Gastblog geschreven door BABS Anja van Dalen

“Wie trouwt er nog tegenwoordig?” De toon geeft aan of de vrager vindt dat er meer getrouwd moet worden of dat het uit de tijd is. Van een trouwambtenaar zoals ik mag je verwachten dat ze er een antwoord op heeft. Zeker na ruim 600 huwelijksvoltrekkingen.

Natuurlijk zijn er voor de hand liggende antwoorden; omdat mensen van elkaar houden of – minder romantisch – dat ze hun zaken goed willen regelen. Ik hoor verhalen die binnen deze kaders vallen in allerlei varianten. Of het nu naïef, ontroerend, nuchter of aangrijpend is, ik mag er steeds weer een goed verhaal van maken over de essentie van twee mensen en wat hen verbindt.

De stilte spreekt

Nog meer dan gesproken woorden, spreekt de stilte, een blik of een gebaar. De jonge man die bij zijn vriendin blijft nadat zij de diagnose MS krijgt en ervan overtuigd is dat hij beter af zou zijn zonder haar. De bruid zittend op de rand van het bed van haar zieke bruidegom omringd door hun dierbaren. Na 15 jaar samen komt het toch nog van een huwelijk, al is het maar voor een paar dagen. De bruidegom die tijdens de huwelijksvoltrekking óók zijn handtekening zet voor de adoptie van het zoontje van de bruid. De twee geliefden die hun 25-jarig samenzijn vieren met een officiële verbintenis en een groot feest, omdat dat nu wel kan.

Verhalen over leven en liefde

Zoveel mensen, zoveel verhalen over het leven en de liefde. Ik mag ze horen, vertalen en vertellen. Wie er nog trouwt tegenwoordig? Ik, omdat achter het woordje ja zoveel moois ligt verborgen.

Anja van Dalen
Sprekendanja.nl

Meer over trouwambtenaar Anja van Dalen

WhatsApp WhatsApp Irene!