Gastblog geschreven door BABS Anja van Dalen

In het nieuws komt alles voorbij wat niet meer door kan gaan of alleen door kan gaan met de nodige restricties. De teleurstelling, het verdriet en de mogelijke alternatieven passeren de revue. Ook de afgezegde huwelijken waren in de corona-berichtgeving onder de titel: huilende bruidsparen. Niet alleen omdat ze geen feest meer kunnen geven, maar omdat hun dag niet meer hun dag kan zijn.

Trouwen blijft doorgaan, want het is een recht. Gemeenten houden er verschillende werkwijzen op na. Van formeel trouwen met het minimaal benodigde mensen namelijk 5 personen (het bruidspaar, de trouwambtenaar en 2 getuigen) tot een volledige ceremonie met maximaal 30 mensen, waarbij er afstand moet zijn zodat mensen elkaar niet kunnen besmetten. De eerste optie duurt 5 minuten, de tweede zo’n beetje een half uur.

Het gewone leven staat stil

Trouwen is reden voor een feest en het is een dag waarop iedereen tegelijk bij elkaar is. Samen de liefde, het leven en de verbondenheid vieren. Bruidsparen zien nu hun grote dag niet doorgaan, zoals ze die hadden bedacht en waar ze naartoe leefden. Symbolisch ook voor alles wat we plannen en verwachten dat nu vanwege de coronacrisis niet meer door kan gaan. Het gewone leven staat stil.

Onvergetelijke ceremonie

Het staat op mijn website en ik zeg het regelmatig: Ik gun bruidsparen een ceremonie die om hen draait en waaraan ze met veel plezier terugdenken. Daar ga ik normaal gesproken helemaal voor. Ik kan het nu niet waarmaken om de eenvoudig reden dat het onmogelijk is om het in te richten zoals we dat gewend zijn en zoals we dat graag willen doen. Bovendien kunnen ook trouwambtenaren behoren tot de groep mensen met een meer dan gemiddeld gezondheidsrisico.

Schrale troost

Als ik het mocht zeggen dan zou ik bruidsparen adviseren om te kijken naar de alternatieven en of die bij jullie passen. Er kan waarschijnlijk meer dan jullie denken. Vrijwel alle trouwleveranciers denken mee en zijn van goed wil om er – ondanks de beperkende maatregelen – iets moois van te maken. Het is ook mogelijk om nu alleen de formaliteiten te regelen met een gratis of korte ceremonie bij de gemeente en later samen met alle familieleden en vrienden er een dag van te maken zoals jullie bedacht hadden. Dat kan ook als het huwelijk nu formeel wordt vastgelegd. Er zijn zoveel geweldige zelfstandige trouwambtenaren en ceremoniesprekers die er met liefde een onvergetelijke ceremonie van willen maken als het allemaal weer mag en kan. Al is dat voor nu slechts een schrale troost.

Wat ik nu wel voor jullie kan doen is vragen zo goed mogelijk beantwoorden. Dus heb je een vraag voor mij, neem vrijblijvend contact met me op via e-mail: anja@sprekendanja.nl of bel me op 06-22818621. Ik help jullie graag!

Anja van Dalen
Sprekendanja.nl

Meer over trouwambtenaar Anja van Dalen

WhatsApp WhatsApp Irene!