Er is in de afgelopen jaren veel veranderd op trouwgebied. Bruidsparen trouwen meer en meer op locatie en willen steeds vaker een mooie ceremonie met daarin mooie elementen. Niet een strak en kort praatje, maar een speech waarbij kinderen genoemd worden en een plekje en een taak krijgen in de ceremonie, waarbij bijvoorbeeld ouders of vrienden ook een bijdrage willen- en kunnen leveren aan de speech. Bruidsparen kiezen meer en meer voor symbolen bij de ceremonie. Dat kan iets kleins zijn, zoals bijvoorbeeld het kaarsje, dat we aansteken om een familielid te herdenken, een gedichtje dat iemand opzegt, maar het kan ook een Zandceremonie zijn of een Handfastingsceremonie of Tying the knot.. 

Ook het dicht timmeren van een kistje, met daarin een goede fles wijn en de speech van de trouwambtenaar kan een onderdeel vormen van de ceremonie.

Live muziek wordt ook meer en meer gewoon en naast fotograaf zie ik vaak een videograaf en snelschilders.

Symbool trouwen: Zandceremonie

Ik heb een paar symbolen uitgewerkt. Ik begin met de zandceremonie. Meer en meer krijgen wij te maken met samengestelde gezinnen, de gom brengt bijvoorbeeld twee kinderen mee en de bruid drie. Met zeven verschillende personen en karakters gaan zij dan in een en het zelfde huis wonen en dat wordt dan natuurlijk aanpassen en geven en nemen. Zo was het ook in het gezin van J en A. Zij brachten ieder hun kinderen mee en wonen nu ook met zijn zevenen.

zandceremonie

Nu gaan jullie van twee kleine gezinnen de overstap maken naar een groter gezin, bestaande uit zeven personen. Zeven verschillende mensen, elk met hun eigen karakter en hun eigen ideeën,  en ieder met zijn- of haar eigen mening. Het is straks aan jullie zevenen om daar iets moois van te gaan maken. Te gaan leven als een gezin, waarin de kinderen elkaar mogen accepteren, met geven en nemen. Een gezin waarvan J en A allebei hopen dat ieder kind, en ook zijzelf, een eigen plek mag vinden en daar gelukkig kan zijn. Een gezin, waar men er is voor elkaar, vol liefde en warmte. Want al gaan jullie met elkaar een gezin vormen, er mag voor iedereen de eigen ruimte blijven, om te zijn wie hij of zij is. Daarom hebben we bedacht om dit samenvoegen van 7 verschillende individuen, te doen met een zandceremonie. Voor ieder van jullie hebben we een eigen kleur zand en die gaan jullie zo meteen om beurten in de pot gooien, steeds een klein laagje. Jullie zullen zien dat het zand heel goed bij elkaar in het potje past, maar het mengt niet, je blijft de kleurtjes zien…Ik heb aan J en A gevraagd, om van ieder kind een kenmerkende eigenschap aan mij te geven. Dit is wat ik kreeg:

T- Gevoelig

J- Leuk Eigenwijs

S- Humoristisch

L- Creatief en zorgzaam

A- Zeer Zorgzaam…

En vader A…die was of is ook eigenwijs en moeder J is ook heel zorgzaam…

Dan wil ik jullie nu graag naar voren hebben, om eerst de zandceremonie met elkaar te doen…

Daarna laat ik zien hoe het geworden is…en dan ga ik het JA vragen aan J en A. 

zandceremonie

Een Keltische trouwtraditie: Handfasting

Een ander symbool is de handfastingsceremonie (handbinding), of ook wel genoemd “Tying the knot“.  

Het is van oorsprong een Keltische traditie, waarbij de handen aan elkaar werden gebonden met touw of lint, waardoor het koppel één jaar en één dag met elkaar ‘verbonden’ was. In deze tijd kon het paar uitzoeken of ze het wel of niet met elkaar uithielden. De ultieme relatietest!

