigen en benoemen, hier zijn wel de hoogste kosten aan verbonden. Lees hier meer over hoe je iemand uit je omgeving precies BABS voor 1 dag kan laten worden.

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Barendrecht

Tussendoortje: een ceremoniespreker in Barendrecht

Wellicht raak je in de war door de termen ceremoniespreker en trouwambtenaar (en ceremoniemeester). We leggen ze graag uit, zodat je weet wie je precies inhuurt voor wat 🙂 Een ceremoniespreker is immers iets anders dan een BABS, of kan dat in elk geval zijn. Een zelfstandige trouwambtenaar is vrijwel altijd ook de ceremoniespreker, hoewel hij of zij ook anderen tijdens de ceremonie aan het woord kan laten. Denk bijvoorbeeld aan de ouders van het bruidspaar of de getuigen of een gezamelijke vriend(in). Maar daarnaast is de trouwambtenaar ook officieel bij machte om het huwelijk te sluiten. Een ceremoniespreker zal ook de gehele ceremonie voor zijn of haar rekening houden (wederom met ruimte voor andere personen om ook te spreken), maar heeft niet de bevoegdheid om een officieel huwelijk te sluiten en zal dit stukje dus moeten overlaten aan een officiële zelfstandig trouwambtenaar of een trouwambtenaar van de gemeente (tenzij het bruidspaar al eerder officieel op het stadhuis zijn getrouwd). De ceremoniemeester ten slotte, is meer een 'regelneef' of 'regeltante', zoals een weddingplanner dat ook doet. Hoewel de ceremoniemeester ook een groter gedeelte van de ceremonie voor zijn of haar rekening kan nemen bestaat de rol van de ceremoniemeester er vaak uit om de ceremonie te openen en af te sluiten, praktische zaken met de gasten te delen ("gelieve na de ceremonie geen rij te vormen, het bruidspaar komt vanzelf bij u langs", etc) en contact te hebben met de verschillende leveranciers rond de ceremonie (denk aan de bar, artiesten of muzikanten, fotograaf of videograaf, locatiemanager, etc.)

 

2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Barendrecht

Omdat je de gemeentelijke leges sowieso betaalt is het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar duurder, waarom zou je het dan doen?

 1. Meer keuze. Het aantal trouwambtenaren in Barendrecht is beperkt en van elke trouwambtenaar is niet heel veel informatie beschikbaar. Op deze site en het internet presenteren alle zelfstandig trouwambtenaren zich. Een eerste vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek om te ontdekken of er een klik is tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar behoort tot de mogelijkheden. Zo is het makkelijker om een trouwambtenaar te vinden die een perfecte match is met jullie persoonlijkheden en de sfeer die je op de bruiloft wil hebben.
 2. Meer maatwerk. Een gedeelte van de toespraak en trouwceremonie in het Engels? Een kindvriendelijke ceremonie? Een ceremonie in het buitenland of op een bijzondere plek? De zelfstandige BABS maakt het mogelijk en heeft veel flexibiliteit – binnen de grenzen van de wet – om de trouwceremonie van jullie bruiloft naar jullie wensen vorm te geven.
 3. Persoonlijker. Een gemeentelijke trouwambtenaar van de burgerlijke stand kan meestal minder persoonlijke aandacht besteden aan een bruidspaar, meestal blijft het bij een gesprek van een uur. Een zelfstandige trouwambtenaar heeft vaak meerdere gesprekken met het bruidspaar – en eventueel jullie getuigen, ouders of vrienden als je dat zou willen – zodat de toespraak jullie letterlijk op het lijf geschreven is en wellicht ook voor jullie verrassingen bevat!

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Noord-Holland

3. Zelfstandig trouwambtenaar in Barendrecht

Hieronder zie je de profielen van zelfstandige trouwambtenaren en ceremoniesprekers die in de regio Barendrecht woonachtig zijn, mocht je een trouwambtenaar zoeken die uit de buurt van jouw trouwlocatie komt. Alle trouwambtenaren uit Zuid-Holland kan je in dit artikel vinden.

