Ben je op zoek naar een trouwambtenaar of ceremoniespreker in de gemeente Krimpenerwaard (Schoonhoven, Bergambacht, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel) omdat je gaat trouwen en de trouwlocatie van je bruiloft in Krimpenerwaard is? In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen. Klik op een onderwerp om er direct naar toe te gaan.

 1. Wie kan trouwambtenaar (voor 1 dag) worden voor mijn huwelijk in Krimpenerwaard?
 2. Wat zijn de voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Krimpenerwaard?
 3. Welke zelfstandig trouwambtenaren komen uit de regio Krimpenerwaard?
 4. Kosten voor het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar
 5. Gemeentelijke kosten voor het benoemen van iemand tot BABS voor 1 dag in Krimpenerwaard
 6. Beschikbare reguliere trouwambtenaren (in dienst van de gemeente Krimpenerwaard)
 7. Kosten gemeentelijke leges (inclusief gemeentelijke BABS) in Krimpenerwaard
 8. Tips: hoe zoek je naar de perfecte zelfstandig trouwambtenaar op deze site?

Zelfstandig trouwambtenaar BABS - Krimpenerwaard, Lekkerkerk, Ouderkerk

1. BABS voor 1 dag: wie kan je trouwambtenaar in Krimpenerwaard worden?

Weet dat er drie mogelijkheden zijn om aan je trouwambtenaar in Krimpenerwaard te komen:

 • Standaard: via de gemeente Krimpenerwaard een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) kiezen
 • Bijzonder: een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) inhuren
 • Een bekende als BABS voor 1 dag laten benoemen

De standaard BABS van de gemeente wordt betaald door de gemeente uit de leges (kosten) die je de gemeente moet betalen om officieel te mogen trouwen. Een zelfstandig trouwambtenaar huur je zelf in en wordt vervolgens benoemd voor 1 dag bij de gemeente waar je gaat trouwen, bijvoorbeeld Krimpenerwaard (Schoonhoven, Bergambacht, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel). Je kan in sommige gevallen ook iemand uit je eigen omgeving voor 1 dag tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand laten beëdigen en benoemen, hier zijn wel de hoogste kosten aan verbonden. Lees hier meer over hoe je iemand uit je omgeving precies BABS voor 1 dag kan laten worden.

Tussendoortje: een ceremoniespreker in Krimpenerwaard

Wellicht raak je in de war door de termen ceremoniespreker en trouwambtenaar (en ceremoniemeester). We leggen ze graag uit, zodat je weet wie je precies inhuurt voor wat 🙂 Een ceremoniespreker is immers iets anders dan een BABS, of kan dat in elk geval zijn. Een zelfstandige trouwambtenaar is vrijwel altijd ook de ceremoniespreker, hoewel hij of zij ook anderen tijdens de ceremonie aan het woord kan laten. Denk bijvoorbeeld aan de ouders van het bruidspaar of de getuigen of een gezamelijke vriend(in). Maar daarnaast is de trouwambtenaar ook officieel bij machte om het huwelijk te sluiten. Een ceremoniespreker zal ook de gehele ceremonie voor zijn of haar rekening houden (wederom met ruimte voor andere personen om ook te spreken), maar heeft niet de bevoegdheid om een officieel huwelijk te sluiten en zal dit stukje dus moeten overlaten aan een officiële zelfstandig trouwambtenaar of een trouwambtenaar van de gemeente (tenzij het bruidspaar al eerder officieel op het stadhuis zijn getrouwd). De ceremoniemeester ten slotte, is meer een 'regelneef' of 'regeltante', zoals een weddingplanner dat ook doet. Hoewel de ceremoniemeester ook een groter gedeelte van de ceremonie voor zijn of haar rekening kan nemen bestaat de rol van de ceremoniemeester er vaak uit om de ceremonie te openen en af te sluiten, praktische zaken met de gasten te delen ("gelieve na de ceremonie geen rij te vormen, het bruidspaar komt vanzelf bij u langs", etc) en contact te hebben met de verschillende leveranciers rond de ceremonie (denk aan de bar, artiesten of muzikanten, fotograaf of videograaf, locatiemanager, etc.)

 

2. Voordelen van een zelfstandig trouwambtenaar in Krimpenerwaard

Omdat je de gemeentelijke leges sowieso betaalt is het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar duurder, waarom zou je het dan doen?

