Gastblog geschreven door Ria de Groot

Ainda que eu falasse a língua dos homens e falasse a língua dos anjos sem amor, eu não seria nada seria….
Zelfs als ik de taal van mensen zou spreken en de taal vanengelen, toch zou ik niets zijn zonder liefde!

Het is de letterlijke vertaling van een Portugese tekst, die prominent op hun trouwkaart stond afgebeeld. In het Portugees én in het Nederlands! Want zij kwam oorspronkelijk uit Brazilië en hij was een oer Hollandse jongen uit het midden van ons land. ‘Ik zou niets zijn zonder de liefde’ dat was hun boodschap. En hoe toepasselijk was dat, in hun situatie.

Op die zo mooie dag, hartje zomer van het afgelopen jaar, in de besloten sfeer en aanwezigheid van een select groepje mensen, gaven zij elkaar het jawoord. Tweetalig: Portugees en Nederlands. Alles klopte die dag: het weer, de locatie – het was op een oude boerderij – een select groepje gasten, de meesten Nederlands, een klein aantal Braziliaans en een stoere bruidegom met zijn fragiele, stralende bruid.

Omdat zij de Nederlandse taal nog niet geheel machtig was, heb ik de gehele plechtigheid ‘tweetalig’ uitgevoerd, in het Nederlands en Engels, gelardeerd met hier en daar, wat uitspraken in het Portugees. Zoals gezegd, het klopte, de liefde spatte er vanaf. Helaas kon haar familie uit Brazilië de ceremonie niet bijwonen, maar via de livestream was men er tóch bij. ‘Het zou niets zijn zonder liefde!’ Je kunt het allemaal nog zo mooi zeggen.

Maar woorden zonder liefde zeggen eigenlijk niets. Dát dus. En waarom betekende die tekst voor dit bruidspaar nu juist zoveel? Het had alles te maken met het moment waarop ze elkaar voor het eerst tegenkwamen. Niet letterlijk, maar op een van de drukst bereden digitale snelwegen van deze tijd. Beter bekend als ‘Tinder’. Het moment van die eerste ontmoeting, die eerste klik. Hij, die aan de buitenkant zo stoer ogende jongen (nog toen) net uit het ziekenhuis ontslagen na een lange, moeilijke periode van operaties, chemo’s en bestralingen.

Want dat vreemde plekje op zijn arm bleek meer te zijn dan gewoon maar een wratje. Zijn toekomst was opeens niet meer zo vanzelfsprekend. De artsen waren bezorgd. Tijdens zijn herstelperiode ging hij op zoek naar de liefde en die vond hij! Zij was het die ‘de taal van de liefde’ sprak. Via die internetsite. Zij vond de juiste woorden, hielp hem door die moeilijke periode heen. Eerder al vanuit het verre Brazilië op het vliegtuig gestapt, op weg naar een beter leven en bezig dat, in Nederland, ook werkelijkheid te maken. Duidelijk was het dat ze elkaar begrepen in de taal der liefde. Die liefde kwam ook voor haar onverwachts.

Geen oppervlakkige chats, integendeel. Zij gaf hem weer moed en geloof in hemzelf, geloof op uiteindelijk herstel. Onvoorwaardelijk, vanuit haar warmbloedige Braziliaanse hart! Op die bijzondere plek van de oude boerderij, midden tussen de koren- en aardappelvelden, gaven zij elkaar het jawoord, met en vanuit heel hun hart. Hun liefde was zo voelbaar. De apotheose kwam ná de plechtigheid. Toen ze het ultieme bewijs van die liefde
aankondigden aan iedereen die aanwezig was: in het voorjaar van 2022 zal hun kindje geboren worden! Welke taal je ook spreekt: Zonder liefde zegt het niets!! Heb je jouw partner ook iets belangrijks te zeggen? Vertel het vooral, mét liefde. Voor een liefdevolle en onvergetelijke huwelijksceremonie moet je dan weer bij mij zijn.

Ria de Groot

‘for unforgettable memories’

Meer over trouwambtenaar Ria de Groot

TOP
WhatsApp WhatsApp Irene!