Wellicht ben je gevraagd om te speechen op een bruiloft of ben je zelfs ‘BABS voor 1 dag’ geweest op de bruiloft van vrienden en heb je nu de smaak te pakken. Of wellicht wil je gewoon het roer omgooien en heb je altijd al ‘iets’ met bruiloften willen doen en vind je het leuk om je in mensen te verdiepen en over hen een mooi verhaal te vertellen.

Je wil in elk geval (zelfstandig) trouwambtenaar worden, hoe pak je dat aan? Er zijn twee ‘routes’:

 1. Trouwambtenaar worden zonder vaste aanstelling bij een gemeente
 2. Trouwambtenaar worden bij een gemeente en vervolgens ook zelfstandig je diensten aanbieden

Beide ‘routes hebben voordelen en nadelen en daar zullen we hier kort op in gaan. Ook vertellen we je over de verschillende opleidingen en trainingen die er zijn om het vak te leren.

Vergeet niet om ook onze ultieme gids over BABS worden te lezen! Wil je niet zelfstandig trouwambtenaar worden maar “slechts” BABS voor 1 keer zijn, lees dan ons blog over BABS voor 1 dag worden.

Trouwambtenaar worden zonder vaste aanstelling

In dit geval ben je niet verbonden aan een gemeente en zal je voor elk huwelijk dat je sluit dezelfde weg qua procedures moeten bewandelen als een reguliere ‘BABS voor 1 dag’:

 1. Controleren of de gemeente een BABS voor 1 dag die niet bij een andere gemeente is beëdigd toestaat
 2. Bij de gemeente een verzoekschrift aanvragen en indienen, beëdigen door de rechtbank en benoeming door de gemeente voor 1 dag

Het voordeel hiervan is dat je direct kan beginnen en niet eerst hoeft te zoeken naar een gemeente die jou wil aannemen als trouwambtenaar, zodat je standaard al beëdigd bent. Je kan dus snel van start en bent niet afhankelijk van een gemeente als werkgever. Hierin schuilt ook direct het nadeel, het proces voor bruidsparen om jou in te schakelen is langer dan als je al beëdigd bent bij je ‘eigen’ gemeente. Sterker nog, sommige gemeenten staan dit type van ‘BABS voor 1 dag’ niet toe en laten alleen trouwambtenaren die al zijn beëdigd in een andere gemeente toe om in hun gemeente huwelijken te sluiten. Het kan dus zo zijn dat je niet eens aan trouwen toe komt in bepaalde gevallen!

Opleiding-trouwambtenaar-worden

Trouwambtenaar worden bij een gemeente

Als een gemeente (hopelijk bij jou in de buurt!) op zoek is naar nieuwe trouwambtenaren en je solliciteert en je wordt aangenomen, zal je worden beëdigd en benoemt tot trouwambtenaar voor die gemeente. Dat betekent dat je in andere gemeenten (indien die dat toestaan), nadat je een verzoekschrift hebt ingediend en bent benoemd door de gemeente, ook bruidsparen kan trouwen. Je hoeft dan dus niet voor elke huwelijkssluiting te worden beëdigd door een rechtbank. Daarnaast zijn er (veel) meer gemeenten die elders beëdigde trouwambtenaren toestaan in hun gemeente te trouwen dan gemeenten die iedereen BABS voor 1 dag laten worden.

Als je trouwambtenaar wil worden, zou ons advies ook zijn om zeker voor de lange termijn op zoek te gaan naar een gemeente waar je permanent trouwambtenaar kan zijn, zodat je in meer gemeenten bruidsparen kan trouwen en het proces van benoeming korter duurt en goedkoper is. Alleen op de korte termijn, wanneer je geen positie bij een gemeente kan vinden, zou je kunnen overwegen om telkens door de hoepels te springen van het aanvragen van een ‘BABS voor 1 dag’ beëdiging en benoeming bij verschillende gemeenten.

Een derde (tijdelijke) oplossing zou eventueel zijn om het bruidspaar niet officieel te trouwen, maar ze dat al eerder op het stadhuis te laten doen. Dan is jouw trouwplechtigheid niet officieel en hoef je dus ook niet benoemd te worden. Het spreekt voor zich dat het bruidspaar zich hier wel in moet kunnen vinden.

Training-BABS-worden

7x Opleidingen om trouwambtenaar te worden

Er zijn geen officiële trouwambtenaar diploma’s of titels. Als je wordt aangenomen bij een gemeente word je benoemd tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS). Daarnaast moet je ook nog beëdigd worden door de rechtbank. Zodra je benoemd en beëdigd bent ben je officieel trouwambtenaar.

