Gastblog geschreven door Marijke Plas
Op de bruiloft van een neef zag ik hoe belangrijk je als trouwambtenaar kunt zijn, hoe je het verschil kunt maken. De trouwambtenaar die ik op dat huwelijk zag had er niets persoonlijks in gelegd, het inspireerde mij om te kijken of het wat voor mij zou zijn. De criteria toen (inmiddels 15 jaar geleden) waren niet zo heel zwaar. Ik werd aangenomen en in het diepe gegooid. Het 1e bruidspaar dat ik ontmoette was een stel uit China, hele prettige mensen, ze hadden de familie uit China laten overkomen en die spraken alleen mandarijn. De uitdaging begon dus wel onmiddellijk bij dat 1e huwelijk. Ik leerde uit mijn hoofd hoe ik de ouders en grootouders in het mandarijn even kon verwelkomen, dat vonden ze geweldig en van de zenuwen vergat ik na de huwelijksvoltrekking de ringen, gelukkig hielp de bode me herinneren. Ik was inmiddels een paar hartkloppingen verder. Het was de vuurdoop en daarna volgde nog heel veel prachtige momenten. Het heeft zoveel toegevoegd aan mijn leven.
Memorabele momenten
‘Wat zijn meest memorabele momenten’ werd mij onlangs tijdens een interview gevraagd Het zijn er zoveel! De voorbereidingen die worden getroffen, de intense gesprekken met iedereen. De verwachtingen, de voorpret, ik geniet er vaak net zoveel van als het bruidspaar zelf. Echt memorabel waren mijn huwelijken in Hongkong en op Sri Lanka.
Bruiloft in Hong Kong
In Hong Kong trouwde ik een zakenman waarvan de bruid, de liefde van z’n leven, niet wist dat er een huwelijk zou zijn. Ze reisde met haar man mee naar Hongkong om hem te vergezellen op een zakentripje. Hij had alles in detail voorbereid en de gesprekken waren alleen met hem en de kinderen geweest. De volgende dag reisden mijn man en ik af met hun vier kinderen die de verrassing compleet maakten. De totale commotie, blijdschap, verbazing, verrassing, ik zal het nooit vergeten. Ik voltrok het ceremoniële huwelijk op het enorme plateau op de berg in Hongkong voor het immense beeld van Tian Tan Boeddha. En in Nederland voltrok ik het officiële huwelijk in hun woonplaats.
Bruiloft in Sri Lanka
Zeker zo memorabel was het huwelijk in Sri Lanka, ik trouwde er een stel waarvan de bruid een adoptiekind is. Na vele jaren heeft ze haar familie weer teruggevonden, een gezin met een aantal zusjes. Het Nederlandse gezin dat haar indertijd heeft geadopteerd was zo liefdevol, ze had het enorm getroffen. De bruid wilde de twee families verenigen op het strand in Sri Lanka tijdens haar huwelijk. Dertig jaar eerder overhandigde (heel bijzonder) de biologische moeder haar eigen kind aan de adoptiemoeder, gedwongen door de omstandigheden, dat moet een ijzingwekkend moment zijn geweest voor beide moeders. Nu 30 jaar later kwamen de twee moeders hand in hand met de bruid de trap af naar het strand. En probeer het dan als trouwambtenaar maar eens droog te houden! De cultuurverschillen waren enorm maar samen met het bruidspaar kwamen we eruit, iedereen voelde zich gezien en nog lang dansten we die nacht op het strand.
Wensen van het bruidspaar staan voorop
Het verschil maken, tja het lijkt wel een reclamepraatje maar Ik denk dat de kracht ligt in een echt goed interview en het aanvoelen van de wensen van het bruidspaar. Hoe meer ik van het bruidspaar, de families en de omstandigheden weet des te persoonlijker wordt mijn speech. Hierbij hou ik sterk rekening met de beleving van verschillende culturen. Wij Nederlanders zijn erg direct, dat kan heel leuk en grappig zijn maar niet elke cultuur is gediend van zo veel openheid. Ik ben altijd op zoek naar wat humor in mijn ceremonie, humor en relativering. En als die twee ingrediënten er niet uitdrukkelijk zijn of niet toepasselijk dan zoek ik naar schoonheid van het woord en laat me bijvoorbeeld inspireren door mooie beeldspraak of culturele verbindingen.
Het verschil maken voor het bruidspaar
Mijn blog begon met ‘het verschil maken’ en omdat we allemaal zo verschillend zijn kun je nooit met een vast patroon werken. Het is dus niet zo moeilijk, het verhaal schrijft zichzelf, je krijgt het aangereikt en daarna smeed jij als trouwambtenaar het tot een dynamisch geheel.