 1. Meer keuze. Het aantal trouwambtenaren in Krimpenerwaard is beperkt en van elke trouwambtenaar is niet heel veel informatie beschikbaar. Op deze site en het internet presenteren alle zelfstandig trouwambtenaren zich. Een eerste vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek om te ontdekken of er een klik is tussen het bruidspaar en de trouwambtenaar behoort tot de mogelijkheden. Zo is het makkelijker om een trouwambtenaar te vinden die een perfecte match is met jullie persoonlijkheden en de sfeer die je op de bruiloft wil hebben.
 2. Meer maatwerk. Een gedeelte van de toespraak en trouwceremonie in het Engels? Een kindvriendelijke ceremonie? Een ceremonie in het buitenland of op een bijzondere plek? De zelfstandige BABS maakt het mogelijk en heeft veel flexibiliteit – binnen de grenzen van de wet – om de trouwceremonie van jullie bruiloft naar jullie wensen vorm te geven.
 3. Persoonlijker. Een gemeentelijke trouwambtenaar van de burgerlijke stand kan meestal minder persoonlijke aandacht besteden aan een bruidspaar, meestal blijft het bij een gesprek van een uur. Een zelfstandige trouwambtenaar heeft vaak meerdere gesprekken met het bruidspaar – en eventueel jullie getuigen, ouders of vrienden als je dat zou willen – zodat de toespraak jullie letterlijk op het lijf geschreven is en wellicht ook voor jullie verrassingen bevat!

3. Zelfstandig trouwambtenaar in Krimpenerwaard

Hieronder zie je de profielen van zelfstandige trouwambtenaren en ceremoniesprekers die in de regio Krimpenerwaard (Schoonhoven, Bergambacht, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel) woonachtig zijn, mocht je een trouwambtenaar zoeken die uit de buurt van jouw trouwlocatie komt. Alle trouwambtenaren uit Zuid-Holland kan je in dit artikel vinden.

Vrijwel alle zelfstandig trouwambtenaren zijn beschikbaar om bruidsparen te trouwen in alle provincies van Nederland en zelf daarbuiten! Wil je een overzicht zien van alle trouwambtenaren die beschikbaar zijn in Krimpenerwaard? Bekijk ze hier.

4. Wat kost het om een Zelfstandige BABS in Krimpenerwaard in te huren?

De kosten voor het inhuren van een zelfstandig Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Krimpenerwaard verschillen behoorlijk: alles tussen €500 en €1,500 komt regelmatig voor, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Gemiddeld zal je rond de €850 kwijt zijn. Lees hier meer over de kosten van een zelfstandig trouwambtenaar.

Als de extra kosten van een zelfstandig trouwambtenaar buiten je budget vallen, kan je overwegen eerder gratis op het stadhuis van Krimpenerwaard te trouwen en vervolgens de zelfstandig trouwambtenaar in te huren voor de trouwceremonie op jullie bruiloft. Je bespaart daarmee de kosten van het voor 1 dag benoemen van de zelfstandig trouwambtenaar in Krimpenerwaard en (grotendeels) de gemeentelijke leges voor het trouwen op je trouwlocatie. Nadeel: de officiële trouwdatum is een andere dan je feestdatum, maar op je bruiloft zal niemand daar iets van merken tijdens de trouwceremonie!

Als je iemand uit je omgeving tot BABS voor 1 dag wil laten benoemen ben je nog iets duurder uit omdat deze niet alleen door de gemeente Krimpenerwaard benoemd moet worden, maar ook nog door de rechtbank moet worden beëdigd, terwijl professionele zelfstandige trouwambtenaren dit al zijn omdat ze voor een andere gemeente als reguliere trouwambtenaar werken.

5. Kosten benoemen trouwambtenaar voor 1 dag in Krimpenerwaard

Ook aan de benoeming voor het worden van een trouwambtenaar voor 1 dag hangen kosten. Deze verschillen per gemeente en de meeste gemeenten maken onderscheid tussen twee gevallen (de gemeente Krimpenerwaard lijkt dat ook te doen):

 • de BABS voor 1 dag is werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals vrijwel alle zelfstandige trouwambtenaren)
 • de BABS voor 1 dag is niet werkzaam in een andere gemeente als BABS (zoals je beste vriendin, oom, moeder, broer etc.)
 • Het inhuren van een BABS voor 1 dag kost in de gemeente Krimpenerwaard €150. Let op, dit betekent dat je de kosten van de reguliere BABS kan vermijden omdat de gemeente Krimpenerwaard de kosten voor de BABS en het sluiten van het huwelijk op ene gemeentelijke locatie heeft gesplitst.
 • Ook kan je er voor kiezen om je te laten ondersteunen door een gemeentelijke BABS (dit kost €200 – €300, afhankelijk van het tijdstip van het sluiten van het huwelijk)

Deze aanvraag moet minimaal 8 weken van tevoren binnen zijn. Vroeg starten is dus noodzaak!

Bron.