Vrijwel alle zelfstandig trouwambtenaren zijn beschikbaar om bruidsparen te trouwen in alle provincies van Nederland en zelf daarbuiten! Wil je een overzicht zien van alle trouwambtenaren die beschikbaar zijn in Barendrecht? Bekijk ze hier.

4. Wat kost het om een Zelfstandige BABS in Barendrecht in te huren?

De kosten voor het inhuren van een zelfstandig Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Barendrecht verschillen behoorlijk: alles tussen €500 en €1,500 komt regelmatig voor, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Gemiddeld zal je rond de €850 kwijt zijn. Lees hier meer over de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar.

Als de extra kosten van een zelfstandig trouwambtenaar buiten je budget vallen, kan je overwegen eerder gratis op het stadhuis van Barendrecht te trouwen en vervolgens de zelfstandig trouwambtenaar in te huren voor de trouwceremonie op jullie bruiloft. Je bespaart daarmee de kosten van het voor 1 dag benoemen van de zelfstandig trouwambtenaar in Barendrecht en (grotendeels) de gemeentelijke leges voor het trouwen op je trouwlocatie. Nadeel: de officiële trouwdatum is een andere dan je feestdatum, maar op je bruiloft zal niemand daar iets van merken tijdens de trouwceremonie!

Als je iemand uit je omgeving tot BABS voor 1 dag wil laten benoemen ben je nog iets duurder uit omdat deze niet alleen door de gemeente Barendrecht benoemd moet worden, maar ook nog door de rechtbank moet worden beëdigd, terwijl professionele zelfstandige trouwambtenaren dit al zijn omdat ze voor een andere gemeente als reguliere trouwambtenaar werken.

5. Kosten benoemen trouwambtenaar voor 1 dag in Barendrecht

Ook aan de benoeming voor het worden van een trouwambtenaar voor 1 dag hangen kosten. Deze verschillen per gemeente en de meeste mensen maken onderscheid tussen twee gevallen (Barendrecht lijkt dat ook te doen, de tweede optie lijkt niet mogelijk):

 • de BABS voor 1 dag is werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals vrijwel alle zelfstandige trouwambtenaren)
 • de BABS voor 1 dag is niet werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals je beste vriendin, oom, moeder, broer etc.)

In Barendrecht kan je ook een trouwambtenaar voor 1 dag laten benoemen, welke optie mogelijk is en wat de kosten daarvan zijn is helaas niet online te vinden.

Bron.

6. Reguliere trouwambtenaren in Barendrecht

De trouwambtenaar, officieel Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS), speelt een belangrijke rol bij de huwelijksvoltrekking. Het is dan ook fijn als het klikt met het bruidspaar. Zo kan hij of zij er een onvergetelijke gebeurtenis van maken.

De gemeente Barendrecht kiest bij een trouwerij altijd voor een persoonlijke benadering. Allereerst neemt de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (‘babs’) contact op met het bruidspaar om een afspraak te maken voor een huisbezoek.

Persoonlijk gesprek

De ervaring heeft geleerd hoe waardevol dit bezoek is voor beiden partijen. Elkaar leren kennen en met elkaar van gedachten wisselen is een absolute must voor een geslaagde huwelijksplechtigheid. Tijdens het bezoek wordt geïnventariseerd wat de wensen zijn en worden de mogelijkheden besproken. Er is volop ruimte voor persoonlijke invulling en er wordt gezocht naar een vorm waarin u zich als bruidspaar het best herkent en thuis voelt. Een huwelijk op maat dus!

Zelf kiezen

De gemeente Barendrecht heeft verschillende trouwambtenaren, waarvan onderstaand een overzicht. U kunt uw eventuele voorkeur voor één van de BABS’en bij de gemeente doorgeven. Hier kan je de reguliere gemeentelijke trouwambtenaren van de gemeente Barendrecht vinden.

