Als jullie het besluit hebben genomen om te trouwen, komen de keuzemomenten.
Wanneer, waar, wie, hoe? Dat zijn de standaardvragen, maar ieder vraag leidt weer naar nieuwe vragen en beslissingen.

Keuzestress

En dan kom ik, als trouwambtenaar, bij jullie. Natuurlijk ben ik er voor de woorden. Het verwoorden van jullie gevoelens, emoties, de liefde. Maar gezien mijn vorige werkzaamheden heb ik ook iets met organiseren, alles er zo goed mogelijk uit laten zien.

Dus een goede sfeer door mijn verhaal maar ook door alles wat het net zo extra bijzonder maakt. Dus vraag ik jullie ook om misschien muziek toe te voegen. Muziek die jullie een goed gevoel geeft, die aangeeft wie jullie zijn, wat jullie voor elkaar voelen maar ook waar jullie van houden.
Een muzikale toevoeging, de mooie teksten, de klank, het heerlijke gevoel.

Muziek kan de huwelijksceremonie op vele momenten ondersteunen.

Bekijk ook onze 2024 bruiloft muziek top 100!

Muziek tijdens de trouwceremonie

​Wat zijn die momenten?

 1. Muziek bij aanvang van de huwelijksceremonie, dus het moment waarop jullie naar voren lopen. Lees mijn andere blog voor de top 50 liedjes voor tijdens het tekenen.
 2. Muziek tijdens het ondertekenen van de aktes. Dat is vaak een stil moment maar ook een onderdeel waarmee het officiële deel wordt afgesloten. Jullie, de getuigen en ik als trouwambtenaar, zetten onze handtekeningen. Hieronder vind je mijn Top 50.
 3. Muziek na de huwelijksvoltrekking, jullie verlaten de trouwruimte en het feest kan beginnen. Lees mijn andere blog voor tips.
 4. De openingsdans tijdens het feest

Het ondertekenen van de trouwakte met getuigen

Jullie mogen altijd als eerste de trouwakten ondertekenen. En daarna komen jullie getuigen.

Wie zijn jullie getuigen?

Natuurlijk zijn alle gasten die aanwezig zijn bij de huwelijksceremonie getuigen van jullie verbintenis. Maar er zijn maar maximaal 4 getuigen die mogen ondertekenen (naast jullie en ik).

Er zijn zoveel redenen om iemand te laten getuigen. Bijvoorbeeld jullie ouders, om ze te bedanken. Maar ook goede vrienden die jullie gekoppeld hebben of de vriendin die jij al kent vanaf de lagere school. De vriend die je zo vertrouwd, waar je zoveel mee hebt gedeeld. Of broers en zussen, een bijzondere familieband. Wie je ook kiest, weet dat de getuigen het heel bijzonder vinden om gekozen te worden.

Zij bevestigen door hun handtekening dat zij geloven in jullie relatie. Maar er is meer, jullie hebben hen gekozen omdat je verwacht, ook in de toekomst, steun van deze getuigen te krijgen. Dus succes met dit bijzondere keuzemoment. ​Ps. Voor getuigen onder de 18 jaar heb ik een speciale akte!

En daar sta je dan, kijkend naar de getuigen die ook hun handtekening zetten. En wat hoor je dan graag, wat versterkt en vertaalt op dat moment jullie gevoel.
Om jullie een beetje te helpen heb ik al mijn bruiloften van de afgelopen jaren doorgekeken. Hierbij de top 50 van de afgelopen jaren. Wat kozen andere bruidsparen in de afgelopen jaren.