Hoewel er eisen worden gesteld, zoals een VOG (verklaring omtrent gedrag), zijn er geen opleidingseisen. Dat gezegd hebbende, zijn er natuurlijk wel cursussen die je op weg kunnen helpen.

Wij hebben hieronder 7 verschillende opleidingen op een rij gezet. Ze verschillen in tijdsduur, wat de opleiding kost, of ze digitaal of op een fysieke locatie plaatsenvinden, hoeveel medecursisten er zijn en ook inhoudelijk zijn er verschillen te spotten. Verdiep je er dus goed in voordat je je opgeeft. En kies de opleiding die het beste aansluit bij jouw wensen.

Een andere optie is om 1 op 1 coaching te volgen bij een van onze ervaren zelfstandig trouwambtenaren die coaching en training sessies voor beginnende trouwambtenaren of tips en adviezen voor BABS voor 1 dag en sprekers op bruiloften geven.

Dit zijn de cursussen die wij kennen:

1. Opleiding trouwambtenaar worden: De Hippe trouwambtenaar – Trouwen 2.0

In deze eendaagse (9.00-16.00) cursus leert Julien Bruins je samen met maximaal 14 anderen de kneepjes van het vak. De kosten bedragen €549 inclusief BTW. Er komen een heleboel onderwerpen aan bod:

 • Wettelijke & Juridische aspecten (saai, maar belangrijk)
 • Hoe word je benoemd en beëdigd?
 • Wettelijk huwelijk & ceremonieel huwelijk
 • Klanten werven (Facebook, Instagram, Google)
 • Content genereren / image opbouwen
 • Voorgesprek
 • Speech schrijven
 • Ceremonie van A tot Z
 • Uniek zijn
 • Oefenen huwelijksvoltrekking
 • Financieel gedeelte (factuur maken)
 • Trouwambtenaar als Fulltime job
 • Zelf makkelijk een eigen website bouwen
 • Certificaat “training zelfstandig trouwambtenaar”

2. Opleiding trouwambtenaar worden: Carina Roemers – CR Academy

Carina is zelf een zeer ervaren en veelgevraagde trouwambtenaar. Ze biedt verschillende trainingen aan. In haar basiscursus leer je:

 • Hoe word je spreker?
 • De verschillende soorten huwelijken
 • De gang van zaken bij gemeenten
 • De gang van zaken bij (chique) trouwlocaties
 • Hoe ontwerp je een ceremonie?
 • Alle aspecten van een (goede) ceremonie
 • Contact met het bruidspaar
 • Interviewtechnieken
 • Hoe schrijf je een goede speech?
 • de Do’s & Dont’s bij ceremonies
 • Welke aspecten kun je toevoegen om het bijzonder te maken?
 • Hoe ga je om met moeilijke/pijnlijke aangelegenheden?
 • Alle overige zaken rondom een ceremonie (bijv. muziek)

De basiscursus trouwambtenaar worden kost €770 exclusief BTW, duurt 8 uur en heeft maximaal 12 deelnemers.
Naast de basiscursus kan je ook nog het 3-daagse Business Bootcamp volgen of meedoen met het Business Bootcamp voor gevorderden.

3. Training trouwambtenaar worden: Flexible coaching – training trouwambtenaar worden

training-BABS-worden-Flexible-CoachingFlexible coaching geeft cursussen die helpen om trouwambtenaar te worden. Wilt u trouwambtenaar worden? Zelfstandig, bij een vaste gemeente of allebei? U kunt kiezen uit een 1, 2, of 3-daagse Masterclass training. Trainingsdagen zijn geschikt voor personen die willen solliciteren als trouwambtenaar bij een vaste gemeente en/of liever als zelfstandig trouwambtenaar aan de slag willen. Een combinatie is ook mogelijk.
Na afloop van de training ontvangt u het certificaat van deelname van Flexible Coaching. De trainer/coach is zelf jarenlang trouwambtenaar in Amsterdam geweest. Tijdens deze aanvullende trainingsdagen wordt uitgebreid geoefend met diverse trouwceremonies, speeches, voorgesprekken en verschillende soorten oefenbruidsparen.

De training vinden plaats in Driebergen. De kosten voor de 1-daagse training bedragen €465 ex BTW, de 3-daagse Masterclass kost €985 ex BTW.

