Een goede, persoonlijke ceremonie begint altijd met een voorgesprek. We nemen de ceremonie tot in de details door en ik hoor natuurlijk heel graag het liefdesverhaal van het aanstaand bruidspaar. Eén van de eerste vragen die ik stel is: “Zijn er gevoeligheden binnen de familie?”

Gevoelige onderwerpen tijdens de trouwceremonie

Het gebeurt nogal eens dat bruidsparen te maken hebben met gescheiden ouders, of andere familieleden. Niet altijd is de band goed tussen die familieleden. Soms ziens ze elkaar zelfs niet eens meer in het dagelijks leven, maar zijn ze wel samen op de bruiloft. Hoe ga je daar als trouwambtenaar dan mee om? En hoe zorg je dat de ceremonie goed verloopt zonder iemand te kwetsen?

Soms is er een naast familielid onlangs overleden, of is er iemand van de familie aanwezig die ernstig ziek is. Het is als trouwambtenaar in de eerste plaats belangrijk om die dingen te weten. Je hoeft al die situaties niet te benoemen, maar het is heel goed om te weten. Op die manier kun je rekening houden met situaties. Daarnaast kun je ook blunders voorkomen door bijvoorbeeld iemand vader te noemen die helemaal niet de vader is.

Namen van dierbaren benoemen tijdens de ceremonie

Ik noteer altijd heel precies wat de namen van de ouders zijn, hoe de situatie is en hoe ze genoemd willen worden. Tijdens het begin van de speech benoem ik ze en heet ik ze in het bijzonder welkom. Sommige ouders willen graag bij de voornaam genoemd worden en anderen juist bij de achternaam. Het is belangrijk om rekening te houden met deze wensen. Zo voelen zij zich gerespecteerd en nog een beetje meer welkom.

trouwceremonie-gevoelig-Ellie

Mijn familie kan niet met elkaar door een deur, maar komen wel allemaal naar de bruiloft

Als mensen elkaar niet meer zien in het normale leven, adviseer ik het bruidspaar om mensen te placeren voor de ceremonie. Leg de namen op stoelen en zorg ervoor dat mensen die elkaar niet meer zien, omdat er een conflict is, niet naast elkaar zitten of niet te dicht bij elkaar in de buurt. Op die manier respecteer je iedereen.

Ik kan me voorstellen dat het moeilijk voor jullie als bruidspaar is. Maar het is ook fijn dat ze er allemaal zijn. Dat ze voor jullie allemaal gekomen zijn. Dan kun je er maar het beste voor zorgen dat er geen confrontatie is, of dat er vervelende situaties ontstaan tijdens een ceremonie.

Dierbare overleden vlak voor de bruiloft

Soms komt het wel eens voor dat er een dierbare onlangs overleden is. Er is verdriet over het feit dat oma, opa, of een ander dierbaar iemand niet bij de bruiloft kan zijn. Je zou dan een foto op de tafel van de trouwambtenaar kunnen zetten. Een kaarsje, of een bloemetje zou ook kunnen. Net wat bij jullie past.

De bruidegom van een bruidspaar dat ik vorig jaar trouwde, was onlangs zijn vader verloren. Hij zou die dag ook hun getuige zijn. Er was een groot gemis en nog veel verdriet. De foto van hem stond voor op een tafeltje. Tijdens het ondertekenen van de trouwacte, brachten alle vrienden van de bruidegom een roos om zo ook aan de vader van de bruidegom te denken. Het bruidspaar wist dit niet. Een prachtig gebaar van deze vriendengroep, die daarbij lieten blijken dat ze aan de vader van de bruidegom dachten.

Dit is een gastblog geschreven door trouwambtenaar Ellie Norden

Wil je hier graag iets meer over weten?

Dan kun je altijd contact met me opnemen via het contactformulier.
En je bent altijd welkom voor een kennismakingsgesprek. Die is geheel vrijblijvend en gratis!

WhatsApp WhatsApp Irene!