Top 50 Muziek tips voor bij het ondertekenen van de trouwakte

 1. Claudia de Breij & Paul de Leeuw – Mag ik dan bij jou. Het populairste nummer voor bruiloften maar ook bij begrafenissen. Maar ook de andere versies hoor ik vaak, zoals het duet van Claudia de Breij & Paul de Leeuw. Of de uitvoering van Jeroen van der Boom of Willeke Alberti.
 2. Jij bent de liefde, Zonder jou, Dat komt door jou en Simpelweg gelukkig zijn– Guus Meeuwis en niet alleen voor bruiloften in Brabant.
 3. Ave Maria – Joshua Bell, een klassieker in vele uitvoeringen.
 4. With or Without You – U2
 5. I believe (when I fall in love it will be forever) – Michael McDonald
 6. Turn me on – Norah Jones
 7. I’ll be yours – Ilse de Lange. Dit nummer werd vóór de ondertekening door de bruid live gezongen. En hoe?! Vol overtuiging en liefde!
 8. You-Ten Sharp
 9. One day like this – Elbow
 10. Trust In Your Love – Bliss
 11. Embrasse moi – Batiste. De muziek die werd gedraaid op vakantie. Het begin, een vakantieliefde en nu trouwen.
 12. Come away with me- Norah Jones
 13. This is love -Eva Simons
 14. Wild is the wind – David Bowie
 15. Annie’s song – John Denver. Een liefdeslied voor zijn vrouw. Er zijn heel veel artiesten die dit ook hebben gezongen zoals Roger Whittaker, Placido Domingo, Jenn Grant en recenter René van Kooten bij de Beste Zangers.
 16. Soldier – Gavin Degraw
 17. Lucky – Jason Mraz & Colbie Caillat
 18. Ein Festival der Liebe – Jürgen Marcus
 19. Better Together – Jack Johnson
 20. Racoon – Love you more. Live gezongen door Isa, het 14- jarige petekind van het bruidspaar.
 21. Nothing really matters – Mr Probz. Je kunt van tevoren aangeven of de muziek langzaam weggedraaid wordt als iedereen heeft ondertekend. Of zoals bij dit nummer helemaal uit laten spelen. Het bruidspaar had dit lied gekozen om de tekst en wilde dit met iedereen, 8 minuten lang, delen.
 22. Ik neem je mee van – Gers Pardoel
 23. Oh life – JamN
 24. Love is a melody – José Carreras
 25. Indonesisch nummer, de roots van de bruidegom lag in Indonesië. Het is altijd mooi om iets van jouw roots terug te laten komen tijdens de ceremonie.
 26. You are – Dolly Parton
 27. Beiden uit de film Amelie: La valse de Amelie en Le Jours triste  Soms ondertekenen ook nog kinderen een door mij gemaakte kinderakte. Dan is een extra muziekstuk wel fijn.
 28. This is the moment – Susan Boyle
 29. Kus mij – Guus Meeuwis. Alle 25 kinderen van de bruid, die ook juf was van groep 3, kwamen net voor het ja-woord binnen. De hele ceremonie was te lang voor hen. Zij mochten allemaal op de grond zitten bij het bruidspaar. Eerste rang bij het ja-woord, de kus, de ringen en het ondertekenen.
 30. Natural woman – Chris Wonderful
 31. Bothan Àirigh am Bràigh Raithneach – Jolie Fowlis. Een liefdesliedje in Gaelic.
 32. Blijf bij mij – Paul de Leeuw en Ruth Jacott
 33. I love you always forever – Donna Lewis
 34. Avond – Boudewijn de Groot.  Boudewijn de Groot had dit nummer oorspronkelijk voor Rob de Nijs geschreven. Maar toen hij zelf ging trouwen heeft hij het herschreven voor zijn vrouw.
 35. Comptine dúne autre été- Yann Tiersen
 36. All I Want Is You – U2
 37. Earth Prelude – Ludovico Einaudi
 38. New York – Alicia Keys. Het bruidspaar is verliefd op New York en uiteraard was de bruid daar ook ten huwelijk gevraagd.
 39. You are – Dolly Parton
 40. Nothing Else Matters – Zany And Dv8
 41. Never gone give you up – Rick Ashley. Dit nummer werd door Wouter gezongen en hij begeleidde zichzelf op gitaar. Dit keer moest zeker het hele nummer worden uitgespeeld. Wouter was namelijk ook getuige, dus hij tekende als laatste, toen hij uitgezongen was.
 42. Dit moet wel liefde zijn – Van Huys uit. Ook live gezongen door een tante van de bruid. Kippenvel!
 43. Just Say Yes – Snow Patrol
 44. Besame mucho – Andrea Bocelli. Het bruidspaar had hier wel hele bijzondere herinneringen aan. De bruidegom had het zo geregeld dat hij zijn bruid in de kleedkamer van Andrea Bocelli, in Italië, in het bijzijn van Andrea en zijn vrouw, ten huwelijk had gevraagd.
 45. Speciaal gecomponeerd nummer door Piet, de bruidegom. Hij had het nummer van tevoren opgenomen met zijn band. De bruid herkende ineens zijn stem!
 46. The wonder of you – Ray Peterson
 47. Beneath Your Beautiful – Emely Sande
 48. Fire Burning – Sean Kingston
 49. First day of my life – Brigt Eyes
 50. Make you feel my love – Adele

En welke muziek lieten jullie horen bij de ondertekening?
Heb jij nog tips dan maak ik er een Top 100 aller tijden van!

Contact met BABS Ellen

Dit gastblog werd geschreven door Ellen. Willen jullie weten wat Ellen kan betekenen op jullie trouwdag? Mail haar dan direct!  WhatsApp WhatsApp Irene!