De entree van de bruidegom is óók belangrijk!
Een van de vragen die ik tijdens het voorgesprek stel is hoe het bruidspaar zijn entree maakt. Vaak is over de binnenkomst van de bruid wel nagedacht maar de bruidegom komt er vaak maar een beetje bekaaid af. “Hij loopt gewoon met de gasten mee”, is iets wat ik vaak hoor. Of.. “Hoezo entree, hij staat er toch al?”
Eerlijk gezegd, ik vind dat laatste niet zo’n goed idee. Stel je de situatie voor. De gasten komen binnen, de bruidegom staat al voor bij de trouwambtenaar. Ongetwijfeld een beetje nerveus. Er is altijd, echt altijd, wel een vriend of broer die roept: “Nou maar kijken of ze komt” of “Je kan nog terug hoor”. De bruidegom lacht wat ongemakkelijk mee. Een late tante of vriendin komt nog snel even naar voren om gedag te zeggen, drie zoenen en een gemeend: “ Zet hem op, hè”. Moeder wijst nog even op een kledingdetail. Ik start de ceremonie altijd met wat huishoudelijke mededelingen namens het bruidspaar en ondertussen staat die arme bruidegom maar naar zijn gasten te kijken.
Ik stel de bruidegom dus altijd voor om net als de bruid ook een entree te maken. Het is tenslotte ook zijn trouwdag en ook hij heeft zijn best gedaan om er tiptop uit te zien. Op deze manier is het voor de gasten duidelijk wanneer de echte ceremonie begint en de bruidegom krijgt ook de aandacht die hij verdient.
Volgorde van binnenkomst; wanneer komt de bruid?
Wat is een mooie line-up bij binnenkomst? Als je het een beetje Amerikaans wilt dan komen eerst de getuigen binnen, zij gaan naar hun stoelen of blijven nog even staan. In de Nederlandse versie komt eerst de bruidegom. Steeds vaker met zijn moeder, soms met beide ouders, soms met de eigen kinderen, maar alleen is ook helemaal goed. Gebruikelijk zonder muziek maar wel onder hartelijk applaus. Hierna start de muziek. Ik geef de bruid het advies om die muziek even te laten spelen en pas als het refrein begint binnen te komen. Meestal is de loper maar een kippeneindje en ben je zo waar je wezen moet, dus bouw de spanning een beetje op. We willen natuurlijk wel tranen zien.
Zijn er bruidskinderen dan lopen die voor de bruid. Jongetjes dragen vaak de ringen, meisjes strooien vaak rozenblaadjes. Mag van mij ook best andersom, maar ook in 2024 is dit wat ik meestal zie ;). Dan komt de bruid, vaak met haar vader, soms met een ander mannelijk familielid, soms alleen. Ik vraag op het moment dat de bruid binnenkomt aan de gasten om te gaan staan. En natuurlijk gaan ook voor de bruid de handen op elkaar. Vader geeft de bruid aan zijn aanstaande schoonzoon, de bruid kust haar vader die naar zijn plaats gaat. Ik geef het teken dat de gasten weer mogen gaan zitten. De bode of ik leg het trouwboeket op de tekentafel en nodigt het bruidspaar uit de gaan zitten. De bruid zit aan de rechterkant van de bruidegom. De muziek wordt weggedraaid (en dus niet abrupt uitgezet) en de ceremonie start.
Bekijk hier onze top 50 voor muziek voor de binnenkomst van de bruid en bruidegom.
Twee bruiden of twee bruidegommen
Bij twee bruiden met hun vaders of twee bruidegommen met hun moeders wordt er meestal voor gekozen om de muziek meteen te starten. En o ja, ook met gewoon samen met zijn tweetjes binnenkomen, op een lekker nummer dat wat voor jullie betekent, is helemaal niks mis!
Surprise!
Soms gebeurt er echt iets verrassends. Zo herinner ik mij een bruidegom die gespannen stond te wachten op zijn lief en die enorm schrok van de “verkeerde” muziek die werd opgezet. In plaats van het ingetogen klassieke nummer dat hij samen met zijn meisje had uitgezocht klonk keihard een nummer van The Golden Earring uit de speakers. Zijn ontzetting werd nog groter toen hij naar mij keek en zag dat ik een dansbeweging op het nummer maakte. Je zag hem denken: spoort die trouwambtenaar wel? Gelukkig voor mij stonden direct hierna zijn, doorgaans zeer ingetogen, twee broers op en dansten simultaan iets wat houterig mee, gevolgd door de flamboyante zusters van de bruid. Al snel volgden her en der andere familieleden en vrienden met een zorgvuldig ingestudeerde flashmob. De deuren gingen open en zijn a.s. vrouw en schoonvader stalen de show door op spetterende wijze door het gangpad te swingen. De bruidegom genoot en vond het geweldig! Het was een wervelende start van een humorvolle ceremonie.
Meer over trouwambtenaar Guusta Veldman
Dit gastblog is geschreven door Guusta Veldman. Neem contact op met Guusta als jullie willen weten wat Guusta voor jullie kan betekenen.