Kan je als Trouwambtenaar ook getuige zijn bij dezelfde bruiloft?

Als BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand) voltrek ik al ruim 27 jaar huwelijken door heel Nederland. Ik geef daarnaast trainingen aan mensen die ook BABS willen worden. Regelmatig krijg ik te maken met allerlei vragen. Een van deze vragen is, of de trouwambtenaar ook tegelijkertijd getuige kan zijn…dus naast het voltrekken van een huwelijk ook nog eens als getuige mag tekenen. Dit kan dus niet en ik leg hier graag uit waarom dit niet kan.

Er zijn twee soorten trouwambtenaren, de ABS en de BABS. De ABS is de gewone’ ambtenaar van de burgerlijke stand, die naast het voltrekken van huwelijken ook met andere taken is belast. De BABS (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand), is alleen belast met het voltrekken van huwelijken en heeft daar naast geen andere taken voor de gemeente.

Ten aanzien van de BABS (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand) mag de gemeente verlangen dat hij/zij alle huwelijken sluit. Willen jullie ergens trouwen en daarvoor niet een ABS of BABS van de gemeente nemen, maar een eigen BABS laten benoemen, dan kan dat bij de meeste gemeenten in orde gemaakt worden, door de persoon van jullie keuze te laten benoemen als BABS voor een dag. Als deze persoon nog geen ABS of BABS is bij een andere gemeente en/of nog geen ervaring heeft, dan kan het zijn dat er gemeenten zijn, die hiervoor geen toestemming geven. Geeft de gemeente wel toestemming en is de persoon van jullie keuze nog niet beëdigd, dan zal de gemeente de beëdiging van die persoon in orde maken en daarna de persoon benoemen voor een dag. Alleen voor die ene dag waarop jullie trouwen. Daar hangt een kostenplaatje aan, bekijk dat van te voren altijd goed.

Deze info vind je op de website van de gemeente waar jullie je huwelijk willen laten voltrekken. Zelf heb ik inmiddels een la vol “benoemingen voor een dag” en mag ik als BABS door heel Nederland wettelijke huwelijken voltrekken. Een BABS of een ABS is dus onmisbaar voor het voltrekken van jullie huwelijk.

Naast de beëdigde en benoemde BABS hebben jullie als bruidspaar minimaal twee en maximaal vier getuigen nodig (en trouwen jullie in ziekenhuis of gevangenis) dan zijn er zelfs zes getuigen nodig. Getuige zijn is een eervolle en belangrijke taak. Nadat de ABS of BABS het huwelijk heeft voltrokken en de kus en de ringen zijn uitgewisseld, dan ondertekenen de getuigen na het bruidspaar ook de trouwakte. De getuigen geven met hun handtekening als het ware toestemming voor het huwelijk. Met hun handtekening laten zij zien dat zij het er mee eens zijn en er vertrouwen in hebben.

Ook na de bruiloft blijft een getuige altijd getuige. Mocht de akte kwijt raken, dan kan de getuige later nog verklaren dat het huwelijk destijds wel is gesloten. De ABS/BABS is degene die het bruidspaar wettelijk met elkaar verbindt…van de getuigen wordt gevraagd goed op te letten of het bruidspaar inderdaad JA zegt en of de ABS / BABS ook de verklaring heeft uitgesproken waarmee het huwelijk wordt bevestigd.

Omdat een ABS/BABS een heel andere taak heeft dan de getuigen, kan deze persoon dus nooit tegelijkertijd getuige zijn. Kleine troost: de  ABS/BABS ondertekent de trouwakte ook, na het bruidspaar en nadat de getuigen hebben getekend. Dus…is jullie vriend/vriendin/familielid door jullie gevraagd als jullie BABS, ook zijn of haar handtekening zal jullie akte sieren.

Gastblog geschreven door Ria Kuipers

Meer over trouwambtenaar Ria Kuipers

TOP
599
WhatsApp WhatsApp Irene!