Een bruiloft is iets wat je (hopelijk) maar één keer in je leven doet. Het is een dag om nooit te vergeten. De mooiste dag van je leven. Of hoe je het ook maar noemen wil. Dat het bijzonder is, is duidelijk. En de meeste bruidsparen willen dat doen op een manier die bij hun past. Of dat nou groot is met 200 gasten of juist intiem, het is jullie dag en dat wil je graag perfect hebben.

Tijdslijn: Hoe lang van tevoren begin je met de voorbereidingen?

Uit ervaring weet ik dat daar niet één antwoord op te geven is. Zo krijg ik vanavond een bruidspaar op bezoek om kennis met me te maken. Zij trouwen in juli 2025. Gisteravond kreeg ik een mailtje van een bruidspaar dat volgende maand trouwt en ze vroegen zich af of ik nog ruimte heb. Zo erg kan het dus verschillen.

Begin liever op tijd

Het bruidspaar wat komt kennismaken heeft hele duidelijke wensen. Ze willen graag alles op één locatie. Een locatie die helemaal naar hun wens is. En daarnaast willen ze dan ook graag dat hun favoriete fotograaf en BABS er bij zijn op die dag en op die locatie.

Als je hele specifieke wensen hebt, die ook nog eens populair zijn bij andere bruidsparen, is het een goed idee om op tijd te beginnen. Op die manier heb je nog keuze en kun je ook kiezen wat jullie eerste voorkeur heeft.

Voorbereiding van een intieme en kleine bruiloft

Het bruidspaar wat mij gisteravond mailde, is al wat ouder. Ze trouwen niet voor de eerste keer. Daarnaast moet de bruidegom een operatie ondergaan binnenkort.
De wens is om voor de operatie te trouwen. De bruiloft hoeft niet groots en er komt een klein groepje mensen. Hier gaat het dus niet om perfecte locaties, of leveranciers, maar om het trouwen zelf. Een lange voorbereiding is in hun geval niet essentieel.

voorbereiding-bruiloft-trouwambtenaar-Drenthe-Ellie

Hebben jullie duidelijke wensen en voorkeuren?

Als jullie hele duidelijke voorkeuren hebben voor locaties, is het verstandig om minimaal een jaar voor jullie trouwdatum te reserveren. Zeker als het een populaire locatie is, zie ik vaak dat geliefde data al snel vol zijn.

Ik zou dan 1,5 jaar voor jullie grote dag alvast eens rond gaan kijken. Een mooie gelegenheid hiervoor is een open trouwlocatie dag. Veel prachtige trouwlocaties zijn dan open en ontvangen jullie graag. Je krijgt een rondleiding, je kunt al je vragen stellen en vaak zijn er ook andere trouwleveranciers, zoals een fotograaf, BABS, weddingplanner, iemand die taarten maakt en een bloemiste. Je kunt dan alvast een beetje sfeer proeven en kijken wat bij jullie past.

Trouwen op een eigen locatie

Is de locatie voor jullie minder belangrijk, of trouwen jullie op een eigen locatie? Dan is het minder belangrijk om je zo lang van tevoren voor te bereiden. Zo trouw ik in september een bruidspaar op de boerderij van de ouders van de bruidegom.

In het weiland wordt een prachtige tent neergezet. Alles wordt sfeervol versierd en de ceremonie vindt plaats bijna tussen de koeien, met strobalen om op te zitten.
Dit is helemaal passend bij het bruidspaar. Daar waar ze zijn opgegroeid, daar trouwen ze ook. Ze regelen alles zelf en zo is het minder noodzakelijk om lang van tevoren te beginnen met de voorbereidingen.

De periode van voorbereiden is dus afhankelijk van wat jullie wensen zijn en wat jullie belangrijk vinden. Blijf bij jezelf! Er is geen goed of fout. Het is jullie dag. Een dag waarin jullie liefde centraal staat.

Dit is een gastblog geschreven door trouwambtenaar Ellie Norden

Meer praktische tips voor jullie bruiloft

Wil je hier graag iets meer over weten?

Dan kun je altijd contact met me opnemen via het contactformulier.
En je bent altijd welkom voor een kennismakingsgesprek. Die is geheel vrijblijvend en gratis!

WhatsApp WhatsApp Irene!