Vroeger werden knopen gelegd als symbool om iets te legaliseren. Omdat men toen nog niet kon schrijven, diende de knoop als een vervangend middel van een contract. Zodra de knoop gelegd was, was de deal rond. Later werden knopen en koorden gebruikt als juwelen. Bij een verloving bijvoorbeeld, werden in plaats van (metalen) ringen knopen en koorden gedragen.  

Tegenwoordig wordt handfasting tijdens de trouwceremonie gebruikt om de bruid en bruidegom symbolisch met elkaar voor het leven te verbinden. Een prachtig ritueel!

Fotograaf: Eppel Fotografie

Tying the knot: de betekenis van kleur

De kleur van het lint of touw dat wordt gebruikt heeft een betekenis. K en M: K heeft een prachtig geheel gemaakt van touw en kleuren en knopen, de knopen die ook in haar jasje zitten…want…K heeft oog voor detail. De kleuren die erin verwerkt zijn, hebben jullie samen uitgekozen. Ik ga vertellen welke kleuren jullie kozen en waar ze voor staan.

Grijs:  De Balans die er is tussen K en M…K is vaak wel aanwezig en altijd bezig, M is heel rustig en lekker relaxt,  een perfecte balans dus.

Zwart: Wijsheid, kracht en succes
Samen komen ze altijd op een oplossing ergens voor, Mheeft altijd de kracht om er voor K te zijn, en succes omdat het al 10 jaar goed gaat.

Lichtblauw: Geduld en begrip. K heeft fibromyalgie, M heeft hier vanaf het begin af aan al begrip voor en veel geduld. Als K iets moet afzeggen omdat het niet lukt, zal M er altijd begrip voor hebben.

Wit: Spiritualiteit en vrede
M kan geen ruzie maken, er is dus bijna altijd vrede bij K en M.

Rood:  Liefde, passie en kracht
Ze delen van een hoop dingen dezelfde passie.

Dan ga ik jullie nu letterlijk met elkaar verbinden en daarna zal ik jullie het Jawoord vragen. 

Symbolische huwelijksceremonie: Kinderakte

Zelf maak ik voor kinderen van het bruidspaar standaard een kinderakte. Baby’s en kinderen die hun naam nog niet kunnen schrijven, mogen een vingerafdruk zetten met papa of mama en ik sta dan al klaar met de bijdehandjes om het vingertje meteen af te nemen, voor het aan de kleding komt. Grotere kinderen mogen hun handtekening zetten, helpen met het aangeven van de pen en natuurlijk ook met de hamer het huwelijk bekrachtigen, zodra ik de verklaring heb uitgesproken dat het bruidspaar door het huwelijk aan elkaar is verbonden. De kinderen trouwen immers ook mee!!

Symbool huwelijk: Ring warming ceremonie

Er zijn nog meer symbolen…bijvoorbeeld de ring warming ceremonie.

De ringen gaan dan eerst de zaal rond en iedereen heeft ze even vast gehad, voor ze eindigen bij het bruidspaar.

Symbool trouwceremonie: Dichttimmeren van kistje

Het dichttimmeren van het kistje, dat ik ook noemde bij symbolen, kan ieder bruidspaar zo doen als het bruidspaar dat zelf wil. 

In dat kistje, dat dicht gaat tot de eerste huwelijksverjaardag, gaan dan de speech, de geloften en een goede fles wijn…op het 1-jarig huwelijksfeest wordt het kistje opengemaakt en het bruidspaar kan nog eens de speech doorlezen, doorlezen wat zij elkaar beloofden en evalueren hoe het eerste jaar verlopen is. 

En zo zou ik nog wel uren kunnen doorgaan. Iedere ceremonie is immers uniek en iedere ceremonie kan zo ingevuld worden, zoals het bij het bruidspaar past. 

Vragen hierover? Ik geef graag antwoord. 

Een warme en persoonlijke ceremonie, daar ga ik voor en daar sta ik voor.

Gastblog geschreven door Ria Kuipers

Meer praktische tips voor jullie bruiloft

Meer over trouwambtenaar Ria Kuipers

TOP
599
WhatsApp WhatsApp Irene!