Gastblog geschreven door Ellen Beusen

Oftewel oude liefde roest niet.

Het mooiste meisje van de klas

Kijk maar eens naar Het mooiste meisje van de klas wat nu weer op tv is of naar oude uitzendingen van Memories. En wat zie je dan? Eigenlijk hetzelfde als wat Katja Schuurman zei die ooit Memories presenteerde:

 “Daar was ik wel benieuwd naar; hoe zouden mensen die elkaar veertig jaar niet hebben gezien, reageren op een weerzien? Ze praten vooraf over de ander als het mooiste meisje wat ze ooit zagen, of de knapste jongen van de hele stad. Nu zijn ze veel ouder, grijzer, vaak dikker. En dan opeens sta je oog in oog. In het echt, bij de meeste ontmoetingen hoorde ik het: ze vonden dat de ander niets veranderd was. Terwijl dat feitelijk natuurlijk absoluut niet klopt. Maar blijkbaar- als er liefde in het spel is – werkt dat zo”

Liefde van toen

Inderdaad dat is ook mijn ervaring. Soms trouw ik geliefden die ook al jaren geleden geliefden waren.

Toen waren ze nog heel jong, een middelbare school liefde, ze waren nog zoekende, hadden nog geen rust voor een definitieve keuze, nog niet klaar voor een echt leven samen.

Of ze waren gevoelig voor het commentaar van hun ouders, van hun vrienden; “die past toch echt niet bij jou”, “jij kunt toch wel iets beter krijgen”, “geniet van jouw vrijheid, bind je niet zo gauw”.

liefde-vroeger-ellen

Je eerste liefde

En dus gingen ze verder, het leven ontdekken, trouwen met een ander maar toch ergens bleef dat gevoel van toen zitten. Je eerste liefde vergeet je nooit. Dat klopt denk ik maar vergeet niet dat die eerste liefde ook keuzes heeft gemaakt, zijn of haar leven verder heeft ingevuld.

Soms zie je die liefde bewust (een zoektochtje googlen) of onbewust weer terug. Live of op facebook, op schoolbank.nl, bij een reünie en dan is dat gevoel er weer. Het gevoel van liefde zegt Katja. Of is het het gevoel van verliefdheid, het gevoel van toen, het verlangen naar toen en dat gevoel van toen?

Trouwen met een oude geliefde

Zo had ik een voorbereidend gesprek met een bruidspaar die elkaar kende van het uitgaan op het Stratumseind, de horeca- én ontmoetingsplek van veel bruidsparen in de omgeving van Eindhoven. Waanzinnig verliefd tussen hun 18e en 20e jaar. Echte liefde die door omstandigheden uit ging. We zijn inmiddels ruim 25 jaar verder. En dan hoor ik haar praten over die mooie jongen met die zwarte krullen, met dat mooie lange haar. Met die stralende lach, vol energie. 

Ik zie die jongen niet, zij wel.

Ook zie ik niet dat, volgens hem, mooiste meisje van de klas, met dat lange haar tot op haar billen. Een droomster maar ook een meisje met een geweldige drive. 

Hij ziet haar wel.

liefde-vroeger-ellen

Van puberliefde naar volwassen liefde

Maar wat ik zie is niet belangrijk, het gaat erom wat jullie zien en voelen. Want als die verliefdheid liefde wordt dan is dat een heerlijk gevoel. Een puberliefde die gegroeid is naar een volwassen liefde. Allebei met een verleden dat jullie heeft gevormd tot wie jullie nu zijn. Dat zie je en daar zeg je ja tegen.

En voor de al langer getrouwden bezoekers van deze site……

Kijk vandaag eens naar jouw partner, kijk in zijn of haar ogen. Zie jij dan ook niet die jongen of dat meisje terug van jaren geleden? Ik hoop het wel want dan krijg je weer dat verliefde gevoel terug dat de basis van jullie liefde vormt. 

Contact met BABS Ellen

Dit gastblog werd geschreven door Ellen. Willen jullie weten wat Ellen kan betekenen op jullie trouwdag? Mail haar dan direct!    WhatsApp WhatsApp Irene!