Gastblog geschreven door Josina den Burger

Verzoek voor een spoedhuwelijk

Enkele jaren geleden kwam er een verzoek binnen voor een spoedhuwelijk, dat gaat meestal omdat een van de twee die gaan trouwen ernstig ziek is of een ongeluk heeft gehad.

Ernstig zieke bruidegom

Ik had contact met een vriendin van het bruidspaar hierover en we spraken alle mogelijkheden door. Een van de 2 bruidegommen (het waren twee heren) lag eerst nog in het ziekenhuis, werd een paar dagen later naar huis gebracht en door dat alles ineens snel slechter ging, werd alles nog eens extra snel in gang gezet en kon ik via de officier van Justitie dezelfde avond nog aan huis het huwelijk komen voltrekken. Er moesten dan wel 6 getuigen bij, maar dat kon gelukkig snel worden geregeld.

Een hele mooie reden om te trouwen

Het bruidspaar scheelde heel veel jaren in leeftijd maar dit had een reden; de bruidegom, die zo ernstig ziek was, had in vroegere tijden met zijn ouders gebroken omdat die zijn homo-zijn niet konden accepteren en hij wilde persé niet dat er iets aan hen nagelaten zou worden.

Met zijn partner hadden ze toendertijd samen een jongen geadopteerd, niet officieel, maar opgevangen vanuit een moeilijke gezinssituatie. En nadat het met de partner, uit was gegaan (wel bleven ze bevriend) bleef de jongen bij hem en studeerde en was als een zoon voor hem.

 En nu.. met déze jongeman wilde hij nu trouwen, zodat alles naar hém toe ging en niet naar zijn ouders die hem verstoten hadden, op deze manier werd alles geregeld:)

De ringen

Het bijzondere was ook nog, dat de vriendin van de jongeman er ook bij was én haar ouders. De ringen werden gewisseld na het ja-woord en toen riep de zieke bruidegom de vriendin bij zich ( hij lag op bed maar wel in een mooi pak mét corsage) en haalde zijn ring van zijn vinger en deed die bij haar om….

Het was een heel bijzonder moment.

In de week erna werd ik gebeld door de vriendin die me vertelde dat hij zich de volgende dag had laten euthanaseren.

Nog een bruiloft

En toen….. meerdere jaren verder,  had ik een kleine, intieme huwelijksvoltrekking en ik stond het bruidspaar op te wachten….en wie verschenen daar? Dezélfde jongeman mét dezelfde vriendin van toen!

Alsof van boven iemand alles zo had geregeld:)!

Het was een blijde verrassing en we hebben onze verbijstering uitgesproken en ook dat ik, ook na zóveel jaren en huwelijken nog steeds precies wist hoe het toen gegaan was.

last-minute-spoedhuwelijk

last-minute-spoedhuwelijk

Meer over trouwambtenaar Josina den Burger

TOP
WhatsApp WhatsApp Irene!