Gastblog geschreven door Ellen Beusen

Hoe betrek je je kinderen die al lekker kunnen rondlopen (kinderen van jullie zelf maar het kunnen ook kinderen van vrienden zijn) bij de trouwceremonie? Oftewel: wel of geen kinderen bij de huwelijksvoltrekking?

Het is vaak een help-vraag, ook wel een gewetensvraag. Eigenlijk een vraag die heel veel bruidsparen moeilijk vinden. Je kunt natuurlijk besluiten dat kinderen niet welkom zijn bij de huwelijksvoltrekking. Het is jullie feest en jullie bepalen hoe je daar een invulling aan geeft. Misschien wil je niet afgeleid worden door al die rondlopende kinderen of heb je andere redenen. Het maakt niet uit, iedereen zal jullie beslissing moeten respecteren.

Hulp van een Nanny als gedeeltelijke opvang

Voel je je daar toch niet helemaal prettig bij dan is er een tussenoplossing mogelijk. De kinderen zijn aanwezig als het bruidspaar arriveert en gaan dan met een “Nanny” mee. Lekker spelen, een ijsje eten en de “Nanny” krijgt een appje als de toespraak bijna afgelopen is. In de praktijk doe ik dit vaker, ik rond mijn toespraak af en ga dan de kinderen bij de ingang verwelkomen en neem ze mee naar voren. Bijvoorbeeld allemaal op de grond vlak voor het bruidspaar. Ze zijn dan aanwezig bij het jawoord, de klap met de hamer, de kus (spannend, klappen en joelen) en bij het tekenen. Ze hebben het bruidspaar echt zien trouwen en vaak vinden ze dat ook het mooiste moment.

Spontaan met kinderen trouwen

Of je regelt niets en laat het gewoon gebeuren…..Kleintjes in een wandelwagen, stille kinderen op de schoot van hun moeder of vader. Maar ook ondernemende kinderen die alles willen zien en niet stil kunnen zitten, laat ze gewoon vrij rond lopen. Je vindt het niet erg dat dat schattige meisje in haar tuttutje soms meer aandacht krijgt dan jullie. Vindt dat gepraat van die kleintjes spontaan en gezellig. Gewoon omdat jullie die losse, ontspannen sfeer willen. Maar wat las ik recent:

Nederlanders stappen minder vaak in het huwelijksbootje en kiezen vaker voor een geregistreerd partnerschap. Vooral twintigers en dertigers maken deze keuze steeds vaker. Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige trouwcijfers voor 2017*

Maar er wordt gelukkig ook nog getrouwd. Iets ouder en vaak met eigen kinderen. Kinderen die het ontzettend leuk en spannend vinden dat papa en mama (of met een vriend/vriendin) gaan trouwen. En natuurlijk kun je jullie kinderen een mooie rol toe bedelen. Graag deel ik mijn 10 Tips & tricks met jullie over kinderen bij de huwelijksvoltrekking:

  1. Allereerst betrek ze bij de voorbereidingen. Samen naar de jurk of het pak gaan kijken. Nieuwe kleren kopen voor de kinderen: feestkleding!
  2. Op de gastenlijst ook hun vriendjes en vriendinnetjes zetten, komen die bij de huwelijksvoltrekking of misschien alleen op de receptie of een deel van het feest.
  3. En dan de huwelijksceremonie. Zelf verwelkom ik altijd de kinderen, geef ze een handje, vertel ze wie ik ben en hoe de ceremonie er uit gaat zien.
  4. De kinderen kunnen het bruidspaar bij binnenkomst begeleiden. Of zoals ik vorig jaar heb meegemaakt. Samen met mij hun mama en papa gaan ophalen. Deze kinderen hadden de nacht van te voren bij oma en opa geslapen, de ouders zaten in een aparte ruimte. Die gezichten toen ze mama en papa als bruid en bruidegom zagen. Geweldig!
  5. Misschien kunnen ze muziek maken of een liedje zingen. Dat kan op de traditionele momenten, bij binnenkomst, akte ondertekenen of bij het vertrek. Maar laat het ook eens tijdens een toespraak gebeuren, eindelijk mogen de kinderen zelf iets doen.
  6. Het luisteren naar een toespraak is vaak moeilijk, Geef kinderen een tissues doos in hun handen. Ze mogen iedereen die een traan laat, of het nu van het lachen of huilen is een tissue geven. Of leg kleurplaten klaar, een mooie trouwtekening om in te kleuren of een wenstekening, er zijn zoveel mogelijkheden.
  7. Kinderen laat ik het huwelijk altijd afhameren. Mooi zo’n klap na mijn “Hierbij verklaar ik als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand….”zin. Kinderen vinden dat geweldig en hebben jullie 3 kinderen dan zorg ik voor 3 hamers. Meestal volgt er een forse klap, soms een heel voorzichtig klapje, bang om de tafel te beschadigen. Maar één keer kwam er een heel ritmisch geheel, 3 kinderen, allemaal op de vrije school dus gewend aan muziek en ritme maakten er een eigen hamerritme, een eigen muziekstuk van.
  8. Zeer traditioneel maar nog altijd een erebaan, het brengen van de ringen. Laat de kinderen mee denken over hoe ze de ringen willen aanbieden. Dat kan in het gebruikelijke doosje, op een kussentje maar het kan ook nog op zoveel andere manieren. Aan een bloem, een tak uit de tuin, in een stokbrood (ook al meegemaakt) want Frankrijk was het favoriete vakantie land van het gezin.
  9. Kinderen mogen geen officiële akte ondertekenen. Maar ze kunnen wel een kinderakte ondertekenen of een echt document. Ze mogen hun naam of handtekening in het trouwboekje zetten.
  10. En dan is het afgelopen, jullie zijn getrouwd, vier dat met ballonnen, een erehaag, bellenblaas, confettiknallers, bloemblaadjes. Laat de kinderen het bruidspaar op wachten en het huwelijk mee vieren.

* Bron: De Volkskrant, Marijn Thijs mei 2018.

Het profiel van Ellen Beusen op AlleTrouwambtenaren.nl

 

WhatsApp WhatsApp Irene!