Wat kost een gemiddelde weddingplanner om in te huren voor de organisatie van je bruiloft? Is het tarief voor een weddingplanner duur of juist goedkoop vanwege de leverancierskortingen die hij of zij vaak weet af te dingen? De prijzen die weddingplanners rekenen kunnen behoorlijk uiteen lopen. Het inhuren van een weddingplanner – ook wel huwelijksplanner of bruiloftsplanner genoemd –  is nog niet helemaal ingeburgerd in Nederland, hoewel Jennifer Lopez’ gelijknamige film uit 2001 de bekendheid en interesse heeft vergroot.

Lang niet iedereen maakt gebruik van een weddingplanner voor zijn/haar bruiloft en het is nog een beetje ‘Amerikaans’, maar langzaam wordt het steeds populairder. De tarieven die verschillende weddingplanners hanteren verschillen, maar in dit artikel willen we je een indicatie geven van de kostprijs die je typisch kwijt bent aan het inhuren van een weddingplanner voor het plannen van je bruiloft.

Klik hier om te lezen waarom je een weddingplanner zou inhuren. Ook hebben we 50+ vragen voor een weddingplanner verzameld, zodat je er een vindt die goed bij jou past! Kriebels gekregen? Lees hier hoe je zelf een weddingplanner kan worden.

Lees hier onze andere artikelen over de kosten van een bruiloft:

Kosten weddingplanner als percentage van totale bruiloft budget

Sommige weddingplanners hanteren een percentage van het totale budget voor je bruiloft als tarief. De vaakst genoemde percentages liggen dan tussen de 10% en 15%. Als je een bruiloft hebt van €15,000 betekent dat dus dat je tussen de €1,500 en €2,250 kwijt bent. Afhankelijk van je eigen budget kan je hiermee dus een eerste indicatie krijgen. Let op dat dit percentage voor weddingplanners is die in principe je hele bruiloft of een zeer groot gedeelte ervan voor je regelen.

Het voordeel van deze berekeningswijze is dat je precies weet wat je kwijt bent, in tegenstelling tot een uurtarief. Het nadeel is dat als je meer geld besluit uit te geven aan je bruiloft, je automatisch ook meer kwijt bent aan de weddingplanner, waarmee deze kostenpost aardig in de papieren kan lopen, zeker bij duurdere bruiloften! Daarnaast kan het voorkomen dat als je bruiloft maar een klein budget heeft de weddingplanner niet op basis van een dergelijk percentage met je in zee wil gaan. De weddingplanner moet er immers ook een inkomen mee verdienen en kan nooit twee bruiloften tegelijk doen.

Kosten weddingplanner als vast tarief

Andere weddingplanners hanteren een vast bedrag, ongeacht het budget van je bruiloft. Het bedrag is afhankelijk van de hoeveelheid werk die je de weddingplanner vraagt om te doen. Het vaste bedrag zal hoger zijn naarmate je meer werk op het bordje van de weddingplanner schuift. Als indicatie kan je deze bedragen gebruiken:

 • Brainstorm sessie, advies & coaching van 2 uur: €75 tot €150.
 • Weddingplanner A-Z (40-60 uur werk + hele dag aanwezig): €1,500 – €2,000+.

Zoals je ziet komt het vaste bedrag voor de totale organisatie van je bruiloft ook ongeveer neer op 10% tot 15% van je bruiloft budget.

Het voordeel van deze berekeningswijze is dat je precies weet hoeveel geld je kwijt bent aan je weddingplanner. Let wel op dat weddingplanners een X aantal uur ‘plannen’ om aan de organisatie van je bruiloft te besteden. Mocht je telkens van gedachten veranderen of je bruiloft heel complex maken, dan kan het zijn dat je weddingplanner aangeeft dat je uren ‘op zijn’. Een vast bedrag betekent geen onbeperkt aantal uren!

Als richtlijn geven de meeste huwelijksplanners of bruiloftsplanners aan dat ze al snel 40 tot 60 uur bezig zijn met het plannen van je bruiloft, naast de aanwezigheid op je trouwdag zelf. Bedenk ook dat een wedding planner waarschijnlijk meer kan doen in een uur dan jijzelf, omdat de weddingplanner de leveranciers en trends al kent!

Prijs ceremoniemeester huwelijk

Als je een weddingplanner enkel of voornamelijk  inhuurt om als ceremoniemeester aanwezig te zijn op je bruiloft, dan zijn er meerdere mogelijkheden. Zo bieden sommige zelfstandige trouwambtenaren ook aan om ceremoniemeester te zijn, naast het leiden van de trouwceremonie. De prijs van ceremoniemeester op een huwelijk (hele dag aanwezig plus ~10 uur voorbereidingstijd, inclusief voorbereidende gesprekken met het bruidspaar) bedraagt ongeveer €400 – €1,000.

Uurtarief van een weddingplanner

Wat is het uurtarief van weddingplanners? Sommige weddingplanners hanteren een uurtarief. Het maakt dan niet uit waarvoor je een weddingplanner inschakelt, een uur is een uur. Als je een vast bedrag betaalt, maar extra zaken vraagt van de weddingplanner is het uurtarief waar mee wordt gerekend meestal lager omdat je de wedding planner al voor een groot aantal uren hebt ingehuurd. Maar als je enkel op basis van een uurtarief iemand inhuurt moet je rekening houden met:

 • Aan de lage kant: €30 – €45
 • Aan de hoge kant: €70 – €80

Een gedeelte van het prijsverschil zal afhangen van de ervaring, netwerk, kennis en kunde van de weddingplanner. Sommige planners kunnen in 1 uur meer regelen dan anderen in 2 uur. Anderen hebben meer nuttige relaties waarmee ze kortingen kunnen bedingen die je weer geld besparen elders in je budget.