6. Reguliere trouwambtenaren in Krimpenerwaard

De trouwambtenaar, officieel Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS), speelt een belangrijke rol bij de huwelijksvoltrekking. Het is dan ook fijn als het klikt met het bruidspaar. Zo kan hij of zij er een onvergetelijke gebeurtenis van maken. Na het reserveren van een trouwlocatie heeft u nog voldoende tijd om na te denken wat uw wensen voor de plechtigheid zelf zijn. De keuze voor een trouwambtenaar die uw ceremonie gaat voltrekken is belangrijk. In Krimpenerwaard zijn 17 buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand beschikbaar voor het voltrekken van huwelijken. Een huwelijk op maandag wordt niet door een trouwambtenaar voltrokken. Hier stellen de reguliere trouwambtenaren uit Krimpenerwaard zich aan u voor.

7. Wat kost trouwen (inclusief gemeentelijke trouwambtenaar) in Krimpenerwaard?

De kosten voor de gemeentelijke trouwambtenaar zijn onderdeel van de trouwkosten (leges) die je de gemeente betaalt als je wilt trouwen in Krimpenerwaard. Deze zijn als volgt, en ook deze (kunnen) jaarlijks worden aangepast door de gemeente Krimpenerwaard (Schoonhoven, Bergambacht, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel). Onthoud dat je deze kosten ook betaalt als je een zelfstandig trouwambtenaar inhuurt.

Gratis trouwen in Krimpenerwaard

Op maandag om 9:00 en 9:30 uur is er de mogelijkheid om kosteloos te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Dit is alleen mogelijk voor inwoners van de gemeente Krimpenerwaard. Deze voltrekking vindt plaats in het gemeentekantoor van Stolwijk in een vergaderkamer (maximaal aantal genodigden 10 personen). Het huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand van ons kantoor. Tijdens de ‘kosteloze ceremonie’ zal invulling worden gegeven aan het wettelijk recht om te kunnen trouwen. Dit betekent dat de ceremonie zich beperkt tot het opmaken van de akte en het geven van het ja-woord bij een huwelijk en het tekenen van de akte.

Kosten trouwen in Krimpenerwaard inclusief trouwambtenaar

Maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur op een gemeentekantoor € 175 + €220/€370/€520
Maandag tot en met vrijdag voor 9.00 uur en vanaf 18.00 uur of zaterdag op een gemeentekantoor € 325 + €220/€370/€520
Zondag of een algemene feestdag op een gemeentekantoor € 475 + €220/€370/€520
Maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur op een andere locatie dan het gemeentekantoor € 150 + €220/€370/€520
Maandag tot en met vrijdag voor 9.00 uur en vanaf 18.00 uur of zaterdag op een andere locatie dan het gemeentekantoor € 225 + €220/€370/€520
Zondag of een algemene feestdag in een locatie niet zijnde gemeentekantoor € 275 + €220/€370/€520

De kosten van €220, €370 of €520 bedragen de kosten voor de gemeentelijke babs voor 1) 09:00 – 18:00 of, 2) voor na 18:00 of op zaterdag of 3) op een zondag of feestdag. Omdat de kosten gesplitst zijn is het inhuren van een zelgstandig BABS dus feitelijk goedkoper!

Bron.

8. Hoe zoek je naar de perfecte BABS op AlleTrouwambtenaren?

In het overzicht vanalle trouwambtenaren staan aan de linkerkant van het scherm een aantal handige filters. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar allevrouwelijke trouwambtenaren of naar allemannelijke trouwambtenaren. Ook kan je zoeken naar de stijl van de desbetreffende trouwambtenaar, bijvoorbeeld humoristisch, ingetogen, enthousiast, interactief, romantisch, modern, traditioneel of informeel.

Goed om te weten is dat bovendien elke Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand de mogelijkheid biedt voor een kindvriendelijke ceremonie. Dat betekent dat trouwambtenaren eventuele kinderen van het bruidspaar een rol kunnen geven in de trouwceremonie en ze bijvoorbeeld bij sommige trouwambtenaren een kinderakte krijgen die ze zelf mogen ondertekenen. Daarnaast sluiten alle trouwambtenaren op deze site met veel plezier een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht! Geen weigerambtenaren hier, sterker nog, onze trouwambtenaren zijn er dol op, het belangrijkste is dat de liefde wordt gevierd!

Heb je een bruiloft in het buitenland? Veel gaan graag met je mee entrouwen in het buitenland! Zit er een internationaal element in jullie huwelijk of zijn er gasten uit het buitenland die geen Nederlands spreken? Veel trouwambtenaren kunnen het ja-woord of zelfs de hele ceremonie ook in andere talen Krimpenerwaard. Veel voorkomende talen zijn natuurlijkEngels,Duits,Frans,Spaans enItaliaans, maar ook de meer exotische talen zoals Zweeds, Russisch en zelfs Oekraïens!

WhatsApp WhatsApp Irene!