Jullie gaan trouwen; ja gezegd en dan komen de keuzemomenten. Wanneer, waar, wie, hoe?
Ik ben er voor het verwoorden van jullie gevoelens, emoties, de liefde. Maar ook om alles er perfect uit te laten zien. Er is zoveel mogelijk, kies wat goed bij jullie past.

Hoe gaat een trouwceremonie?

Binnenkomst

Samen naar voren lopen of is het een “first sight”? Samen met jullie kinderen of met de getuigen die voor jullie uit lopen. Of als bruidegom samen met jouw moeder, oma, opa of een andere dierbare en als bruid “weggegeven” worden door jouw vader.

Welkom

Kan ik in mijn welkomstwoord gasten speciaal bedanken zoals jullie ouders, getuigen of vrienden uit het buitenland. Misschien steken jullie een kaars aan voor alle afwezigen die jullie in gedachten vandaag mee willen nemen.

Trouwceremonie-10-stappen

Speech

Hoe werk ik?
Ik kom bij jullie thuis en luister, vraag, vraag nog meer en ik geef tips.
Ik kijk, noteer, de emoties, de antwoorden, de blikken en als ik denk jullie echt te kennen dan ga ik naar huis.
Ik mail met jullie, bel, zoek contact met jullie dierbaren. Dan ga ik schrijven.
Liefde, passie, geluk, twijfel, verdriet, alles vertaal ik in een blijvende herinnering. Het is jullie story en ik mag die vertellen en dat doe ik vol overgave. Geniet van mijn verhaal en van de door jullie gekozen muziek.

Trouwceremonie-10-stappen

Het officiële deel

Ja-woord

Ik heb een samenvatting gemaakt van de formele tekst van de wet, zodat jullie weten waar jullie ja tegen zeggen.
Ga tegen over elkaar staan, geeft elkaar de rechterhand of beide handen en antwoord bevestigend op mijn vraag of je elkaar aanneemt tot partner. Natuurlijk mag je vooraf een eigen trouwbelofte uitspreken. Maak het zo persoonlijk als je zelf wilt.

Afhameren

Daarna sluit ik het huwelijk officieel met de woorden: Hierbij verklaar ik als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand dat jullie door het huwelijk aan elkaar zijn verbonden.
En daarna is mijn (of door (jullie) kinderen) klap met de hamer het sein voor:

De kus

Jullie krijgen applaus en geven elkaar, voor de eerste keer als getrouwd stel, een kus.

Ringen uitwisselen

Of een ander symbool van verbondenheid zoals een tattoo.

Ondertekenen van de akten

Het ondertekenen van de akten, eerst jullie, dan de 2 tot 4 getuigen en ik.
De getuigen bevestigen door hun handtekening dat zij geloven in jullie relatie. Maar er is meer, jullie hebben hen gekozen omdat je verwacht, ook in de toekomst, steun van deze getuigen te krijgen.
Ps. Voor getuigen onder de 18 jaar heb ik een speciale akte.

Trouwceremonie-10-stappen

Slotwoord

Wat er daarna gebeurd is eigenlijk afhankelijk van de trouwambtenaar. Ik heb altijd nog een slotwoord, wat leuke wensen en een toepasselijk cadeautje.

Getrouwd!

Dan is de huwelijksceremonie afgelopen. Jullie kunnen als eerste, onder luid applaus, de ruimte verlaten of jullie gasten staan te wachten met toeters, bellenblaas, bogen, rozenblaadjes, rijst etc. Het feest kan beginnen!

Contact met BABS Ellen

Dit gastblog werd geschreven door Ellen. Willen jullie weten wat Ellen kan betekenen op jullie trouwdag? Mail haar dan direct!    Gastblog geschreven door Ellen Beusen

    WhatsApp WhatsApp Irene!