Het uurtarief wordt vaak gebruikt voor kleinere opdrachten, waarbij de weddingplanner alleen advies geeft of enkele onderdelen organiseert, of als ceremoniemeester optreedt. Een voordeel van een uurtarief is dat het transparanter is dan een pakket: je hebt helemaal zelf in de hand hoeveel tijd – en dus geld – je besteedt aan de weddingplanner. De weddingplanner zal verantwoording moeten afleggen voor wat zij heeft gedaan en hoeveel tijd dat heeft gekost. ‘Uurtje factuurtje’ dus.

Het nadeel is dat het soms beklemmend kan werken, als je weet dat elk extra uur weer extra geld kost. Ook kunnen de totale kosten hoger uitkomen als je per uur wilt betalen, dan als je een pakket afneemt, omdat een pakket iets goedkoper is, omdat je kwantumkorting krijgt.

Weddingplanner prijzen: duur of goedkoop?

Of een weddingplanner duur of goedkoop is hangt natuurlijk af van de waarde die jij hecht aan een stressvrije voorbereiding en meer vrije tijd voor jullie zelf. Wil je zelf alles organiseren, dan zie je wellicht minder toegevoegde waarde in het inhuren van een weddingplanner omdat je ze te duur vindt. Heb je zelf geen tijd of kan je niet tegen stress, dan is een wedding planner waarschijnlijk betaalbaar. Heb je een dure bruiloft en kan je niet goed onderhandelen, dan is een weddingplanner waarschijnlijk goedkoop als je haar laat meehelpen met het bepalen van je budget en afspraken laat maken met leveranciers

Een weddingplanner op je bruiloft is natuurlijk een extra kostenpost, maar wel een die:

 1. Je een tijdsbesparing oplevert. Bedenk dat je eigen tijd ook niet gratis is. Je hebt vast leukere dingen te doen dan contracten napluizen!
 2. Je een geldbesparing kan opleveren door eventuele vaste kortingen van leveranciers waar de wedding planner vaker mee werkt.

Vanaf welk bruiloft budget huur ik een weddingplanner in?

Sommige mensen denken dat alleen rijke mensen met dure bruiloften een weddingplanner inhuren, maar dat is geenszins het geval! Sterker nog, iedereen kan een weddingplanner inhuren! Een weddingplanner is wel het meest effectief en voegt de meeste waarde toe als de bruiloft over een bepaald budget beschikt. Onze tips:

 • Als je een weddingplanner alleen inhuurt voor een paar uurtjes advies en coaching maakt het weinig verschil of je bruiloft nu €5,000 of €25,000 kost.
 • Een weddingplanner die je inhuurt voor het ceremoniemeesterschap op de bruiloft zelf, plus een aantal uur voorbereiding wordt aangeraden vanaf €10,000
 • Een weddingplanner die je bruiloft van A tot Z regelt wordt meestal aangeraden voor bruiloften vanaf ongeveer €15,000 – €20,000.

Feitelijk kan je voor elke bruiloft dus een weddingplanner inschakelen, maar bepaalt het budget van je bruiloft waarschijnlijk hoe groot de rol is van de huwelijksplanner of bruiloftsplanner, van advies en consultatie tot volledige planning. Bedenk ook dat sommige weddingplanners enkel opdrachten accepteren vanaf een bepaald budget. Zo weten ze zeker dat ze voldoende kortingen kunnen bedingen en waarde kunnen toevoegen aan jullie huwelijk!

Wat bepaalt de prijs van een weddingplanner?

Het is natuurlijk belangrijk om op te merken dat de kosten van je weddingplanner af hangen van wat je wil dat de weddingplanner voor je doet. Je zal duurder uit zijn als de weddingplanner alles regelt en je zal goedkoper uit zijn als je weddingplanner enkel de ceremoniemeester functie op de dag van de huwelijksvoltrekking zelf over neemt. Een aantal factoren die van invloed zijn op het tarief of uurtarief van de weddingplanner zijn:

 • Ervaring, netwerk, kennis en kunde van de weddingplanner
 • Welke activiteiten je wil dat de weddingplanner over neemt
 • Datum, aantal gasten en aantal dagen (complexiteit)
 • Aantal locaties, onderdelen en leveranciers (complexiteit)
 • Is de bruiloft in het binnen of buitenland?
 • Inclusief of exclusief regelen huwelijksreis?

Bruiloft vast laten leggen door een goede trouwfotograaf

Als jullie jullie bruiloft laten regelen door een professionele weddingplanner en het resultaat een prachtige bruiloft is, vergeet dan niet om de weddingplanner voldoende budget te geven om een goede trouwfotograaf te boeken. Een professionele bruidsfotograaf is in staat om de bijzondere momentjes, kleine details en grote momenten schitterend vast te leggen. Zo weet je zeker dat de door jullie weddingplanner zorgvuldig uitgezochte decoratie, de met veel moeite gevonden droomjurk en jullie gasten niet alleen op jullie bruiloft zelf, maar ook de jaren erna schitteren op jullie trouwfoto’s.

Meteen aan aantal populaire trouwfotografen bekijken? Vergelijk 100+ bruidsfotografen en selecteer op onder andere prijs, werkgebied, stijl, ervaring, kwalificaties, standplaats, talenkennis, bereidheid om met je mee te reizen naar het buitenland, samenwerking met een tweede fotograaf of videograaf, en nog veel meer!

WhatsApp WhatsApp Irene!