Gastblog geschreven door Ellie Norden

Toen mijn man en ik 28 jaar geleden trouwden, had ik nog nooit gehoord van persoonlijke trouwbeloften. We trouwden eerst in het gemeentehuis, waar we antwoord gaven op de traditionele vraag of we ons getrouw aan alle plichten wilden vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbindt. In de kerk gaven we elkaar nogmaals het jawoord onder het oog van God en zijn gemeente. Hier kwam geen persoonlijk woord aan te pas. Best jammer eigenlijk, denk ik nu. Tegenwoordig spreken veel bruidsparen persoonlijke trouwbeloften uit, maar wat houdt dat nu precies in?

Hoe schrijf je persoonlijke trouwbeloften?

In je persoonlijke trouwbeloften vertel je je partner in eigen woorden wat je hem/haar wil beloven. Dat is in wezen het doel en de betekenis van het uitspreken van je persoonlijke beloften. Wat heel mooi is, en wat je ook veel hoort, is dat er om die beloften heen nog een verhaaltje wordt gemaakt. Hoe je elkaar hebt leren kennen, een leuke anekdote, of wat je in de ander bewondert en waarom je van hem/haar houdt. Net wat jullie leuk vinden, wat jullie willen delen en wat bij jullie past.

Ik merk tijdens de trouwceremonie dat dit echt een persoonlijke noot geeft en dat het de ander raakt. De meeste bruidsparen kiezen er dan ook voor om dit onderdeel te laten zijn van de ceremonie. Het schrijven hiervan blijkt nog niet altijd zo eenvoudig te zijn. Een vraag die ik vaak hoor is: “Hoe moet ik beginnen?” Hierom geef ik jullie drie tips voor het schrijven van je persoonlijke trouwbeloften.

3 tips voor het schrijven van je persoonlijke trouwbeloften

Tip 1: de brainstorm

Begin met een soort brainstorm. Schrijf een aantal dingen op die je sowieso wil zeggen. Het is belangrijk dat dat niet teveel dingen zijn. Je wil niet te lang aan het woord zijn en je wil ook niet dat je dezelfde dingen zegt als dat de trouwambtenaar al heeft verteld. Hoe je van tevoren zeker kunt weten dat je niet hetzelfde zegt als de trouwambtenaar, is door de trouwambtenaar laten weten wat je zelf gaat zeggen. De trouwambtenaar zorgt ervoor dat dit niet terug komt in zijn of haar speech. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om iets te zeggen over jullie ontmoeting, je kunt een grappige anekdote vertellen, uitleggen waarom je zoveel van hem/haar houdt, of wat je zo bewondert in hem/haar. En afsluiten met datgene wat je specifiek wil beloven. Door voor het echte schrijven al helder te hebben welke onderwerpen je wil aankaarten, wordt het eenvoudiger om je beloften te schrijven. Je hebt dan een houvast.

Tip 2: schrijf als een persoonlijke brief

Zorg dat je in je trouwbeloften echt tegen je partner spreekt. Schrijf de beloften alsof je een brief schrijft. Een soort liefdesbrief, maar dan eentje die iedereen hoort die aanwezig is bij de ceremonie. Zorg er dus ook voor dat het niet TE persoonlijk is. Dat kan voor plaatsvervangende schaamte zorgen. Bovendien wil je toch niet alles wat jullie voor elkaar voelen met anderen delen.

Tip 3: Wees specifiek én dromerig

Wees specifiek in wat je wil beloven. Wat deze persoonlijke trouwbeloften mooi maakt is dat je aan kunt sluiten bij datgene wat er in jullie leven speelt. Een voorbeeld:

Bij een trouwceremonie beloofde de bruid aan haar bruidegom dat ze hem alle ruimte zou geven om zijn dromen waar te maken. Dit was iets wat speelde in hun leven. De bruidegom had heel helder wat hij over 10 jaar graag wilde. Deze dromen speelden een belangrijk rol in zijn leven. Het was dus een belofte die betekenis had en ook belangrijk was voor hem.

Het is belangrijk dat je er een beetje ontspannen in staat. Ondanks dat het moment natuurlijk super spannend is. Natuurlijk wil je dat het mooi is en perfect, maar het moet ook echts iets van jezelf zijn. Maak het leuk door een grapje en blijf dicht bij jezelf. Heel veel succes en vooral plezier met het schrijven van jullie persoonlijke trouwbeloften!

Hulp bij het schrijven van trouwbeloften

Wil je nou toch wat meer hulp bij het schrijven van je trouwbeloften? Dan kun je je inschrijven voor een webinar die ik geef op woensdag 17 augustus. Tijdens deze online cursus gaan we echt aan de slag met het schrijven. Ik geef je tips, maar ook schrijfopdrachten, zodat je aan het eind van de avond ook al echt wat op papier hebt. Daarnaast heb je de mogelijkheid om naderhand je trouwbeloften naar mij te sturen, zodat ik er nog even naar kan kijken. De kosten van dit webinar zijn €10,- per koppel. Je kunt het contactformulier gebruiken om je in te schrijven.

Wil je graag meer weten over het schrijven van je trouwbeloften?

Dan kun je altijd contact met me opnemen via het contactformulier.
En je bent altijd welkom voor een kennismakingsgesprek. Die is geheel vrijblijvend en gratis!

WhatsApp WhatsApp Irene!