7. Wat kost een gemeentelijke trouwambtenaar in Barendrecht?

De kosten voor de gemeentelijke trouwambtenaar zijn onderdeel van de trouwkosten (leges) die je de gemeente betaalt als je wilt trouwen in Barendrecht. Deze zijn als volgt, en ook deze (kunnen) jaarlijks worden aangepast door de gemeente Barendrecht. Onthoud dat je deze kosten ook betaalt als je een zelfstandig trouwambtenaar inhuurt.

Gratis trouwen in Barendrecht

U kunt gratis trouwen. Als u gratis wilt trouwen is een aantal dingen goed om te weten:

 • U kunt voor een kosteloos huwelijk alleen terecht op het gemeentehuis op dinsdag om 09:00 uur en 9:30 uur.
 • Er kan een wachttijd zijn voor de boeking.
 • De huwelijksceremonie is eenvoudig en duurt ongeveer 10 minuten.
 • In de ruimte is alleen plaats voor het bruidspaar, de trouwambtenaar en maximaal 12 gasten, inclusief de getuigen.
 • Er zijn geen gereserveerde parkeerplaatsen.
 • U kunt geen muziek afspelen.
 • De trouwambtenaar neemt van tevoren geen contact op en houdt geen toespraak. U kunt de trouwambtenaar niet kiezen.
 • Honden mogen niet mee naar binnen. Dit geldt niet voor hulphonden.
 • Wilt u een trouwboekje? Geeft u dit aan bij opmerkingen in het formulier. Aan het trouwboekje zijn kosten verbonden.

Bron.

Kosten trouwen in Barendrecht

Maandag t/m vrijdag 09.00 uur t/m 17.00 uur inclusief trouwboekje

 • Locatie gemeentehuis: € 393,00
 • Locatie Watertoren: € 513,00
 • Locatie naar keuze, welke is aangewezen als “huis der gemeente”: € 653,00

Maandag t/m zaterdag 17.00 uur t/m 23.00 uur

 • Locatie naar keuze, welke is aangewezen als “huis der gemeente”: € 714,00

Zaterdag 09.00 uur t/m 17.00 uur inclusief trouwboekje

 • Locatie gemeentehuis: niet mogelijk
 • Locatie Watertoren: € 714,00
 • Locatie naar keuze, welke is aangewezen als “huis der gemeente”: € 714,00

Bron.

8. Hoe zoek je naar de perfecte BABS op AlleTrouwambtenaren?

In het overzicht van alle trouwambtenaren staan aan de linkerkant van het scherm een aantal handige filters. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar alle vrouwelijke trouwambtenaren of naar alle mannelijke trouwambtenaren. Ook kan je zoeken naar de stijl van de desbetreffende trouwambtenaar, bijvoorbeeld humoristisch, ingetogen, enthousiast, interactief, romantisch, modern, traditioneel of informeel.

Goed om te weten is dat bovendien elke Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand de mogelijkheid biedt voor een kindvriendelijke ceremonie. Dat betekent dat trouwambtenaren eventuele kinderen van het bruidspaar een rol kunnen geven in de trouwceremonie en ze bijvoorbeeld bij sommige trouwambtenaren een kinderakte krijgen die ze zelf mogen ondertekenen. Daarnaast sluiten alle trouwambtenaren op deze site met veel plezier een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht! Geen weigerambtenaren hier, sterker nog, onze trouwambtenaren zijn er dol op, het belangrijkste is dat de liefde wordt gevierd!

Heb je een bruiloft in het buitenland? Veel gaan graag met je mee en trouwen in het buitenland! Zit er een internationaal element in jullie huwelijk of zijn er gasten uit het buitenland die geen Nederlands spreken? Veel trouwambtenaren kunnen het ja-woord of zelfs de hele ceremonie ook in andere talen leiden. Veel voorkomende talen zijn natuurlijk Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans, maar ook de meer exotische talen zoals Zweeds, Russisch en zelfs Oekraïens!

WhatsApp WhatsApp Irene!