Je denkt er misschien niet bij na maar de huwelijksdag staat bol van tradities waarvan onduidelijk is wanneer deze het licht zagen. Wel is bekend dat tradities gewoonten zijn met een oorsprong in het verleden, zoals het eten van bruidstaart, wisselen van ringen. Er zijn ook tradities die betrekking hebben op de tijd voor de huwelijksdag. Eén van die tradities, die bruid en bruidegom soms met angst en beven tegemoetzien, is die van het vrijgezellenfeest.

Wat hangt de aanstaande bruid en bruidegom boven het hoofd? Organiseren vrienden een gezellig etentje voor ieder van hen of moeten ze de hele dag tot hilariteit van vreemden verkleed als baby boy of bunny dame door de stad lopen en opdrachten uitvoeren?

Het vrijgezellenfeest: de oorsprong

Het geven van een vrijgezellenfeest dateert uit de Griekse oudheid. Spartaanse soldaten organiseerden in de 5e eeuw v.Chr. op de avond voor de huwelijksdag van een kameraad een diner om zo zijn laatste dag als vrijgezel te vieren. Geen wild feest maar een banket met toespraken en wijn in overvloed. Voor de vrouwen bestond een vergelijkbaar feest dat bekend stond als de “proteleia”. Dit feest werd ook gehouden op de dag voor haar huwelijksdag. De bruid offerde dan een aantal voorwerpen die aan haar jeugd verbonden waren, zoals speelgoed, kleding, een haarlok. Met deze offers vroeg zij om de zegen en bescherming van de goden in de nieuwe fase van haar leven.

vrijgezellenfeest-bachelor-party

Stag night of bachelor party

Het “vrijgezellenfeest” staat ook bekend onder de term “stag night” of “bachelor party”, afhankelijk of voor het gebruik van de Engelse of Amerikaans-Engelse taal wordt gekozen. Hoewel het gebruik van de Engelse taal sinds het Millennium in Nederland een stevige voet aan de grond heeft gekregen, zijn dit geen nieuwe uitdrukkingen, beide dateren uit de 14e eeuw. De “stag night” was alleen voor mannen en ging gepaard met heel veel drinken en losbandig gedrag. Een traditie die tijdens de Renaissanceperiode werd doorgezet, maar toen door vooral rijke heren georganiseerd werd.

De term “bachelor party” werd pas in 1922 voor het eerst gebruikt. Het vrijgezellenfeest werd toen door de gegoede stand georganiseerd en omschreven als een “jolly old party”. De vader van de bruidegom was vaak de organisator. Werd je ervoor uitgenodigd dan gold de dress code “black tie”. Het woord “bachelor”, in de betekenis van “vrijgezel”, werd voor eerst gebruikt in de Canterbury Tales. Tot ongeveer 1970 was het in Nederland gebruikelijk dat dit feest alleen voor de aanstaande bruidegom georganiseerd werd. Daarna ook voor de bruid in spe en staat dit bekend onder respectievelijk haar “hen night” of “maiden party”.

Vrijgezellenfeest: vreselijk of juist leuk?

Lange tijd hadden vrijgezellenfeesten een slechte reputatie. Het kwam regelmatig voor dat een bruid en/of bruidegom op de huwelijksdag met een kater voor de trouwambtenaar stond, nog dronken was of niet kwam opdagen omdat hij/zij de tijd vergeten was omdat de roes werd uitgeslapen. Een dubbele kater voor de meest nuchtere van het bruidspaar want het huwelijk werd niet voltrokken. Hoeveel paren op een latere datum alsnog met elkaar getrouwd zijn, is onbekend. Tegenwoordig wordt dit feest, ongeveer een maand voor de huwelijksdag, door de beste vrienden en vriendinnen georganiseerd. Welke (hilarische) verrassingen de aanstaande bruidegom of bruid te wachten staan, ziet hij/zij pas op het moment suprême.

Blog geschreven door Floor Zijdenbos

Trouwambtenaar Floor Zijdenbos

Boek over de vele tradities rondom het huwelijk

WhatsApp WhatsApp Irene!