4. Opleiding tot trouwambtenaar: NCOD – opleiding trouwambtenaar

Ook het NCOD geeft een opleiding voor trouwambtenaar. De (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand is het visitekaartje van uw gemeente. Voor het bruidspaar en hun gasten moet de huwelijksvoltrekking een onvergetelijk moment zijn. Van u als trouwambtenaar wordt tegenwoordig veel verwacht; een goede dosis humor, de ceremonie moet luchtig zijn, stijlvol en tegelijkertijd aan de juiste juridische regels voldoen. De training voor trouwambtenaren haakt aan bij de wensen die bruidsparen hebben. Deskundigheid met betrekking tot vele (o.a. juridische) aspecten van een huwelijksvoltrekking of een geregistreerd partnerschap. Er is ruim aandacht voor gesprekstechnieken en presentatievaardigheden. Ook inspelen op onverwachte situaties en de nieuwste trends bij huwelijken zullen aan bod komen. (Buitengewone) ambtenaren van de burgerlijke stand die belast zijn met het voltrekken van huwelijken resp. het tot stand brengen van geregistreerde partnerschappen. Maar ook zij die graag trouwambtenaar willen worden of een eenmalige benoeming gekregen hebben.

In de ochtend worden de juridische en theoretische aspecten die betrekking hebben op huwelijken en partnerschappen behandeld. Tevens wordt ingegaan op onverwachte situaties tijdens de ceremonie. Er is aandacht voor de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de babs ten aanzien van de digitale burgerlijke stand. Daarbij is de identiteitsvaststelling een belangrijk onderdeel. ’s Middags wordt ingegaan op de ceremonie. Welke vragen stel je een bruidspaar en op welke manieren kun je dat doen. Hoe kun je creatief zijn in je ceremonie. We wisselen ervaringen en tips met elkaar. Na deze basiscursus kunt u als trouwambtenaar zelfverzekerd de eerste ceremonie voltrekken en daar dan ook zelf van genieten!

5. Training trouwambtenaar worden: Segment – Training Trouwambtenaar

opleiding-trouwambtenaar-worden-Segment

Ook bij Segment opleidingen kan je terecht. Deze cursus gaat kort in op zowel de theoretische als de juridische aspecten van huwelijken en partnerschappen. Het grootste gedeelte van de cursus wordt besteed aan basisvaardigheden die je als trouwambtenaar (BABS) moet hebben. De volgende onderwerpen komen zeker aan bod:

 • juridische en theoretische aspecten van huwelijken en partnerschappen
 • voorgesprekken
 • opstellen van een checklist
 • oefenen met stellen van vragen, doorvragen en non-verbale communicatie
 • de opbouw van een speech
 • presentatietechnieken.

Er zijn 3 verschillende docenten waaronder Soraya de Bakker, bekend van Married at First Sight.

In 2023 zijn er diverse trainingsdata in Utrecht, Eindhoven en Zwolle.

6. Training trouwambtenaar worden: Bestuursacademie Nederland – training (zelfstandig) trouwambtenaar

Ook bij Bestuursacademie Nederland kan je een opleiding tot (zelfstandig) trouwambtenaar volgen. Na deze training bezit u kennis over alle aspecten van een huwelijksvoltrekking en het registreren van partnerschappen. U kent de belangrijkste wet- en regelgeving rondom de ceremonie en weet wat er besproken moet worden tijdens de voorgesprekken. Ook beschikt u over tips en trucs voor een professionele speech. Aan bod komen:

 • Theoretische, praktische en juridische aspecten rondom de huwelijks­voltrekking
 • Het huwelijk, de huwelijksaangifte, huwelijksvereisten en -beletselen
 • De voorbereiding en het houden van een speech
 • De huwelijksvoltrekking/sluiting van partnerschapsregistratie

7. Opleiding tot trouwambtenaar: MariënburgGroep – BABS E-learning

Trouwen in de bajes, met de handschoen of per volmacht: je kunt er als BABS mee te maken krijgen. Maar wat zijn nou precies de taken van deze Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand? En wat is het verschil met een ABS?

Het antwoord op deze en veel andere vragen vind je in de nieuwe e-learning BABS. Een bron van kennis voor iedereen die trouwambtenaar wil worden. In drie modules leer je onder andere wat er moet staan in een huwelijksakte, wat het verschil is tussen huwelijk en partnerschap, welke namen partners kunnen kiezen, hoeveel getuigen er moeten zijn en wie er niet met elkaar mogen trouwen.

Als kers op de (bruids)taart geven we je tips & tricks voor het maken van een goede toespraak.

De cursus bestaat uit 3 onderdelen met 3 kennistoetsen. Per onderdeel is de doorlooptijd circa 30 minuten. De kosten bedrage €195 exclusief BTW.

Tot slot

We hopen dat er een opleiding tussen zit die je aanspreekt! Ben je klaar met je opleiding? Laat het ons weten en wij helpen je graag aan je eerste boekingen!

WhatsApp WhatsApp Irene!